ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Μένει η φεύγει;
-Η ανάληψη των καθηκόντων της Κυβερνητικής Εκπροσώπου από την βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, προκαλεί συζητήσεις για το αν παραιτηθεί ή όχι από επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στο οποίο είναι αλήθεια ότι τους τελευταίους μήνες, με την πολιτική κρίση να βρίσκεται στο ζενίθ, λίγες φορές παραβρέθηκε. Ασυμβίβαστο δεν υπάρχει και εναπόκειται στην ίδια να αποφασίσει τι θα πράξει, που ασφαλώς δεν μπορεί παρά να είναι σε συνάρτηση και με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.
Α.
Είδαν τ’ αστέρια!
- Προχθές το βράδυ, στα «Λιθαρίτσια» έλαβε χώρα μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά κοινού της Ερασιτεχνικής Ομάδας Αστρονομίας Ιωαννίνων, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να παρατηρήσουν τον έναστρο ουρανό με τηλεσκόπια. Αρκετοί Γιαννιώτες λοιπόν μπόρεσαν να δουν το φεγγάρι, τον Δία με την Αφροδίτη, τον Κρόνο, την στοίχιση της Ανδρομέδας και ένα σμήνος αστεριών, ενώ όλα τα μέλη της Ομάδας ήταν πρόθυμα να επεξηγήσουν στους θεατές τυχόν απορίες και να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τους πλανήτες και τα αστέρια. Καλό θα ήταν η Ομάδα Αστρονομίας Ιωαννίνων να κάνει συχνότερα τέτοιες εκδηλώσεις…
Ν.Τ.
Η… νονά Ζωή!
-Αποφάσισε η Πρόεδρος της Βουλής να δώσει στους θεσμούς το παλιό τους όνομα ισχυριζόμενη ότι δεν λειτουργούν θεσμικά! Θα τους λέμε τρόικα αναφώνησε μέσα στα τόσα άλλα που με ύφος πολλών καρατιών εκφωνεί από την έδρα της Βουλής. Φαίνεται ότι έχει πολλά απωθημένα. Ίσως να μην της επέτρεπαν να εκφράζει τις απόψεις της κατά την παιδική και την εφηβική της ηλικία και τώρα που απελευθερώθηκε του έδωσε και κατάλαβε. Έτσι, μαζί με το μνημόνιο που επανέρχεται στο λεξιλόγιό της έχει και η τρόικα την τιμητική της. Δεν θα μας ξαφνιάσει αν τη δούμε να τους καλέσει στο γραφείο της   προκειμένου να δώσει και σ’ αυτούς οδηγίες…
Θ.
Ταλαιπωρούν τους ΑμεΑ!
-Ανακοίνωσαν ότι τα ΑμεΑ που παίρνουν επίδομα αναπηρίας και δεν έχουν κάρτα αναλήψεων θα μπορούν να παίρνουν χρήματα μέσα από τις τράπεζες. Στην τράπεζα των  οδών Κοραή και Δαγκλή τους είπαν ότι θα πάρουν χρήματα μόνο αν αυτά κατατέθηκαν μετά την 1η Ιουνίου! Το επίδομα Μαΐου - Ιουνίου δεν τους το κατέθεσαν ακόμη, αν και τελειώνει και ο Ιούλιος, και έτσι δεν μπορούν να πάρουν χρήματα έστω κι αν έχουν κάτι υπόλοιπο στο λογαριασμό τους. Πότε θα τους καταθέσουν τα χρήματα είναι άγνωστο ακόμη. Βλέπεις, για το άνευ λόγου δημοψήφισμα  διέθεσαν  κάποια εκατομμύρια. Για τους αναπήρους δυσκολεύονται να βρουν πόρους.
Θ.

«Στολισμένη» πόλη...
- Μια εβομάδα ακριβώς πέρασε από το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, οι αφίσες όμως εξακολουθούν να... κοσμούν κολώνες της πόλης των Ιωαννίνων. Η φωτό είναι χθεσινή, από τη διασταύρωση Μ. Αγγέλου και Φ. Τζαβέλλα. αλλά το θέμα είναι γενικό και δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Κανένας μα κανένας δεν φροντίζει να μαζεύει αφίσες και πανό μετά από εκδηλώσεις. Και δεν είναι τα μόνα που δείχνουν μια ρυπαρή πόλη: Είναι και τα κηδειόχαρτα που έχουν πλέον επανέλθει σε όλες τις κολώνες της ΔΕΗ και στους κορμούς των δένδρων, που όπου να ‘ναι θα ... στολιστούν και με τα ενοικιαστήρια για φοιτητές. Και ο Δήμος, θα αναρωτηθείτε. Όλα κι όλα, αυτός ασχολείται με την... παραγωγή υψηλής πολιτικής.
Α.

Γευσιγνώστες στην Ήπειρο…

-Γευσιγνώστες απ’ όλο τον κόσμο φέρνει κατά καιρούς στην Πρέβεζα, προβάλλοντας διεθνώς την τοπική κουζίνα, ο Σύλλογος Γευσιγνωστών Πρέβεζας «Μίθαικος». Πρόεδρος του δραστήριου Συλλόγου είναι ο τακτικός συνεργάτης του «Π.Λ.» Παύλος Αλεξίου (φωτό), συνταγές του οποίου δημοσιεύονται στην εφημερίδα μας κάθε Σάββατο! Αυτή τη φορά ο «Μίθαικος» φιλοξένησε τον Ισπανό Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συλλόγων Γευσιγνωσίας και Οινολογίας Κάρλος Μαρτίν Κόσμε, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τα εκλεκτά προϊόντα της Πρέβεζας. Μάλιστα, το 2017 πρόκειται να φιλοξενηθεί στη γειτονική πόλη και το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Γευσιγνωσίας! Να πως διαφημίζεται η Ήπειρος, για να προσελκύσει κι έναν ειδικό τύπο τουριστών που ενδιαφέρονται για τις γεύσεις ενός τόπου!
Κ.Α.

Πάλης ξεκίνημα…
- Σε ένα νέο ξεκίνημα θα επιδοθεί η κυβέρνηση. Έχασε πολύτιμο χρόνο και τώρα καλείται όχι μόνο να τον αναπληρώσει αλλά και να υπερβεί κάθε εμπόδιο προκειμένου να προχωρήσει δυναμικά προς την υλοποίηση συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων. Αν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν θα φανεί άμεσα. Ξέρουν ότι ο χρόνος μας τελείωσε και αν δεν κάνουν άμεσα κάτι πάλι θα τρέχουν για νεώτερο πρόγραμμα δανειοδότησης. Έχουν να κλείσουν πληγές ανοιχτές και προ πάντων να σχεδιάσουν επιτέλους αυτό το ολοκληρωμένο εθνικό πρόγραμμα πλεύσης. Αν δεν ξέρουμε και τώρα πού πάμε και πώς θα φθάσουμε εκεί, τότε είμαστε χαμένοι. Και τα αποτελέσματα μιας ακόμη αδρανούς διακυβέρνησης που στα λόγια κάνει μεταρρυθμίσεις και στην πράξη αδρανεί θα τα βιώσουμε με νέα δάκρυα.

Ας πάρει κάτι απ’ αυτόν!
-Λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιμείται τις κινήσεις και τις εκφράσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Μήπως τώρα είναι η πιο κατάλληλη ώρα να μιμηθεί και κάποιες πρακτικές του Κωνσταντίνου Καραμανλή του οραματιστή που άλλαξε κάποτε πολλά σ’ αυτό τον τόπο και έβαλε την κρατική μηχανή να δουλέψει; Εκείνος ήξερε και να αποφασίζει και να επιλέγει τους κατάλληλους συνεργάτες. Εκείνος όμως έκανε και κάτι περισσότερο. Πρωί - πρωί τηλεφωνούσε στους υπουργούς του και τους ρωτούσε τι έκαναν για όσα ανέλαβαν την προηγούμενη μέρα. Τίποτε δεν του ξέφευγε και κανένας δεν διανοείτο να αδρανεί. Και όποιος δεν απέδιδε έργο πήγαινε στο σπίτι του. Όλοι ήταν στις θέσεις τους και όλοι υλοποιούσαν αυτά που σχεδιάζονταν. Έτσι δούλεψαν ταχύτερα και αποδοτικότερα.

Τι τις θέλουν;
-Ανήγγειλαν πάλι κάποιες επιτροπές με σκοπό να χτυπήσουν τη διαφθορά. Πότε απέδωσαν έργο οι επιτροπές; Η εμπειρία μας λέει ότι αν δεν θέλεις να γίνει κάτι συγκρότησε επιτροπές! Μακάρι να είναι αποφασισμένοι να καταργήσουν το σφιχταγκάλιασμα του κράτους από την κοινωνία. Αν το καταφέρουν τότε έχουμε  ελπίδα να χτυπήσουν τη διαφθορά. Το κράτος απερίσπαστο από παρεμβάσεις  να οργανωθεί σωστά για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις. Η λέξη «ρουσφέτι» θα πρέπει να βγει από το λεξιλόγιό μας και να μην ξανακούσουμε για μίζες, γρηγορόσημα και φακελάκια! Αυτά μπορούν να τα κάνουν; Αν έχουν την πρόθεση αλλά και την ικανότητα να το κάνουν τώρα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να το αποδείξουν.

Κάτι παραπάνω…
- Μήπως περιμένουμε πολλά από τον Αλέξη Τσίπρα; Μπορεί άραγε να επωμιστεί ένα τόσο μεγάλο βάρος αυτό της πλήρους ανατροπής του σκουριασμένου κατεστημένου; Αυτή την ώρα δεν χρειαζόμαστε μόνο ένα ξερό οικονομικό πρόγραμμα. Η αφετηρία και ο προσανατολισμός τούτη την ώρα πρέπει να είναι υπεροικονομικός. Χρειάζεται να βρεθούμε όλοι μαζί, άρχοντες και αρχόμενοι σε μία υπεροικονομική αφετηρία, δηλαδή να αποφασίσουμε να συμμορφωθούμε πάνω σε ένα πλαίσιο αρχών, με πολιτικό ήθος, με εθνική ενότητα, με μια παιδεία που θα διαμορφώνει συνειδήσεις και θα αλλάζει τις πρακτικές του ατομισμού και που θα υποστέλλει το εγώ στο εμείς.
Θεανώ Βλάχου