ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Στάσιμοι στην οργάνωση!..
• Ο αυτοκινούμενος τουρισμός (και ιταλικής μάλιστα προέλευσης) είναι εδώ, για την ακρίβεια στην παραλίμνια περιοχή. Καλοδεχούμενος, αλλά δεν μπορούμε να μη θυμηθούμε τα ωραία λόγια που είχαν ειπωθεί τον περασμένο Μάιο -αν θυμόμαστε καλά-  από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού και την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, για τη βαρύτητα που δίνεται στη μορφή αυτή του τουρισμού για την περιοχή μας. Έκτοτε μάλλον δεν έγινε τίποτε σε επίπεδο οργάνωσης και έτσι αναγκαστικά οι αυτοκινούμενοι τουρίστες βολεύονται όπου βρουν και μπορούν να σταθούν. Να ελπίζουμε ότι του χρόνου θα έχουμε οργανωθεί;
Α.  

«Αν θέλει ο Τσίπρας…»!
• Για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις μίλησε χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και τον Γιώργο Γκόντζο η Γιαννιώτισσα βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. Άννα Ασημακοπούλου, η οποία ήταν απολύτως ξεκάθαρη σε όσα είπε. «Η Ν.Δ. δεν θέλει εκλογές γιατί δεν είναι καλές για τη χώρα. Αν όμως ο κ. Τσίπρας τις επιλέξει για να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, τότε… φύγαμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Πάντως, με την απόφαση του πρωθυπουργού για κλείσιμο της Βουλής ως τις αρχές Οκτωβρίου, το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης μάλλον απομακρύνεται!..
Κ.Α.

Καλά τα λογότυπα, αλλά…
• Πλέον η πόλη μας… ζει στον ρυθμό διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021. Παντού, σε κάθε γωνιά του κέντρου, έχουν αναρτηθεί από τον Δήμο Ιωαννιτών μπάνερς που προβάλλουν τη διεκδίκηση του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού, με τις προσπάθειες ενίσχυσης της υποψηφιότητας να εντείνονται το τελευταίο διάστημα. Είναι κοινή πεποίθηση ότι τα Γιάννινα έχουν πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση, οπότε μπορούν επάξια να τα καταφέρουν. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάζει φρένο στις εργασίες που πρέπει να γίνονται σε όλο το Δήμο Ιωαννιτών, με σκοπό να επιλυθούν ζητήματα καθημερινής φύσεως και να βελτιωθεί η εικόνα του κεντρικού ιστού της πόλης και των Δημοτικών Ενοτήτων που πάσχουν! «Εξάλλου, «η γυναίκα του Καίσαρα δε φτάνει να φαίνεται, αλλά και να είναι τίμια»!
Ν.Γ.

Ακραίες συμπεριφορές…
• Όλα αλλάζουν στον τόπο μας με ραγδαία ταχύτητα. Σκέψου ότι, ακόμη και ένας Έλληνας πολιτικός, προκειμένου να κρατήσει τη θέση και μαζί και τα πάσης φύσεως προνόμιά του, μπορεί να κάνει... ακραία πράγματα! Δηλαδή, μπορεί ακόμη και να βοηθήσει τη χώρα του. Θα αναρωτηθούμε γιατί το κάνει; Ίσως από τύψεις αφού για πολλά χρόνια ήταν επικεντρωμένοι στο προσωπικό τους συμφέρον… Ό,τι εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους ήταν πάντα σε προτεραιότητα. Και τώρα προσγειώνονται ανώμαλα. Αλλά τι να γίνει συμβαίνουν και ατυχήματα…
Θ.

Κλάδεμα στο παρκάκι…

• Από νωρίς χθες το πρωί μπήκαν τα συνεργεία της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου στο Παρκάκι της οδού Πουτέτση, προκειμένου να περιποιηθούν τα δέντρα και τα φυτά του κλαδεύοντάς τα (φωτό)! Καιρός ήταν να γίνει αυτό. Εξάλλου, το συγκεκριμένο μικρό πάρκο φιλοξενεί καθημερινά δεκάδες παιδιά, γονείς αλλά και ηλικιωμένους Γιαννιώτες της γειτονιάς που κάνουν τη βόλτα τους ή βρίσκουν σ’ αυτό λίγη δροσιά, οπότε τη θέλει μία περιποίηση. Το κλάδεμα όμως απαιτεί προσοχή, ειδικά αν το πράσινο είναι περιορισμένο, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση…
Κ.Α.

Ακραία, τοπικά φαινόμενα!
• Δεν είναι πρώτη φορά που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία πέφτει έξω στις προβλέψεις της για έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Και  κάτι τέτοιο έγινε και την Κυριακή, όπως  έσπευσαν να υποθέσουν αρκετοί, ακούγοντας τη σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Όμως η πραγματικότητα, βρίσκεται κάπου στη μέση: Ακραία καιρικά φαινόμενα όντως υπήρξαν, αλλά κατά τόπους. Τη μήνι του καιρού γνώρισαν για τα καλά χωριά του Ζαγορίου, της Κόνιτσας, η Χρυσοβίτσα και ορισμένες άλλες περιοχές. Στις υπόλοιπες περιοχές, μπορεί να έμειναν κοιτάζοντας τον ουρανό, ως ένα είδος άσκησης ετοιμότητας...
Ν.

Υπολογισμοί του ποδαριού…
• Οι «θεσμοί» που συνεδρίαζαν τότε στις  Βρυξέλλες ή άλλως το Μπράσελς Γκρουπ απαιτούσε από τους Έλληνες να πάρουν αποφάσεις ώστε να εισπράξουν άμεσα από τους γνωστούς φορολογούμενους πολίτες περισσότερους φόρους. Ακόμη και ο φόρος αλληλεγγύης που τον είχε μειώσει ο Σαμαράς κατά 30% ζητούσαν να εισπραχθεί  ολόκληρος. Αν συνυπολογίσουμε και τα άλλα φορολογικά βάρη, θα βρούμε ότι ζητούσαν από εμάς να πληρώσουμε πάνω από 13 δις! Δηλαδή από το 1 δις του Χαρδούβελη μας αναβάθμισαν σε μεγαλύτερη κλίμακα! Τι άλλαξε και δεν χόρταιναν; Έφταιγε η καθυστέρηση των αποφάσεων; Ο Τσίπρας γιατί δεν έδρασε έγκαιρα αλλά κατέφυγε σε ένα δημοψήφισμα με τόσο δυσνόητο σκεπτικό; Τι κέρδισε η Ελλάδα από το δημοψήφισμα;

Τι σήμαινε «από τώρα»;
• Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε τότε και ο Γιούνκερ για όσα έλεγε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους πολίτες! Ανάμεσα στα λεγόμενά του σημείωσα τη φράση: «να πάρει ο Τσίπρας από τώρα τα 35 δις». Τι σήμαινε το «από τώρα»;  Μήπως ο Γιούνκερ τον έβλεπε να αναβάλει τις αποφάσεις;  Και σε ποια χρήματα αναφερόταν; Και αν  προετοίμαζαν ένα νέο δάνειο τότε γιατί το καθυστερούσε ο πρωθυπουργός; Φοβόταν τότε να μιλήσει για νέες συμφωνίες που παρέπεμπαν σε νέα μνημόνια; Τη λέξη μνημόνιο εξόρκιζε; Κι αν δεν έπαιρνε νέα βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κι αν οι αγορές είναι κλειστές για μας από πού σκέφτονταν να βρει πόρους για να θεραπεύσει τις ανοιχτές πληγές μας; Όσο κι αν προσπάθησαν να κρύψουν το πρόβλημα, αυτό  εμφανιζόταν σαν φάντασμα…

Δεν λύνεται το πρόβλημα!
• Με τους συνεχιζόμενους δανεισμούς είναι αδύνατο να λυθεί το μεγάλο μας πρόβλημα. Δάνειο στο δάνειο δεν οδηγούμαστε στη λύση. Είτε αυτό το παίρνουμε απ’ τους θεσμούς, είτε από τα άλλα κράτη -δανείζοντας η μια χώρα την άλλη- είτε από τις αγορές αυτό παραμένει δυσβάσταχτο βάρος που ανακυκλώνεται και διογκώνεται. Μόνο μια περίπτωση μπορεί να μας βάλει σε δρόμο διεξόδου. Η αναδιοργάνωση του παραγωγικού ιστού της κάθε χώρας χωριστά, μαζί και της δικής μας, ώστε να είναι αυτάρκεις, η σταθερή φορολόγηση κατά το αγγλικό σύστημα, η οργάνωση της δημόσιας διοίκησης και των θεσμών, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, η πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Αφανείς ήρωες…
• Κι ενώ η χώρα χάνεται, το πολιτικό προσωπικό των  υπουργείων προσπαθεί να μας πείσει ότι εργάζεται νυχθημερόν για το συμφέρον της Ελλάδας! Πώς γίνεται και η εργασία τους δεν γίνεται αντιληπτή απ’ το λαό; Για παράδειγμα, στο υπουργείο Aνάπτυξης τι ακριβώς γίνεται; Εκπέμπουν το μήνυμα ότι εκεί κάνουν τουρισμό και δεν ασχολούνται με βαρετά πράγματα όπως είναι η επιχειρηματικότητα που θα χτυπήσει την ανεργία.  Σ’ αυτό της Παιδείας τι ακριβώς επιδιώκουν; Έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο ή παρεμβαίνουν αποσπασματικά για να περάσουν τις προσωπικές τους αντιλήψεις; Όσο γι’ αυτό του Πολιτισμού, δεν ξέρω πόσο υπερήφανοι θα ένιωθαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας…
Θεανώ Βλάχου