ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Αμετανόητοι…
•  Δεν αποτελεί νέο, αφού έχει ξανασυμβεί, όμως αξίζει να το επισημάνει κανείς. Στα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου, τα οποία δεινοπάθησαν από τους ναζί στην περίοδο της Κατοχής, βρέθηκαν πολίτες οι οποίοι (ξανά) ψήφισαν Χρυσή Αυγή! Ενδεικτικά, επτά ψηφοδέλτια της Χ.Α. υπήρξαν στη Μουσιωτίτσα, 11 στη Νέα Μουσιωτίτσα κι άλλα επτά στους Λυγγιάδες! Απ’ τα παράλογα κι αυτών των εκλογών…
Α.

Ψήφισαν μόλις… 18!
*  Τη λιγότερη δουλειά σε εκλογικό κέντρο του Νομού Ιωαννίνων είχαν να κάνουν την Κυριακή ο δικαστικός αντιπρόσωπος και η εφορευτική επιτροπή στο Σταυροσκιάδι του Δήμου Πωγωνίου! Ψήφισαν μόλις 18 πολίτες κι αυτό ήταν! Επτά η ώρα έκλεισαν οι κάλπες, στις επτά και μισή είχε ολοκληρωθεί κάθε διαδικασία. Για την ιστορία, οι 12 ψήφισαν Ν.Δ., οι τέσσερις ΣΥΡΙΖΑ και δύο ΚΚΕ.
Κ.Α.

«Δαγκωτό» ΣΥΡΙΖΑ!
*  Λίγοι οι κρατούμενοι στις Δικαστικές Φυλακές Σταυρακίου οι οποίοι ψήφισαν προχθές, όμως η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις προτιμήσεις τους υπήρξε… μεγαλειώδης! Από τους 42 ψηφίσαντες, οι 28 έριξαν… δαγκωτό στον Αλέξη Τσίπρα, οι τέσσερις προτίμησαν Μεϊμαράκη και οι υπόλοιποι μοιράστηκαν σε άλλα κόμματα.
Κ.Α.

Δεν τον… συμπαθούν!
*  Στην Α' Θεσσαλονίκης η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη απέσπασε, όπως ήταν αναμενόμενο, το υψηλότερο ποσοστό της (6,78%). Η χαμηλότερη «πτήση» για το κόμμα σημειώθηκε προχθές στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Πρέβεζα  όπου έπιασε μόνο 1,72%. Μάλλον οι Πρεβεζιάνοι δε… συμπαθούν τον Β. Λεβέντη!
Κ.Α.

Θα υπάρχει Ήπειρος;
*  Για να δούμε αν στη νέα κυβέρνηση θα έχουμε εκπροσώπηση από Ήπειρο. Οκτώ βουλευτές επανεξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Όλγα Γεροβασίλη να θεωρείται βέβαιο σχεδόν ότι θα παραμείνει κυβερνητική εκπρόσωπος. Το θέμα όμως είναι αν θα βρεθεί… καρέκλα και σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο για κάποιον άλλο Ηπειρώτη βουλευτή. Κοντός ψαλμός…
Α.

Πιστοί στο ΠΑΣΟΚ…
*  Διόλου ευκαταφρόνητο δεν είναι το ποσοστό ψήφων που έλαβε το ΠΑΣΟΚ στο Νομό Ιωαννίνων. Αυτό οφείλεται στο ότι παραδοσιακά «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή δεν πέφτουν εύκολα και υπάρχουν ψηφοφόροι της παράταξης, ειδικά στα χωριά, που δεν… αλλαξοπίστησαν και παρέμειναν στρατιώτες!
Ν.Γ.

Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ!..
*  Στον Δήμο Ζίτσας τηρήθηκε για μία ακόμη φορά η παράδοση που θέλει το ΚΚΕ να λαμβάνει υψηλά ποσοστά! Τρίτο κόμμα το ανέδειξαν οι πολίτες της περιοχής, με 1.192 ψηφοδέλτια. Πρώτος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με 4.633 ψηφοδέλτια και δεύτερη η Ν.Δ. με 2.311 ψήφους. Όσο για τη γαλάζια παράταξη, αυτή είχε και πάλι το «κάστρο» της, δηλαδή τον Δήμο Μετσόβου όπου βγήκε πρώτη με 1.844 ψήφους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε 1.773.
Κ.Α.

Ξεχασμένες εικόνες…
*  Αν έβαζαν και CARMINA BURANA στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα δεν θα είχαμε καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’80! Όμως, μας επανέφερε στην πραγματικότητα το BELLA CIAO που έδινε τσακίρ κέφι στον Αλέξη ο οποίος χτυπούσε παλαμάκια! Το γιατί επανήλθε σε τέτοια παρωχημένη και ανούσια συνθηματολογία εκείνος το ξέρει. Τα έπαιζε όλα για όλα το βράδυ της Παρασκευής. Δεν αρκέστηκε στην εκφώνηση σοβαρού πολιτικού λόγου με συγκεκριμένες προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων μας γιατί ήξερε ότι δεν είχε κάτι συγκεκριμένο να προτείνει. Απλά ήθελε να ξεσηκώσει το συναίσθημα των παρισταμένων αλλά και εκείνων που παρακολουθούσαν από τα ΜΜΕ τη συγκέντρωση για να πάρει λίγα ψηφαλάκια παραπάνω…

Τόσα συνθήματα…
*  Δεν ξέρω αν τα εφέ ήταν του  Μπρισίμ, πάντως αν έκλεινες τα μάτια θα βρισκόσουν σε μια από τις συγκεντρώσεις παλαιών εποχών που είχαν απορριφθεί από καιρό. Τόση συνθηματολογία, που, αν την έστυβες, δύο σοβαρές προτάσεις δεν θα έβγαζες, κάποιο σκοπό θα εξυπηρετούσε αν και οι πολίτες από τόσα που έχουν πάθει θα έπρεπε να είναι πιο επιφυλακτικοί. Πάντως, τόσα πολλά συνθήματα σε μια προεκλογική ομιλία είχα πολλά χρόνια να ακούσω. Και θυμάμαι ότι όλοι είχαν κουραστεί και είχαν  απορρίψει αυτό τον τρόπο επικοινωνίας των πολιτικών με τους πολίτες. Σα να είχαμε όλοι μας σοβαρευτεί και ψάχναμε για πιο ουσιαστική επικοινωνία. Αυτή όμως θέλει επιχειρήματα και αυτά δυστυχώς έλλειπαν κι απ’ αυτή τη συγκέντρωση που ποιος ξέρει πόσο κόστισε…

Γουρούνι στο σακί!
*  Κι αυτή τη φορά ψηφίσαμε χωρίς να ξέρουμε τα σχέδια των ενδιαφερομένων! Οι μετακινήσεις με πούλμαν επαναλήφθηκαν και οι παλιές συνταγές σε υποτιθέμενες νέες αντιλήψεις κυριάρχησαν. Ακούστηκαν και πολύ σοβαρές προτάσεις από πολύ μικρές ομάδες που για κάποιους λόγους δεν περνάνε στο λαό. Ενώ ξαφνιάζονται με αυτά που ακούνε, ενώ συμφωνούν όσοι θέλουν αυτό το καλύτερο αλλά στην κάλπη ψηφίζουμε τις γνωστές ομαδούλες που καταφέρνουν να αναδεικνύονται ως περισσότερο αξιόπιστες. Κι ενώ οι μεγαλύτεροι σχηματισμοί μας κρατάνε μυστικά τα σχέδιά τους εμείς τους δίνουμε κι άλλη ευκαιρία αντί να τους στείλουμε στα σπίτια τους και να έρθει στην επιφάνεια αυτό το καλύτερο στο οποίο όλοι ελπίζουμε αλλά δεν καταφέρνουμε να το αξιολογήσουμε σωστά.

Και πάλι επίκαιρα…
*  Ποιος το περίμενε ότι θα έρχονταν πάλι στην επικαιρότητα το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»! Εκεί που ανέβαινε το επίπεδο ζωής των Ελλήνων και νομίζαμε ότι αφήσαμε πίσω μας αυτά που στερηθήκαμε, τούτη την ώρα επανερχόμαστε στα παλιά και θλιβερά. Η κρίση στέρησε το ψωμί από χιλιάδες πολίτες, η παιδεία βρίσκεται στο χειρότερο χάλι της, όσο για την ελευθερία δεν γνωρίζω αν υπάρχει χώρα στην οποία να εφαρμόστηκε η θεραπεία-σοκ και να άντεξαν οι δημοκρατικοί κανόνες… Άντε, λοιπόν, πάλι απ’ την αρχή. Όσο για το σύνθημα 5% για την παιδεία αυτό πάει ξεχάστηκε … Κανένας δεν το  επανέφερε ούτε στην παλαιού τύπου τελευταία κομματική συγκέντρωση στο Σύνταγμα!
Θεανώ Βλάχου