ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

«Διακοσμημένα» αγάλματα…
Πού να φαντάζονταν οι απόδημοι Ηπειρώτες της Αμερικής σε τι κατάσταση θα ήταν σήμερα τα δύο αγάλματα που έφτιαξαν με τις οικονομίες τους και δώρισαν στα Γιάννενα για να κοσμήσουν την πόλη! Ο Πύρρος στην Κεντρική Πλατεία και η Ολυμπιάδα με τον μικρό Αλέξανδρο απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο παραμένουν «διακοσμημένα» με χαρτιά, ονόματα ομάδων, συνθήματα γραμμένα με σπρέυ κ.λ.π.! Βέβαια και να τα καθαρίσει ο Δήμος, θα βρεθούν ξανά «καλλιτέχνες» να τα περιποιηθούν, όμως μια προσπάθεια δεν θα έβλαπτε!..
Κ.Α.
Φροντιστηριακή βοήθεια…
Καλά που υπάρχουν και τα κοινωνικά φροντιστήρια και έτσι οικογένειες που υπό άλλες συνθήκες θα αδυνατούσαν οικονομικά να στείλουν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο, τώρα με τη νέα πρωτοβουλία της Περιφέρειας θα το κάνουν, με κριτήριο φυσικά για την ένταξη σε φροντιστηριακά μαθήματα το οικογενειακό τους εισόδημα. Με αυτήν την κίνηση σίγουρα θα ελαφρυνθούν οικονομικά πολλές οικογένειες και έτσι οι μαθητές δεν θα μείνουν πίσω όσον αφορά στην πρόοδό τους στο σχολείο. Μπράβο στην Περιφέρεια Ηπείρου και σε όσους βοηθούν σ’ αυτή την πρωτοβουλία! Το καλό να λέγεται…
Χρ.
Με ποιο κριτήριο;
Στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήταν πάλι βουλευτής επικρατείας, δηλαδή χωρίς σταυρό, και ορίστηκε από τον Τσίπρα συντονιστής του κυβερνητικού έργου. Τώρα πάλι τα ίδια! Τι του αναγνώρισε ως προσόν  και του έδωσε την ευθύνη του συντονισμού; Πόσο καλά τους συντόνισε στα προηγούμενα δύο σχήματα; Όσο για το χαρακτηρισμό ότι θεωρείται μέντορας του αρχηγού τι ακριβώς κάνει; Πάντως για να τον μύησε στην εργατικότητα και την υπευθυνότητα, μάλλον απέτυχε. Αχ καημένε Αλέξη! Δεν μπορούσες να βρεις πέντε δυναμικούς Έλληνες να τους βάλεις στη μάχη; Πρώτα εσύ θα είχες όφελος. Κρίμα…
ΜΑΤ
Μεγάλος συνωστισμός…
Πολλοί οι μνηστήρες  της Ν.Δ.! Πρώτος σέρνει το χορό ο νεώτερος Μητσοτάκης, ενώ η  άλλη  εκπρόσωπος της οικογένειας, που ονειρεύονταν εδώ και πολλά χρόνια την αρχηγία, δεν εκδηλώθηκε ακόμη. Υπάρχει και  τρίτος στη σειρά από την ίδια οικογένεια που έχει, όμως, κόλλημα μέχρι το 2019! Ακολουθούν κι άλλοι πολλοί. Και είπε ο Κωστής Χατζηδάκης: «μεταξύ της γελοιοποίησης και της φιλοδοξίας υπάρχει μια λεπτή γραμμή». Πάντως, για να πάρει μπρος αυτό το κόμμα θα χρειαστεί πολλή δουλειά από ανθρώπους που έχουν συγκροτημένη σκέψη και διαφορετική νοοτροπία. Γράψτε:  Φορτσάκης, Τζιτζικώστας, Μπακογιάννης, Κικίλιας κ ά. Έχουν πολλές εφεδρείες αν απαλλαγούν από τα βαρίδιά τους και βάλουν στα ψηφοδέλτιά τους πρακτικούς ανθρώπους επιτυχημένους στο επάγγελμά τους.
Θ.

Για τον Γύρο Λίμνης…

Με αφορμή την διεξαγωγή του 9ου Γύρου Λίμνης η στήλη παραθέτει αυτούσιο σχόλιο που έκανε για τον αγώνα ένας παλιός δρομέας, απ’ τους πρώτους διοργανωτές, έτσι για να θυμίσουμε τον πρώτο σκοπό του Γύρου: «Ο Γύρος Λίμνης έχει ενηλικιωθεί και εδραιωθεί στο χάρτη των δρομικών γεγονότων της χώρας.  Αλλά ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί. Ο πρώτος στόχος ήταν να τρέξουμε γύρω από την Λίμνη με σκοπό να την προστατεύσουμε από την ρύπανση. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια από το 2007, με αυτήν την διοργάνωση δεν καταφέραμε τίποτα σχετικά με αυτό. Γνωρίσαμε σε όλους τη λίμνη Παμβώτιδα, αλλά δεν καταφέραμε να κάνουμε  τίποτα για να σώσουμε την Παμβώτιδα»!
Α.

Δεν ξεχνούν τον αρχηγό!
Μπορεί ο επί πολλά έτη αρχηγός του ΠΑΣ Γιάννινα να αγωνίζεται πλέον στον Βόλο και να φορά την φανέλα του τοπικού Ολυμπιακού, αλλά στις τάξεις των οπαδών του «Άγιαξ της Ηπείρου» θα παραμείνει ένας κρίκος στην αλυσίδα της τοπικής μας ομάδας. Δεν ξέχασαν τον Γιώργο Ντάσιο ούτε στο περασμένο παιχνίδι με τον Ατρόμητο οι φίλοι του ΠΑΣ, καθώς στην κερκίδα των οργανωμένων αναρτήθηκε μια μεγάλη φανέλα με τον αριθμό «2» που τίμησε επί πολλά χρόνια (φωτό)! Οι φίλοι του ΠΑΣ τιμούν σε κάθε ευκαιρία την πολυετή του προσφορά!
Ν.Γ.

* * *

Ο μεγάλος ασθενής!..
Πολλά χρόνια πριν από την κρίση το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα έπασχε βαριά! Στην προσπάθεια του Γιαννίτση να το αναμορφώσει, οι συνδικαλιστές φρόντισαν με τις αντιδράσεις τους να… αποπέμψουν τον υπουργό απ’ την κυβέρνηση κι έτσι εφησυχάζοντας όλοι τους πολιτικοί, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έβαλαν και αυτό το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί! Ο καιρός περνούσε χωρίς να απασχολεί κανένα η αντοχή του συστήματος. Οι συνταξιούχοι πλήθαιναν, οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι που πλήρωναν εισφορές διαρκώς μειώνονταν, ενώ οι συντάξεις προσφέρονταν με απλοχεριά, αφού υπήρχαν συνταξιούχοι που έπαιρναν πάνω από δώδεκα συντάξεις! Κάποιες ομάδες εργαζομένων κέρδιζαν την εύνοια των κυβερνήσεων και ως συνταξιούχοι είχαν και προνομιακές συντάξεις…

Χαμένος χρόνος…
Κι όταν επέλεξαν την Ελλάδα ως πρώτη χώρα μέσα στην Ευρώπη που χτυπήθηκε από την κρίση και που θα τη διαχειρίζονταν  με την… ευγενική συμπαράσταση του ΔΝΤ το φάρμακο που μας υπέδειξαν, οδήγησε πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες στην ανεργία, ενώ η τρομοκρατία και η ανασφάλεια που επικράτησε οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους στη συνταξιοδότηση. Έτσι, οι συνταξιούχοι πλήθυναν, οι εργαζόμενοι που κατέθεταν τις εισφορές τους στο ασφαλιστικό σύστημα γινόταν όλο και λιγότεροι και το σύστημα τινάχτηκε στον αέρα, με δυσμενείς συνέπειες για κάθε συνταξιούχο που νόμιζε ότι η σύνταξή του ήταν εξασφαλισμένη. Βρισκόμαστε ήδη σε μεγάλα αδιέξοδα, αφού κι αυτοί που ήδη παίρνουν σύνταξη δεν είναι σίγουροι ότι θα την παίρνουν και αύριο.

Ξέρουν αλλά αδρανούν!
Όσοι κυβέρνησαν τον τόπο πριν από την κρίση και οι άλλοι που ανέλαβαν να εφαρμόσουν τη θεραπεία - σοκ, που υποτίθεται ότι θα έβγαζε  τη χώρα από την κρίση, μέχρι και τις  αρχές του 2015 δεν ανέλαβαν καμία πρωτοβουλία, για να αναμορφώσουν το όλο ασφαλιστικό σύστημα που ψυχορραγούσε. Όσο για εκείνους που πήραν τη σκυτάλη για να μας απαλλάξουν απ’ τα μνημόνια, αυτοί έδωσαν 17ωρες μάχες στο εξωτερικό... και μάτωναν για χάρη μας, αλλά με τα ασφαλιστικά ταμεία δεν ασχολήθηκαν. Και τώρα ακούμε πως το νέο μνημόνιο που μας έφεραν, τους δίνει σαφείς οδηγίες πως για να επιβιώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία δύο τρόποι υπάρχουν: Ή θα αυξήσουν τις εισφορές των σημερινών εργαζομένων ή θα μειώσουν τις συντάξεις! Δηλαδή μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

Το αποσιώπησαν…
Προεκλογικά έκαναν επίδειξη συνθημάτων, αλλά με τα μεγάλα προβλήματα δεν ασχολήθηκε κανένας. Για την ανεργία, που είναι ο εφιάλτης των Ελλήνων, δεν αναφέρθηκαν λες και δια μαγείας θα λυθεί το πρόβλημα. Το επτάμηνο που πέρασε πήγε εντελώς χαμένο,  αφού  δεν θεώρησαν αναγκαίο να δουλέψουν εντατικά. Το ξέρουν, ότι μόνο με εισφορές εργαζομένων υπάρχει περίπτωση να αναστηθεί το ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να μπορεί να δίνει και αύριο συντάξεις. Αλλά όταν οι συνταξιούχοι είναι πολύ περισσότεροι από τους εργαζόμενους -και τώρα απαγορεύει το μνημόνιο να συνεισφέρει και το κράτος- τότε αυτό που μας περιμένει είναι η τελική κατάρρευση του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Θεανώ Βλάχου