ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Χαμηλά η στάθμη…
Διανύσαμε ένα φθινόπωρο «στεγνό» σε γενικές γραμμές και η αρχή του χειμώνα έγινε με ανομβρία, αφού μέσα στον Δεκέμβριο βροχή δεν είδαμε ακόμα. Δεν χρειάζεται λοιπόν πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς πόσο χαμηλά παραμένει η στάθμη της Παμβώτιδας εν μέσω χειμώνα. Σύμφωνα με το μέτρο στο θυρόφραγμα του Περάματος, η λίμνη είναι σήμερα 70 εκατοστά χαμηλότερα σε σχέση με τέτοιες ημέρες του 2010 που διανύαμε μια εποχή πολύ βροχερή. Μιλάμε για μεγάλη διαφορά… Στις φωτό το φράγμα τότε (αριστερά) και τώρα!
Κ.Α.
Συγκρίσεις που προκαλούν…
Έκοψαν 10% από τις επίσημες αποδοχές των βουλευτών. Δηλαδή κάπου 570 Ευρώ! Και να σκεφτείς ότι το ποσό των περικοπών είναι ένας μισθός για έναν απλό Έλληνα θνητό που έχει την τύχη να εργάζεται! Με αυτά τα χρήματα θα πληρώσει και ενοίκιο, θα συντηρήσει την οικογένειά του και θα πληρώσει και τους φόρους του. Τα μεγέθη υπολογίζονται ανάλογα με τη θέση που κατέχει ο πολίτης στην κοινωνία. Για άλλους είναι το ποσό της επιβίωσής τους και για άλλους είναι απλά ένα 10% στις αποδοχές τους… Τα άλλα 90% είναι ελάχιστα για τους πολιτικούς που παίρνουν επιπρόσθετα από χίλιες άλλες πηγές για να …επιβιώσουν. Η επιβίωση έχει διαβαθμίσεις.
Θ.
Αν ήταν αλλού...
Εμπόδισαν κάποιοι αρχικά τους επιστήμονες που έφθασαν στην πόλη μας για να αξιολογήσουν το Πανεπιστήμιό μας. Δεν τους άφησαν να μπουν ούτε στα κτίριά του! Αν αυτοί οι φοιτητές φοιτούσαν σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας, ή της Σουηδίας ή ακόμη και της Βουλγαρίας λέτε να τους επέτρεπαν να συνεχίσουν να σπουδάζουν; Αν είχαν την τύχη να σπουδάζουν και στο Χάρβαρντ, εκεί είναι που δεν θα τους περνούσε από το νου να εφαρμόσουν τέτοιες αντιδημοκρατικές και αντιδεοντολογικές πρακτικές. Αλλά εδώ είναι Ελλάδα και ο καθένας κάνει ό,τι του αρέσει. Δεν υπάρχουν κανόνες, απαγορεύεται η αξιολόγηση και ο καθένας προσπαθεί να πάρει το χαρτί με όσο πιο εύκολο τρόπο… Ο Τσίπρας μήπως τώρα έχει διαφορετική άποψη ή χαίρεται που συνεχίζεται η κατάσταση όπως εκείνος την οραματίστηκε;
ΜΑΤ

Γιατροί με συνείδηση…
«Γιατροί των νοσοκομείων των Ιωαννίνων δίνουν και την ψυχή τους, για να φανούν χρήσιμοι στους αρρώστους»! Αυτό επισημαίνει ασθενής, που έκανε μια μικροεπέμβαση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ο θεράπων ιατρός Δημήτρης Χριστοδούλου, διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, επιστήμονας με κύρος, έσκυψε με ενδιαφέρον πάνω του, όπως κάνει άλλωστε σε όλες τις περιπτώσεις και αντιμετώπισε με επιτυχία το πρόβλημα υγείας, εκφράζοντας την ικανοποίηση και την ανακούφισή του γι' αυτή την εξέλιξη. Και προσθέτει ο ασθενής: «Παρά τη δυσλειτουργία των παλαιών μηχανημάτων, υπάρχουν γιατροί με συνείδηση, που πάνω απ' όλα βάζουν τον άνθρωπο». Γι' αυτό ας μην κατηγορούμε μόνο γιατρούς για φακελάκια, αλλά και να επαινούμε γιατρούς που ανταποκρίνονται με ευσυνειδησία στο χρέος τους.
Μ.Η.

Την κατάργησαν;

Αλλού δεν γίνονται Θ. Λειτουργίες γιατί δεν υπάρχουν παπάδες, και αλλού που υπάρχουν δύο και τρεις εφαρμόζουν ... δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο. Κάπως έτσι μας είπε αναγνώστης μας, ότι σχολίαζαν πιστοί το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν έγινε τη Δευτέρα η καθιερωμένη αγρυπνία στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, που βρίσκεται εντός του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Αγοράς. Την επόμενη,  λειτούργησαν μεν δύο και τρεις ιερείς, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει την εντύπωση που προκαλείται και κυρίως δεν έλυσε το πρόβλημα  όσων  εορταζόντων  δεν μπορούν λόγω εργασίας να εκκλησιαστούν πρωί καθημερινής. Το πρώτο ερώτημα είναι για το λόγο που "καταργήθηκε" σιωπηλά η Αγρυπνία. Το δεύτερο αν το γνωρίζει ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος, ο οποίος είχε παραστεί στον Εσπερινό και σε τοιαύτη περίπτωση αν το επικροτεί ή όχι...
Α.

* * *

Τα δίνουμε όλα!..
Μας… πετάνε μια δόση και εμείς τους τα δίνουμε όλα! Ό,τι και να μας ζητήσουν. Ένα δις είναι αυτή τη φορά το δόλωμα και οι κυβερνώντες δεν ξέρουν πώς να ευχαριστήσουν αυτούς τους… καλούς ανθρώπους που μας  βοηθούν. Μάλιστα, δυσαρεστήθηκαν τότε που ο Βαρουφάκης φώναζε ότι δεν θέλουμε τη δόση μας! Και για να ισοφαρίσουν και τι δεν ζητάνε για να μας δώσουν μια δοσούλα τόση δα. Γιατί, σταγόνα στον ωκεανό είναι τώρα το ένα δις. Από παντού λείπουν πόροι. Η Υγεία δεινοπαθεί, η Παιδεία προσφέρεται με δόσεις, οι κοινωνικές παροχές ελαχιστοποιούνται, στις δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν ούτε χαρτί για να στέλνουν τα έγγραφα, το ασφαλιστικό σύστημα είναι στον αέρα και οι Δήμοι κάνουν εκκλήσεις για επιχορήγηση…

Είχαμε και χάσαμε…
10 δις υπήρχαν στην άκρη από το προηγούμενο πρόγραμμα αλλά ο Τσίπρας τα έχασε μέσα απ’ τα χέρια του.  Με τα νταϊλίκια του μας έφερε σε χειρότερη κατάσταση. Τώρα εκλιπαρεί για το ένα δις που είναι το δόλωμα για την εφαρμογή όλο και πιο σκληρών μέτρων. Αλλά ό,τι και να πει αυτά τα μέτρα θα έχουν το όνομά του. Και εμείς θα υποστούμε τις αποφάσεις που με πρωτοφανή αναλγησία μας επιβάλει…  Ίσως επιδιώκει και έπαθλο για την επιβολή τόσο σκληρών μέτρων, τα οποία περιέργως τα αποδέχεται ο λαός χωρίς να αντιδρά. Ας ήταν άλλος πρωθυπουργός και θα βλέπαμε… Αυτοί που σχεδιάζουν τις «εθνοσωτήριες» παρεμβάσεις  επιλέγουν και τα κατάλληλα πρόσωπα για να τις εφαρμόζουν κατά γράμμα.

Πρωτιά στους… φόρους!
Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους φόρους αναφέρει στην τελευταία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ! Επιτέλους και μια πρωτιά. Όλο τελευταίοι θα είμαστε; Και αυτό το έπαθλο θα πρέπει να το μοιραστεί ο λαός μαζί με τον πρωθυπουργό και τους συμβούλους του; Πάντως πρέπει να το γιορτάσουμε. Τέτοιες πρωτιές  δεν είναι δυνατόν να μας αποδίδονται χωρίς να μας προσφέρουν και την τιμητική πλακέτα. Εκτός κι αν οι ιδέες για την υπερφορολόγηση ανήκουν στο κουαρτέτο οπότε θα διεκδικήσουν και αυτοί μερίδιο της διάκρισης… Σκέψου έναν ολόκληρο λαό με μπροστάρη τον πρωθυπουργό του και παραδίπλα όλη την υπουργική ομάδα των μεγάλων αποφάσεων, με τα σακίδια στην πλάτη, να καμαρώνουμε τη μεγάλη μέρα της απονομής του βραβείου…

Μέχρι πού θα μας φθάσουν;
Για να εξασφαλίσουμε πρωτιά σε όλα και όχι μόνο στους φόρους, λέτε να ολοκληρώσουν το ξήλωμα στο Σύστημα Υγείας; Ήδη κάποιες κατηγορίες πασχόντων διαμαρτύρονται για ελλείψεις σε φάρμακα και όχι μόνο. Οι φορείς του HIV, του ΧΙΒ δηλαδή που λέει κι ο υπουργός, δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους. Τρέμουν οι πάσχοντες από σοβαρές νόσους. Τι θα κάνει η Ελλάδα με τα ακριβά φάρμακα που εισάγονται;  Ως πότε ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να τους τα προμηθεύει δωρεάν; Βλέπεις, το μνημόνιο δεν έχει τέτοιες ευαισθησίες. Άλλες είναι οι επιδιώξεις του. Κι αυτές θα τις νιώσουμε. Όταν φύγει το κουαρτέτο δεν θα αναγνωρίζουμε την κοινωνία μας.
Θεανώ Βλάχου