ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Χρειάζονται τη στήριξή μας…
Πρόσφυγες καταφθάνουν συνεχώς στα Κέντρα Φιλοξενίας στην Ήπειρο. Ένα ανθρώπινο καραβάνι εγκαταλελειμμένων ψυχών, με ζωγραφισμένη την απόγνωση για τον «εγκλωβισμό» του, αναζητά τρόπο να ζήσει ανθρώπινα.  Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, έχοντας λιγοστά  πράγματα, ταλαιπωρημένοι, δεν ξέρουν τι τους περιμένει. Οι πρόσφυγες, που δεν είναι «παραπανίσιοι» άνθρωποι, δεν είναι «σκουπίδια», αλλά ευαίσθητα άτομα, μας καλούν όχι μόνο να τους δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά επιπλέον και να τους σκεφτούμε, αυτούς αλλά και τη δική μας θέση. Είναι άνθρωποι σαν εμάς. Ψάχνουν ασφάλεια για τα παιδιά τους, έναν ουρανό χωρίς βομβαρδιστικά αεροπλάνα, έναν δρόμο χωρίς βόμβες, κτίρια χωρίς ελεύθερους σκοπευτές. Είναι άνθρωποι που χρειάζονται σήμερα τη στήριξή μας, όπως εμείς τη χρειαστήκαμε στο παρελθόν ή μπορεί να τη χρειαστούμε στο μέλλον…
M. H.
Απαράδεκτη εικόνα!
Κατάσταση απαράδεκτη! Η εγκατάλειψη φαίνεται σε κάθε γωνιά. Σπασμένα τζάμια, καταστροφές στο εσωτερικό του κτιρίου, εγκατάλειψη στον περιβάλλοντα χώρο, όλα δείχνουν την πλήρη αδιαφορία… Θα ψάξουν για τον υπεύθυνο της διαμορφωθείσης κατάστασης; Αληθεύει ότι η τότε Δασάρχης διεκδίκησε το χώρο για το Δημόσιο και αμφισβήτησε ότι αυτό ανήκει στο Δήμο Ιωαννιτών; Τι Δημόσιο και τι Δήμος; Άξιζε να δούμε σε τέτοια εγκατάλειψη έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο χώρο, που προσέφερε τόσες υπηρεσίες στους κατοίκους της πόλης; Κι ας πούμε ότι κάποτε θα λήξει η διαμάχη. Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα; Κανένας δεν θα είναι υπεύθυνος; Η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να μη λαμβάνεται υπ’ όψη και όλοι να κρύβονται πίσω από τις συλλογικές αποφάσεις…
Θ.
Υπάρχει τρόπος...
Αν ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής θέλει να πετύχει στο έργο του και συγκεκριμένα στην καλύτερη αστυνόμευση των ακριτικών περιοχών και όχι μόνο, ας κάνει μόνο μια κίνηση: Να ζητήσει από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να επιστρέψουν στις θέσεις τους όλοι εκείνοι που είναι αποσπασμένοι σε ανενεργές υπηρεσίες και καθήκοντα. Όπως κυκλοφορεί στο Μέγαρο, όλοι αυτοί θα μπορούσαν να στελεχώσουν ακόμη και δύο ή και τρία πλήρη αστυνομικά τμήματα (και όχι φυσικά των 3-4 αστυνομικών που υπάρχουν σε ορισμένα σήμερα)...
Σ.

Αν αληθεύουν, προκαλούν θλίψη…
Αν όσα ακούγονται για την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα σε συνεργάτες πανεπιστημιακών σχολών ή κλινικών έχουν δόση αλήθειας, τότε οι έχοντες την ευθύνη θα πρέπει να αντικατασταθούν πριν καταρρεύσει το όλο οικοδόμημα. Καμία διάθεση για συνεργασία, τρικλοποδιές, συκοφαντίες, εμφυλιοπολεμικό κλίμα, αρνητικές επιδράσεις στην εκπαίδευση των φοιτητών, ίντριγκες, δικαστικοί αγώνες που φθείρουν και δημιουργούν μεγαλύτερες προστριβές και όλα αυτά επειδή οι έχοντες την ευθύνη της οργάνωσης και του συντονισμού είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Μέσα σ’ ένα τόσο αρνητικό κλίμα, ποιος μπορεί να δουλέψει απερίσπαστος; Αν συμβαίνουν αυτά, τότε το ακαδημαϊκό  ήθος πάει... περίπατο και γι’ αυτό δεν πλησιάζουν Έλληνες  επιστήμονες που τελικά διαπρέπουν μόνο στο εξωτερικό… Και η πατρίδα στερείται τους αξιότερους…  
ΜΑΤ .

Στα ράφια το γάλα γαϊδούρας...

Ένα ακόμη τοπικό και ποιοτικό προϊόν προστίθεται στο "Ηπειρωτικό καλάθι". Πρόκειται για το γάλα γαϊδούρας που παράγεται από τη "Φάρμα Μετσόβου", η οποία όπως είχε γράψει ο "Πρωινός Λόγος" πριν λίγο καιρό άρχισε να λειτουργεί στη Χρυσοβίτσα. Ήδη οι πρώτες συσκευασίες των 100 γραμμάριων βρίσκονται στα ράφια πολυκαταστήματος και των Ιωαννίνων και σύντομα αναμένεται να προωθηθεί και σε άλλα σημεία πώλησης. Εμείς δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε στους παραγωγούς να έχουν απόλυτη επιτυχία στο εγχείρημά τους και εκτός της πώλησης γάλακτος να επεκταθούν και στην παραγωγή και άλλων προϊόντων με βάση αυτό.
Ν.

Σύστημα οι... κοπάνες!
Δεν είναι μόνο ένας προϊστάμενος που πηγαίνει με καθυστέρηση στο γραφείο του, όπως έγραψε σε προηγούμενη διάδοση  ο ΜΑΤ. Δυστυχώς αυτό κοντεύει να γίνει κανόνας σε πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποστήριξε συνδρομητής του «Π.Λ.» - όπως μας συστήθηκε- που λόγω φύσης της εργασίας έρχεται σε επαφή με αυτές. Το χειρότερο συνέχισε,  είναι η ανοχή των ανωτέρων τους, που επιτρέπουν την ύπαρξη υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων... Τελικά μήπως χρειάζεται και ένα Σώμα Ελέγχου Ωραρίου;
Α.

* * *

Δική τους η επιλογή!
Ευτυχώς που οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα! Γιατί αν ήθελαν… Προτιμούν να περάσουν ποτάμια, να περπατήσουν στη βροχή, να κοιμούνται στις λάσπες, να βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των νεογέννητων και των παιδιών τους, αρκεί να φύγουν από την Ελλάδα! Ξέρουν ότι οι Σκοπιανοί θα τους στείλουν πίσω κι όμως κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες, αρκεί να διατηρήσουν την ελπίδα της απομάκρυνσης από την Ελλάδα.  Δεν τους σταματάει τίποτε. Ούτε οι ηπατίτιδες, ούτε οι πνευμονίες, ούτε τα νοσήματα που θα προκύψουν αν ο καιρός βελτιωθεί… Επιβάλουν στις οικογένειές τους να κοιμούνται σε βρεγμένες κουβέρτες, να περπατούν ξυπόλυτοι στα νερά και στις λάσπες, να ζουν δίπλα στα σκουπίδια, ενώ κανένας δεν τους υποχρεώνει να προστατεύσουν τις οικογένειές τους…

Μια μικρή διέξοδος...
Γιατί δεν βρίσκουν ως λύση άμεσης προτεραιότητας την εγκατάστασή τους σε ένα περισσότερο ελεγχόμενο χώρο διαμονής, ώστε να προφυλαχθούν πρώτα από τις καιρικές συνθήκες, να ζεσταθούν, να έχουν φαγητό και αφού ηρεμήσουν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για άσυλο και να δρομολογήσουν τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε να έχουν διαβατήριο προκειμένου να εγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα όσοι απ’ αυτούς έχουν εκεί συγγενείς που ήδη έχουν βρει στέγη και εργασία; Γιατί αν βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών τους, τι θα έχουν επιτύχει; Κι ακόμη η διαδρομή μέσα από τη Βαλκανική οδό, έκρυβε τόσες ταλαιπωρίες, αλλά και πολλούς κινδύνους και ήταν αβέβαιο, αν τελικά θα έφθαναν στη χώρα όπου επιθυμούσαν να εγκατασταθούν…

Το μεγάλο πρόβλημα!
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι χαρακτηρίζονται ως μετανάστες! Όλοι γνωρίζουν ότι αυτοί που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους είχαν σοβαρούς λόγους, αλλά ιδιαίτερα τώρα λόγω των εκτάκτων αναγκών της μετακίνησης πληθυσμών από εμπόλεμες ζώνες, αυτοί δεν υποστηρίζονται από την Ε.Ε. Θα τους γυρίζουν πίσω στην Τουρκία ή στις χώρες τους… Μεγάλη η ευθύνη της Τουρκίας αν πράγματι τους έφερε από την Αφρική μέχρι τα εδάφη της με χαμηλό αεροπορικό εισιτήριο, με την υπόσχεση να τους μετακινήσει στην Ευρώπη. Όσο για τη θέση της ότι η συμφωνία που θα υπογράψει με την Ε.Ε θα ισχύει για τους μετανάστες που θα εισέρχονται από εδώ και πέρα  στην Ελλάδα και όχι για εκείνους που ήδη βρίσκονται εδώ, απλά δείχνει πάλι το... χούι της.

Περίεργο δεν είναι;
Ακούσαμε ότι υπάρχουν 57 μουσουλμανικές χώρες, οι περισσότερες αραιοκατοικημένες, που εφαρμόζουν τη Σαρία και δεν απαιτούν άλλους συμβιβασμούς. Γιατί οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες αλλά και  οικονομικοί μετανάστες δεν τις επιλέγουν για να εγκατασταθούν εκεί και να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή με την υποστήριξη των ομόθρησκων τους; Δεν θα ένιωθαν μεγαλύτερη ασφάλεια εκεί όπου θα τους νιώσουν καλύτερα και θα τους διευκολύνουν να σταθούν στα πόδια τους γρηγορότερα; Αυτές οι διαρκείς μετακινήσεις προς το άγνωστο, μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και στο κρύο αλλά και τη βροχή ή το χιόνι, πόσες πιθανότητες τους δίνουν για να επιβιώσουν;
Θεανώ Βλάχου