ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Αλλάζει η Βελλά…
• Εντελώς αλλαγμένη θα βρουν φέτος την περιοχή της Βελλάς, οι Βελλαϊτες που θα πραγματοποιήσουν στις 16 Αυγούστου το ετήσιο αντάμωμά τους... Και μιλάμε για το αγρόκτημα και τις εγκαταστάσεις του, που πλέον άλλαξαν όψη από τις παρεμβάσεις του Μητροπολίτη Μάξιμου, που έβαλε πρώτο στόχο της αρχιερατικής του θητείας στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, το ξαναζωντάνεμα των παραγωγικών, αγροτικών δραστηριοτήτων της που είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες.  Σταβλικές εγκαταστάσεις ανακατασκευάζονται, ενώ γίνονται και εκτεταμένες εκχερσώσεις εκεί που είχε μετατραπεί σε ζούγκλα. Η περιήγηση στις «Πηγές» που αναφέρεται στην πρόσκληση των Βελλαϊτών, είναι ουσιαστικά περιήγηση στο «νέο» αγρόκτημα. Του χρόνου δεν αποκλείεται η Μονή Βελλάς να μπει και στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Αν δε αναλάβει ο κάθε Βελλαϊτης τη διαφήμισή τους, τότε η διάθεσή τους θα είναι εξασφαλισμένη.
Σ.
Νέος οργανισμός στη ΔΕΥΑΙ...
• Νέο οργανισμό ψήφισαν στη ΔΕΥΑΙ. Αν δεν κατάφεραν να αποφύγουν τις αλληλολακαλύψεις, ανάμεσα στα τμήματα θα βάλουν τους πολίτες να τρέχουν από τους μεν στους δε! Το μεγάλο πρόβλημα δεν ακούσαμε αν το έλυσαν. Δηλαδή να απαιτούν από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων την εξόφληση των λογαριασμών και όχι από τους ενοικιαστές που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ. Δεν το βλέπουν ότι όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες, τρέχουν έντρομοι στη ΔΕΥΑΙ για να πληροφορηθούν αν οι ενοικιαστές τους δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς; Η εξήγηση ότι είναι ιδιωτική επιχείρηση και όχι δημόσια, όπως η ΔΕΗ, δεν ικανοποιεί κανέναν… Πρέπει να βρουν λύση τώρα.
ΜΑΤ

Βοήθα Παναγιά!..
= Μπήκε ο Αύγουστος και μετράει ο χρόνος αντίστροφα για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το λεγόμενο και «Πάσχα του Καλοκαιριού». Αυτές τις μέρες, μέχρι και παραμονές της εορτής τελούνται καθημερινά παρακλήσεις σε όλες τις ενορίες του Νομού Ιωαννίνων, όπου οι πιστοί προσέρχονται και προσκυνούν στην Παναγία, έχοντάς την ως προστάτιδα σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες. Βοήθειά μας λοιπόν…
Ν.Γ.

Τι θυμίζουν...
• Κρατώντας την «ΑΥΓΗ» επιδεικτικά έχουν φωτογραφηθεί αρκετοί υπουργοί ως τώρα (Κοντονής, Δρίτσας κ.α.), θέλοντας προφανώς να δείξουν την «κομματική» νομιμοφροσύνη τους. Ουδείς ψόγος περί αυτού. Αλλά να όμως που  στους μεγαλύτερους θυμίζει κάποιους, που στα χρόνια της χούντας για να δείξουν ότι είναι φίλα προσκείμενοι, φρόντιζαν να αγοράζουν και να επιδεικνύουν τον «Ελεύθερο Κόσμο», που ήταν το δημοσιογραφικό στήριγμα του τότε καθεστώτος.
Ν.

Για ποιον χτυπά η καμπάνα;

• Το δυνατό χτύπημα της καμπάνας στις 7 η ώρα το πρωί, τρομάζει τόσους συμπολίτες μας. Άρρωστοι, μικρά παιδιά, εργαζόμενοι που έκαναν νυχτερινή βάρδια ή συμπολίτες μας που δεν εκκλησιάζονται, υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία από τους δυνατούς χτύπους της καμπάνας σε κάθε γειτονιά. Τι προαναγγέλλουν με τόση επιμονή; Εκείνοι που εκκλησιάζονται γνωρίζουν τα καθήκοντά τους. Είτε ακούσουν είτε δεν ακούσουν την καμπάνα, θα πάνε στην ώρα τους στην εκκλησία. Οι άλλοι, γιατί πρέπει να τιμωρούνται; Κι αν θέλουν να χτυπάνε την καμπάνα, γιατί δεν μειώνουν τα ντεσιμπέλ; Ας σεβαστούν τουλάχιστον τους ανήμπορους… Ο Μητροπολίτης ας πάρει θέση.

Θ.

Σοβαρή παράλειψη…
• Στο προχθεσινό παιχνίδι του ΠΑΣ με την Άλκμααρ ο εκφωνητής του γηπέδου, αφού ευχαρίστησε την ΠΑΕ Ατρόμητος και το Δήμο Περιστερίου για την παραχώρηση του γηπέδου, εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Ηπειρώτες της Αθήνας που έσπευσαν στο γήπεδο για να στηρίξουν την ομάδα. Ξέχασε όμως να ευχαριστήσει και τους εκατοντάδες φίλους του ΠΑΣ, που ταξίδεψαν από τα Γιάννενα και άλλες περιοχές, προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες της τοπικής ομάδας. Αν μη τι άλλο, αξίζουν πολλά «μπράβο» σε όσους έκαναν τόσα χιλιόμετρα, εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και… θερινής ραστώνης!
Ν.Γ.

Αλλάζουν όλα…
• Υπολόγισαν ότι το 10% του πληθυσμού της χώρας μας είναι μετανάστες που είναι εγκατεστημένοι από αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, που ζουν εδώ και ίσως εργάζονται αν καταφέρνουν να βρίσκουν εργασία. Από αυτούς οι 250.000 είναι παιδιά που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, μαζί με τα παιδιά του ντόπιου πληθυσμού. Σ’ αυτούς δεν υπολογίζουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν εδώ τον τελευταίο χρόνο. Απασχολεί τους Έλληνες πολιτικούς αυτό το φαινόμενο; Θα βρουν δουλειά αυτοί οι άνθρωποι, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν; Κι αν τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα για το ντόπιο πληθυσμό που έχουν στην οικογένεια κάποιο συνταξιούχο ή ένα χωραφάκι στο χωριό και μερικά ζώα, οι ξένοι που θέλουν να ριζώσουν εδώ, πώς θα τα βγάλουν πέρα;

Έχουν άλλες επιλογές;
• Αυτοί που έφθασαν εδώ το τελευταίο διάστημα επιθυμούσαν να μετακινηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ελπίζοντας να βρουν εκεί  μία καλύτερη ζωή. Όμως με το κλείσιμο του δυτικού διαδρόμου, εγκλωβίστηκαν σε μια χώρα που ήταν εντελώς απροετοίμαστη να δεχθεί τόσους ξένους ανθρώπους και να τους προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για μικρότερο, ή ίσως και για μεγαλύτερο διάστημα. Κι αν ακόμη δεχθούν κάποια στιγμή οι άλλες χώρες να μοιραστούν τους πρόσφυγες, οι χαρακτηρισμένοι ως μετανάστες τι θα γίνουν; Θα μείνουν για πάντα στην Ελλάδα; Είναι σε θέση η χώρα μας να τους προσφέρει εργασία, περίθαλψη, εκπαίδευση, προνοιακά προγράμματα; Το βλέπουμε και κάνουμε δεν μπορεί να είναι η λύση του προβλήματος… Απλά το διογκώνει.

Εκρηκτικές δυσκολίες!
• Αν για το ντόπιο πληθυσμό τα προβλήματα κάθε μέρα που περνάει πληθαίνουν, για τους μετανάστες γίνονται ανυπέρβλητα. Πολύ φοβάμαι ότι σε λίγο οποιαδήποτε προσπάθεια υποστήριξης των φιλοξενουμένων που θα γίνεται σε βάρος των χειμαζομένων Ελλήνων, θα τους φέρνει σε αντιπαλότητες που μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες κι ας μην υπάρχουν κακές προσθέσεις. Γιατί αν για παράδειγμα το σύστημα υγείας, που αδυνατεί ήδη να περιθάλψει με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις το ντόπιο πληθυσμό, υποβαθμιστεί κι άλλο, τότε η προσφορά βοήθειας, είτε σε ανασφάλιστους, είτε σε φιλοξενούμενους θα δημιουργήσει αντιδράσεις. Κι όσο θα δυσκολεύουν κι άλλο οι καταστάσεις και η ανασφάλεια θα φωλιάζει στις καρδιές μας, μπορεί τα πράγματα να βγουν εκτός ελέγχου.

Θα χρειαστούν κι άλλα...
• Και δεν είναι μόνο η περίθαλψη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είναι και η εκπαίδευση των παιδιών που ήρθαν εδώ με τους γονείς τους ή και ασυνόδευτα. Και αυτά είναι πολύ περισσότερα από τους ενήλικες. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα που του λείπουν εκπαιδευτικοί και που αδυνατεί να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στα παιδιά των Ελλήνων και τα στέλνει στα φροντιστήρια για να έχουν πιθανότητες να προχωρήσουν στις σπουδές τους, τι είδους εκπαίδευση θα προσφέρει στα φιλοξενούμενα παιδιά; Με τα λόγια των υπουργών ή με τις δηλώσεις ευαισθησίας των άλλων αρμοδίων, δεν ξεπερνιούνται οι δυσκολίες τέτοιων προβλημάτων. Χρειάζονται πόροι και πολύ υπεύθυνο Υπουργό Παιδείας.
Θεανώ Βλάχου