ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Ιεροψάλτες με επιλογή...
Μπορεί η επαναφορά των ιερέων της Μητρόπολης Ιωαννίνων στην «τάξη», ήτοι να κυκλοφορούν με καλυμμαύχι, να τελούν όλοι όλες τις ακολουθίες κλπ. να χρειάζεται χρόνο, ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος όμως αλλάζει και τα έως τώρα ισχύοντα με τις προσλήψεις ιεροψαλτών στους ναούς. Αυτές πλέον θα γίνονται με δημόσια πρόσκληση -ήδη μία τέτοια κυκλοφορεί για τον Ναό Αγίας Μαρίνας- και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα περνούν από εξέταση από επιτροπή στην οποία σύμφωνα με «διαδόσεις» θα προεδρεύει ο Μητροπολίτης. Καλλίφωνος ο ίδιος, είναι βέβαιο ότι θα επιλέξει τους καλύτερους. Για τους ναούς της πόλης εννοείται, γιατί στα χωριά γίνεται αγώνας για να βρεθεί έστω και ένας για να βρίσκεται τις Κυριακές στο ψαλτήρι…
Σ.

Πού είναι ο Τσάβες;
Σέντρα την Κυριακή στο πρωτάθλημα και θυμηθήκαμε τον Τσάβες, που όταν έφυγε, έλεγαν από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ότι έχει συμβόλαιο και το καλοκαίρι θα μας ξανάρθει. Το καλοκαίρι πέρασε κι ο Τσάβες πουθενά! Εκτός και αν μας τον παρουσιάσουν για έκπληξη την Κυριακή στο γήπεδο. Πέρα από το αστείο όμως η ΠΑΕ οφείλει μια εξήγηση στους φιλάθλους για το τι τελικά έχει συμβεί με την υπόθεση αυτή. Θα τη δώσει; Εμείς πάντως περιμένουμε.
Ν.

Έγιναν στ’ αλήθεια;
Ακούσαμε ότι το Μετσόβειο Πολυτεχνείο ουδέποτε φρόντισε να εκλεγεί εκπρόσωπος των φοιτητών στο 15μελές Συμβούλιο Διοίκησης! Γιατί; Προτιμούσαν να παρεμβαίνουν μπουκάροντας στις συνεδριάσεις για να σταματούν τη διαδικασία με το έτσι θέλω; Γιατί ανάγκαζαν αυτά τα συμβούλια να συνεδριάζουν κρυφά; Έζησαν τέτοιες καταστάσεις αυτοί οι άνθρωποι που θέλησαν να βοηθήσουν το όλο σύστημα να λειτουργήσει φυσιολογικά όπως σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια; Ποιες παγιωμένες ισορροπίες απειλήθηκαν και σε τι απέβλεπε η αδιάφορη έως και περιφρονητική στάση πολλών ακαδημαϊκών; Τι παιγνίδια παίχτηκαν αυτό το διάστημα και ο λαός δεν πήρε χαμπάρι;
ΜΑΤ
Αποφασίζω και διατάζω…
Κάποτε έγινε πολύς λόγος για την απόφαση του Γιώργου Παπαδόπουλου που μέσα σε μια νύχτα επέβαλε νόμο που του επέτρεψε να παντρευτεί την καλή του Δέσποινα! Θα μου πεις άλλοι εκείνοι οι καιροί. Δικτατορία είχαμε στην Ελλάδα… Τώρα τι ακριβώς έγινε στο Πολυτεχνείο; Πώς και με ποιες προϋποθέσεις αποσπάστηκε εκεί η σύζυγος του σημερινού πρωθυπουργού;  Γιατί ξέσπασε θύελλα; Ποια προνόμια της έδωσαν και γιατί; Τώρα έχουμε δημοκρατία και μάλιστα αριστερή. Πώς δικαιολόγησε στο κόμμα του  αυτή την τόσο προκλητική μεταχείριση; Θα ωφεληθούν με αυτό το φωτογραφικό νόμο και άλλα αριστερά στελέχη;
Θ.

«Κορδέλα» στις Φυλακές!

Η πρώτη… κορδέλα εγκαινίων που έκοψε η παρούσα Κυβέρνηση στα Γιάννενα είναι πολύ πρωτότυπη! Εγκαινιάστηκε… πανηγυρικά μια νέα αίθουσα κατάρτισης για τους κρατούμενους στις Φυλακές Σταυρακίου, έργο που δεν το λες και μεγάλο, αφού προϋπήρχε ο χώρος και απλώς τον μετέτρεψαν σε εκπαιδευτικό! Κατά τα άλλα, από την προχθεσινή εκδήλωση στο Σταυράκι έγινε σαφές ότι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις δεν πρόκειται να γίνουν ούτε στο άμεσο, ούτε στο απώτερο μέλλον! Το χρόνιο αίτημα λοιπόν της τοπικής κοινωνίας και των φορέων παραπέμπεται στις… καλένδες από το υπ. Δικαιοσύνης, αφού, ως γνωστόν, λεφτά δεν υπάρχουν! Και ας μην ξεχνάμε ότι οι τοπικές Φυλακές είναι από τις χειρότερες της χώρας και έχουν υπάρξει και καταδίκες για τις συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτές!
Α.

Τους κόπηκε η συνήθεια!
Από πέρυσι εφαρμόστηκαν οι ηλεκτρονικές εγγραφές για τους πρωτοετείς φοιτητές στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας. Αυτό δε σημαίνει, μόνο ότι διευκολύνονται φοιτητές και γονείς κατά την εγγραφή τους, αλλά το νέο σύστημα βάζει τέλος και σε μία συνήθεια χρόνων. Ο λόγος φυσικά για τους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων που επί σειρά ετών έσπευδαν να βοηθήσουν στην εγγραφή των πρωτοετών, με στόχο να τους προσεγγίσουν και να τους παροτρύνουν με το «καλημέρα» να στηρίξουν κάποια παράταξη! Πολλές φορές, μάλιστα, οι γραμματείες των σχολών μετατρέπονταν σε... πεδίο μάχης για τις παρατάξεις, εικόνα καθόλου τιμητική για ακαδημαϊκό χώρο.
Ν.Γ.

* * *

Oι εχθροί είναι έξω;
Μήπως η χειρότερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας είναι να ψάχνουμε διαρκώς εχθρούς έξω από εμάς; Και ας σκεφθούμε μήπως τη δική μας αδυναμία την εκμεταλλεύεται ο πολιτικός κόσμος για να ξεφεύγει από τις ευθύνες του! Γιατί όταν τους δείχνουμε ότι έχουμε ανάγκη να ελπίζουμε αυτό το εκμεταλλεύονται παρουσιάζοντας την όλη κατάσταση ως ιδεώδη ή τουλάχιστον μας βομβαρδίζουν με υποσχέσεις λέγοντας διαρκώς ότι όλα είναι υπό έλεγχο και όπου νάναι βγαίνουμε από τη βάσανο των σκληρών μέτρων. Είναι όμως έτσι; Δηλαδή υπάρχει περίπτωση τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο χρόνο να ανοίξουν οι δουλειές, να τονωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες που έχει χρέος να προσφέρει στους πολίτες;

Ξορκίζει την κριτική!..
Απ’ τη στιγμή που νιώσαμε τι ακριβώς υπέγραψε ο πρωθυπουργός με τους δανειστές o φόβος μας παρέλυσε, αν και δεν καταλάβαμε το εύρος της συμφωνίας.  Γιατί είναι άλλο οι θεωρίες που ακούγαμε από την κυβέρνηση  και άλλο τώρα που φθάσαμε στο «δια ταύτα» και απαιτούν από εμάς την εφαρμογή μέτρων που κάνουν τη ζωή μας κάθε μέρα και πιο δύσκολη. Μας τα παρουσιάζουν λίγα-λίγα για να μη ξεσηκωθούμε, ενώ ξέρουμε πως όταν κάνεις συμβόλαιο με το δανειστή γνωρίζεις ολόκληρο το τίμημα. Εκείνοι τα γνωρίζουν όλα. Μέσα στον πανικό του ο λαός στρέφεται εναντίον του πρωθυπουργού που άλλο δρόμο υποσχέθηκε να χαράξει κι αλλού μας πάει. Εκείνος, μεγαλωμένος στο δοκιμαστικό κομματικό σωλήνα δυσκολεύεται να αντέξει την κριτική. Αλλά θα την  υποστεί.

Θέμα ωριμότητας…
Πίσω απ’ αυτή την κρίση υπάρχει ένα θέμα ωριμότητας του λαού. Λέτε περνώντας μέσα από τόσες δυσκολίες να γίνουμε πιο ώριμοι, να αξιολογούμε πιο σοβαρά και υπεύθυνα την όποια κατάσταση, αλλά και τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως σωτήρες, για να μπορέσουμε επιτέλους να πάρουμε από εδώ και πέρα πιο σωστές αποφάσεις;  Βλέπουμε να χάνεται πολύτιμος χρόνος, όχι επειδή περνάει, αλλά επειδή δεν έχουμε στόχους. Το καράβι πλέει ακυβέρνητο και το πάνε οι άνεμοι όπου θέλουν. Μας οδήγησαν σε μια τρομακτική ύφεση γιατί έχασαν το μπούσουλα, η κατάσταση τους ξέφυγε, το πολυσυζητημένο εθνικό σχέδιο δεν φάνηκε στον ορίζοντα και κατάφεραν άλλοι να μας βαράνε τα νταούλια και εμείς να χορεύουμε στους δικούς τους ρυθμούς.

Έχει και… τύψεις!
Ολοκληρωμένη κριτική έκανε το ΔΝΤ! Εκείνοι το γνώριζαν από την αρχή ότι η βιωσιμότητα ενός χρέους είναι πρώτη προτεραιότητα στις παρεμβάσεις του ταμείου. Έλα όμως που μπερδεύτηκαν στις αποφάσεις του οι θεσμοί της Ε.Ε με τις εμμονές τους αλλά και την απειρία τους να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση και τα έκαναν όλοι μαζί θάλασσα. Κι έτσι το ΔΝΤ που είχε εμπειρία από πτωχευμένες χώρες που δεν ανήκαν σε νομισματική ένωση, δεν μπόρεσε να επιβάλει τις ενδεδειγμένες λύσεις κι έτσι τα έκαναν ακόμη χειρότερα μπλέκοντας το λάθος πολλαπλασιαστή με τις παρεμβάσεις των ισχυρών της Ε.Ε. που πότε αποζητούσαν την παρέμβασή του και πότε ασκούσαν βέτο στις αποφάσεις.
Θεανώ Βλάχου