ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Ούτε 400 πρόσφυγες!
Άλλοι το ‘σκασαν, άλλοι αναχώρησαν με νόμιμο τρόπο για να επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους ή για… άλλες πολιτείες, τελικά στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά βρίσκονται σήμερα μόλις 392 πρόσφυγες και μετανάστες. Σα να λέμε λιγότεροι απ’ τους μισούς σε σχέση μ’ εκείνους που πρωτοβρέθηκαν στον καταυλισμό! Το νούμερο έδωσε ο συντονιστής του Κέντρου Φίλιππας Φίλιος μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και τον Γ. Γκόντζο. Προφανώς οι φιλοξενούμενοι είδαν κι αποείδαν στον Κατσικά και… πήραν των ομματιών τους για να γλιτώσουν από τις συνθήκες διαμονής στον καταυλισμό!
Κ.Α.
Χαλασμένο το ασανσέρ…
Είναι δυνατόν το ασανσέρ σε υπηρεσίες, στις οποίες απευθύνονται καθημερινά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, να είναι χαλασμένο; Αυτό διερωτήθηκε αγανακτισμένος συμπολίτης, ο οποίος πήγε στον ΕΟΠΥΥ (στεγάζεται σε κτίριο της οδού Πυρσινέλλα) και το ασανσέρ, όπως ανέφερε στη στήλη,  δεν λειτουργούσε επί δυο συνεχόμενες μέρες! Βέβαια και οι βλάβες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Από την πλευρά τους όμως και οι ασφαλισμένοι έχουν δίκιο, αφού δεν φτάνει που τους έχουν… ξεζουμίσει, να ταλαιπωρούνται κιόλας για να εξυπηρετηθούν; Δύσκολοι καιροί και τα νεύρα όλων τεντωμένα…
Ε.

Πόσοι στο ΚΗΦΗ;
Λειτουργεί και στα Γιάννενα, στην οδό Χριστοβασίλη, μία τέτοια κοινωνική δομή και ακούσαμε ότι εκεί πηγαίνουν συμπολίτες μας που πάσχουν από άνοια και δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους στο σπίτι όταν τα παιδιά τους δουλεύουν. Ακούγεται πολύ καλό. Πόσοι Γιαννιώτες, λοιπόν, ωφελούνται από τη λειτουργία του ΚΗΦΗ; Πόσες ώρες μένουν εκεί, τι τους προσφέρεται και πόσο είναι το κόστος της λειτουργίας του; Οι γείτονες λένε ότι την ώρα του γεύματος φθάνουν εκεί και συμπολίτες μας που κινούνται ελεύθερα στην πόλη, μένουν σε δικό τους σπίτι και φροντίζουν τον εαυτό τους. Είναι έτσι ή δεν κατάλαβαν οι γείτονες; Μία επίσκεψη του Δημάρχου θα έβαζε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις…
ΜΑΤ

Προετοίμαζε το έδαφος…
Στην τελευταία συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στην Αμερική, ύψωσαν στην πλάτη των δύο ηγετών δύο τουρκικές σημαίες. Ελληνική δεν υπήρχε! Αν το κατάλαβε ο δικός μας και πώς αντέδρασε δεν το μάθαμε. Πάντως, λίγες μέρες αργότερα ο Ερντογάν πέταξε τις κορώνες για τη διεκδίκηση των ελληνικών νησιών… Οι δικοί μας μίλησαν για τη γλώσσα που μιλούσαν στα νησιά εκείνη την εποχή. Μόνο στα νησιά μιλούσαν ελληνικά; Στις απέναντι ακτές ποια γλώσσα μιλούσαν;
Θ.

Ντροπή για Δ. Σαλαμάγκα!

Δίκιο έχει φίλος αναγνώστης όταν επισημαίνει στη στήλη πως, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, ένιωσε ντροπή αντικρίζοντας τον παραμελημένο τάφο του αείμνηστου ιστορικού και λαογράφου Δημήτρη Σαλαμάγκα που πέθανε το 1965! Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο μνημείο (φωτό) έχει πολύ καιρό να συντηρηθεί και η εικόνα του δεν τιμά πρώτα απ’ όλα την ίδια την πόλη για το παρελθόν και τις παραδόσεις της οποίας τόσα έγραψε ο Δ. Σαλαμάγκας. Επειδή λοιπόν οικογένεια δεν ξέρουμε αν υπάρχει, ας φροντίσει ο Δήμος για την περιποίηση και συντήρηση του τάφου του λογοτέχνη. Νομίζουμε πως το αξίζει…
Κ.Α.

Καλή συνέχεια!
Ήταν αναμενόμενη η ανανέωση της θητείας του Ανδρέα Δημητρίου στη θέση του Προέδρου του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος» κι αυτό έγινε ομόφωνα την περασμένη Κυριακή. Βαθύς γνώστης του αντικειμένου ο κ. Δημητρίου, έδωσε δείγματα σοβαρής και υπεύθυνης δουλειάς στον Συνεταιρισμό, οπότε η ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του από τους συνεταιριστές είναι δίκαια. Η ευχή μία και μοναδική: Καλή συνέχεια...
Γ.Γ.

* * *

Εμείς δεν ακούγαμε…
Το 1989 μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων ο Κώστας Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, για τα ελλείμματα  των οικονομικών του κράτους λέγοντας: «η κυβέρνηση παρέλαβε το 1981 χρέος 671 δις δρχ. και το ανέβασε στα 9 τρις, αφού οχτώ χρόνια ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα έχει και συνεχίζει να δανείζεται…». Υπολόγιζε ότι κάθε παιδί που γεννιόταν θα επιβαρύνονταν με 1 εκατομμύριο χρέος! Αυτά συνέβαιναν τότε που πλέαμε σε πελάγη ευτυχίας αφού είχαμε επιλέξει να μας κυβερνήσουν πολιτικοί με σοσιαλιστική και άκρως δημοκρατική ιδεολογία. Αν δεν βιώσαμε στην πράξη το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό αυτό δεν αξίζει να το συζητάμε. Τότε χορταίναμε με συνθήματα ενώ από πάνω προς τα κάτω είχε ξεκινήσει ο πλουτισμός των επιτήδειων…

Το ήξερε και ο Ανδρέας!
Το γνώριζε ο Ανδρέας Παπανδρέου ότι ο ανεξέλεγκτος δανεισμός και η ευμάρεια την οποία πρόσφεραν στους εαυτούς τους θα υπονόμευε το μέλλον των γενεών που θα ακολουθούσαν… Είχε διατυπώσει ο ίδιος την άποψη ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον 15 χρόνια σκληρής προσπάθειας για να καλυφθούν τα ελλείμματα που δημιούργησε εκείνος και οι υπουργοί του τη χρυσή οχταετία. Ο Μητσοτάκης προειδοποιούσε ότι τα ελλείμματα θα τα πληρώσουν οι γενεές που θα έρχονταν… Ποιος τον άκουγε τότε; Κανένας! Επαναπαυόμαστε στις κοινωνικές παροχές που σκόρπιζε ο Ανδρέας για να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους ευχαριστημένους ώστε να απολαμβάνει τις δάφνες της  εξουσίας! Ο Αστέρας και η Ελούντα είδαν κι άκουσαν πολλά.

Υποθηκεύοντας το μέλλον…
Η ανεξέλεγκτη διακυβέρνηση και διαχείριση των δημοσίων οικονομικών έκανε τον Μητσοτάκη να τους προειδοποιεί ότι αυτοί που εξακολουθούσαν να σπαταλούν δημόσιους πόρους και να κλέβουν θα υποθήκευαν το μέλλον των επομένων γενεών! Τώρα, εκείνη η προφητική πρόβλεψη, αποδείχθηκε αληθινή αφού ήρθε η ώρα να βιώσουμε την πραγματικότητα που εκείνος περιέγραφε από το  1989! Ήξερε πώς να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά αλλά εμείς είχαμε άλλα κριτήρια στην επιλογή των εκλεκτών μας. Νομίζαμε πως αν κρύψουμε τα προβλήματα κάτω απ’ το χαλί και αν κάνουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει τι θα γίνει αύριο κάποιος από μηχανής Θεός θα τα έλυνε. Αλλά τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού μαζί με τον απερίσκεπτο δανεισμό μας έφεραν εδώ.

Φάε, πιες και εφραίνου!..
Ακούγαμε τότε ότι στο δημόσιο υπήρχαν ελλείμματα, ότι δημιουργήθηκαν προβληματικές επιχειρήσεις, οι κάθε είδους συνεταιρισμοί ήταν υπερχρεωμένοι και κάποια «γκεσέμια» καλοπερνούσαν και πλούτιζαν! Τα ακούγαμε αλλά δεν τα καταγράφαμε. Λες και όσα συνέβαιναν στον τόπο μας δε θα μας άγγιζαν. Λειτουργήσαμε όλοι μας όπως ο άφρων πλούσιος! Δεν θελήσαμε να σταθούμε υπεύθυνα απέναντι σ’ αυτά που συνέβαιναν διαχρονικά στον τόπο μας ούτε απαιτήσαμε τη χρηστή διαχείριση. Και τώρα είναι αργά και κατόπιν εορτής. Και το χειρότερο, ακόμη δεν διδαχθήκαμε ότι τα ευχάριστα που μας σέρβιραν οι νέοι δημαγωγοί δε θα ήταν προς όφελός μας. Έτσι αποτύχαμε πάλι…
Θεανώ Βλάχου