ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Άκουσον, άκουσον…
 Όποιος δεν έχει ιδιόκτητο σπίτι και πληρώνει με μεγάλη δυσκολία ενοίκιο αυτό το έξοδο δεν υπολογίζεται για το χτίσιμο του αφορολόγητου! Δεν θα υπολογίζονται ούτε τα κοινόχρηστα. Γιατί βρε μεγάλοι εγκέφαλοι; Δεν είναι αυτά έξοδα που βγαίνουν με πολύ μεγάλη δυσκολία; Ποιοι τα σκέφτονται αυτά τα μέτρα και πώς παίρνονται οι αποφάσεις δεν το καταλαβαίνουμε. Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τι κάνουν; Δεν επαναστατούν με αυτές τις αποφάσεις ή τις θεωρούν καλώς καμωμένες;  Ξυπνήστε βρέεεε…
Θ.
Πεσμένα καλάθια…
 Πεσμένα κάτω ήταν πρόσφατα δύο μεταλλικά καλάθια απορριμμάτων στην Παραλίμνιο, απέναντι περίπου από τα δημοτικά WC και τα σκουπίδια σκορπισμένα τριγύρω. Καθόλου ωραία εικόνα για όσους κάνουν τη βόλτα τους δίπλα στη λίμνη και είναι αρκετοί αυτοί, παρά το κρύο. Κάτι πρέπει να κάνει λοιπόν για το θέμα η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Ή να στερεώσει καλά τα καλάθια για να αντέχουν ή να τα απομακρύνει οριστικά αφού έτσι είναι άχρηστα…
Κ.Α.
Έπαινοι για τον αγώνα του!
 Παρευρισκόμενοι στην 26η επέτειο από την ίδρυση της «Ομόνοιας», που έγινε πρόσφατα στη Δερβιτσάνη, μάς μετέφεραν ότι ακούστηκαν έπαινοι, παρότι ό ίδιος δεν ήταν παρών, για τον Θεσπρωτό πρώην βουλευτή Ηλία Βεζδρεβάνη, αναφορικά με τον πολύχρονο αγώνα του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της οργάνωσης Λεωνίδας Παππάς χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη συμβολή του. Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνουν πρόσωπα που γνωρίζουν, ότι ο κ. Βεζδρεβάνης και πριν καταρρεύσει το χοτζικό καθεστώς αλλά και μετά το άνοιγμα των συνόρων, υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται με πατριωτισμό, είτε ως βουλευτής, είτε ως δημοσιογράφος, είτε ως απλός πολίτης, τα απαράγραπτα δίκαια των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι Βορειοηπειρώτες έχουν να πουν καλά λόγια γι' αυτόν.  
Η.Μ.

Στελέχη του…σωλήνα!
 Γίνεται πάλι λόγος για την κατάργηση του σταυρού στις ευρωεκλογές! Βλέπεις τα παιδιά του κομματικού σωλήνα έμαθαν στη λίστα που επιτρέπει στους «κολλητούς» να μπαίνουν σε εκλόγιμη θέση από τον αρχηγό για να εκλέγονται χωρίς τη συγκατάθεση του λαού! Πόσοι και πόσοι βολεύτηκαν με αυτές τις πρακτικές. Και τώρα που τους ξέφυγε ο έλεγχος αφού ο λαός έστειλε και ανεπιθύμητους για να τον εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή επανήλθαν στη λίστα. Θα μου πεις παιδί του κομματικού σωλήνα δεν είναι και ο πρωθυπουργός μας; Ε, τι να γίνει; Συμβαίνουν και ατυχήματα σ’ αυτό το λαό.
ΜΑΤ

Κουραστικά κηρύγματα…
 Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ορισμένοι ιερωμένοι ότι τα κηρύγματα πρέπει να είναι σύντομα, περιεκτικά και να μη κουράζουν. Και ο πρώτος που πρέπει να εμπεδώσει αυτό είναι ο Mητροπολίτης κ. Μάξιμος, ο οποίος πρέπει να αντιληφθεί ότι κήρυγμα 20 - 25 λεπτών σε εκκλησίασμα που αποτελούν κυρίως ηλικιωμένοι, όπως έγινε τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν αναγνώστες μας, στη Μητρόπολη, στον Εσπερινό του Αγίου Αθανασίου και την Κυριακή στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων, επιτυγχάνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ με το που αρχίζει να μιλάει, αρχίζει και η... διαρροή πιστών προς την έξοδο.
Σ.

Πίτα… τουριστική!

 Kαλά κρατούν οι κοπές πίτας στα Γιάννενα και προχθές το απόγευμα ήταν η σειρά του Συλλόγου Τουριστικών Καταστημάτων και ειδών Λαϊκής Τέχνης και του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Ν. Ιωαννίνων να κόψουν μαζί τη δική τους βασιλόπιτα. Στην εκδήλωση, που έγινε στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, παραβρέθηκαν πολλά μέλη των δύο Συλλόγων. Την πίτα έκοψαν μαζί ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωάννης Μήτσης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουρ/κών Καταστημάτων Δημήτρης Ντόβας (ένθετη φωτό), οι οποίοι ευχήθηκαν για τη νέα χρονιά να είναι καλύτερη και πιο κερδοφόρα για όλους!
Α.

Στο καρφί και στο πέταλο!
 Κάθε ευρωπαίος αξιωματούχος κάνει και από μια δήλωση που αφορά στο ελληνικό πρόβλημα. Ανάθεμα κι αν ξέρουν τι τους γίνεται. Βέβαια όλοι γνωρίζουν πως ό,τι κι αν κάνουν ό,τι και να πουν τελικά τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο Σόιμπλε ο οποίος βρήκε τρόπο για να ελέγχει τις αποφάσεις. Λέει λοιπόν ο Μοσκοβισί: «Να ζητάμε από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και όχι να της ζητάμε διαρκώς και νέες θυσίες» Και επειδή το είπε τι σημαίνει αυτό για εμάς; Όταν ξυπνήσει στραβά ο Σόιμπλε κάτι σκληρότερο θα απαιτήσει μέχρι που να είναι σίγουρος ότι δεν θα μείνει ούτε ένας Έλληνας επιστήμονας στη χώρα και ότι μία - μία οι ελληνικές επιχειρήσεις θα κλείσουν ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να βρει δουλειά κανένας άνεργος…

Παραμένουν άπραγοι…
 Κι ενώ άλλοι αποφασίζουν για την τύχη μας και το μέλλον των νεώτερων γενεών η κυβέρνηση δεν ανασκουμπώθηκε ώστε εκ παραλλήλου με τις απαιτήσεις του Γερμανού αξιωματούχου να προετοιμάζει την αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας αυτού του σκουριασμένου κράτους. Αλλά όσο εμείς παρακολουθούμε αδιάφοροι τις εξελίξεις τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει. Ακόμη δεν μάθαμε ότι το έργο των κυβερνήσεων θα πρέπει να το κρίνουμε εκ του αποτελέσματος και να μη παρασυρόμαστε από τα συνθήματα και τα επιχειρήματα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Ίσως με την κρίση που περνάμε να γίνουμε περισσότερο σκεπτόμενοι πολίτες και να δώσουμε και στους πολιτικούς να αντιληφθούν ότι δεν έχουν απέναντί τους μαζάνθρωπους που εύκολα τους χειρίζονται…

Εκ παραλλήλου…
 Επικέντρωσαν την προσοχή τους στις περικοπές των εισοδημάτων και στην επιβολή φόρων ενώ μπορούσαν να προετοιμάσουν την εκ θεμελίων αναδιοργάνωση των πανεπιστημίων ώστε να μπορούν να λειτουργούν όπως και στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο χωρίς άσυλο βίας και παρανομίας, χωρίς τον έλεγχο από κλίκες και χωρίς κανένα περιθώριο συναλλαγής. Αυτά όμως για να γίνουν χρειάζεται δουλειά και επιμονή. Στα χρόνια της μεγάλης κρίσης είδαμε να γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση; Το ότι καταργούν τα συμβούλια λύνει και τα προβλήματα των ΑΕΙ; Μήπως καταλάβαμε αν κατάφεραν να ελέγξουν τις τιμές των υλικών στα νοσοκομεία; Στην Ελλάδα κοστίζουν περισσότερο απ’ όσο κοστίζουν παντού στον κόσμο!

Για ποια δικαιώματα;
 Πόσο ασφαλείς νιώθουμε σ’ αυτή τη χώρα; Μπορεί να δείχνουν την ανοχή τους οι κυβερνήσεις για τους εργαζόμενους που βγαίνουν στο δρόμο και διαδηλώνουν. Και μετά τι γίνεται; Αλλάζει κάτι;  Όταν το δικαίωμα του πολίτη για να βρει δουλειά ώστε να επιβιώσει με αξιοπρέπεια δεν ικανοποιείται τότε για την προστασία ποιων δικαιωμάτων μιλάμε;  Όταν θέλει να λειτουργήσει την επιχείρησή του αλλά το κράτος του βάζει τόσα εμπόδια που ή τον αναγκάζει να μεταφέρει την έδρα του σε άλλη χώρα ή να την κλείσει τότε ποια προστασία του προσφέρει; Κι αν καθυστερούν τόσο οι δικαστικές αποφάσεις τότε πόσο προστατευμένος νιώθει ένας πολίτης στην Ελλάδα;
Θεανώ Βλάχου