ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Μετά τα σχόλια… πράξεις!
 Μέσω Facebook έκανε διαπιστώσεις ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας για τους βανδαλισμούς στην πόλη. Σωστή η διαπίστωση, αλλά ο Δήμαρχος δεν μπορεί να είναι μόνο σχολιαστής και μάλιστα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οφείλει να παίρνει αποφάσεις και μέτρα, ώστε να σταματήσουν τέτοιου είδους πράξεις -και η στήλη πολλές φορές το έχει επισημάνει- οι οποίες δυσφημούν την πόλη. Δηλώσεις έχουν ξαναγίνει, πρωτοβουλίες και αποτελέσματα δεν είδαμε.
Α.

Πάνω στην ώρα…
 Πάνω στην ώρα έθεσε σε λειτουργία ο Δήμος τα WC της Παραλιμνίου και συγκεκριμένα αυτά «μετά την Κυρά Φροσύνη» και τις τουαλέτες στην Πλατεία Μαβίλη. Ο καιρός φτιάχνει, όλο και πιο πολλοί επισκέπτες και πολίτες βολτάρουν δίπλα στη λίμνη, οπότε τα WC είναι απαραίτητα. Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην ανακαίνισή τους και ας ελπίσουμε ότι θα διατηρηθούν έτσι καθαρές και προσεγμένες τουλάχιστον ως τα τέλη της θερινής περιόδου. Πάντως, οι τουαλέτες μετά την «Κυρά Φροσύνη» καλό είναι να κλείνουν τα βράδια και να τις ανοίγουν ξανά το πρωί γιατί είναι κάπως απομονωμένες και δεν αποκλείεται να τις διαλύσουν…
Κ.Α.

Με ξένα κόλλυβα…
Δεν φθάνουν οι τόσοι έμμεσοι και άμεσοι φόροι που μας επιβάλει το κράτος, έβαλε μέσα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και φόρο για να καλύψει το κοινωνικό τιμολόγιο χρεώνοντας ακόμη και εκείνους που ωφελούνται από αυτή την παροχή! Μέσα στους λογαριασμούς έβαλαν φόρο για τους Δήμους, φόρο για την ηλεκτροδότηση των νησιωτών ακόμη και εκείνων που έχουν μεγάλη περιουσία! Και βέβαια φόρος και για την ΕΡΤ που μπαίνει σε όλα τα ρολόγια ακόμη και σ’ αυτά που είναι σε μαντριά ή πτηνοτροφεία που δεν έχουν εκεί τηλεόραση. Πάντως αν αυτό ήθελαν το πέτυχαν. Τα χρέη των πολιτών προς τη ΔΕΗ έφθασαν στα ύψη! Περιμένουμε το επόμενο βήμα. Το ξεπούλημα της ΔΕΗ….
Θ.

Αυτά τι έγιναν;
 Είχαμε ακούσει ότι η ΤτΕ μετέτρεψε σε ομόλογα τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων λίγες μέρες πριν από το PSI αλλά και τα χρήματα που είχαν διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου οι οποίες είχαν υποχρεωθεί να τα καταθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδας και όχι σε τράπεζα της επιλογής τους. Εκείνα τα χρήματα τι έγιναν; Χάθηκαν; Επέστρεψαν στους κατόχους τους; Γιατί αν αυθαίρετα λειτούργησε η ΤτΕ και χάθηκαν τα χρήματα με το κούρεμα δεν θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες; Κάποτε ακούσαμε το Διοικητή του ΙΚΑ να αναφέρεται σε χρήματα που έχασε το ΙΚΑ από ομόλογα. Για ποια χρήματα μιλούσε; Και οι ιδιώτες που νόμιζαν ότι είχαν εξασφαλισμένα τα χρήματά τους αν αγόραζαν ομόλογα του Δημοσίου αποκαταστάθηκαν; Πήραν πίσω τα χρήματά τους;
MAT

Βήματα στις ΑΠΕ!..

 Γραφειοκρατία υπάρχει, κρίση και ποικίλα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα υπάρχουν, όμως τουλάχιστον όσον αφορά στον τομέα ανάπτυξης των ΑΠΕ, γίνονται κάποια θετικά βήματα και στην περιοχή μας με την ίδρυση νέων μονάδων. Διαβάζουμε, ας πούμε, ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου στην αυριανή συνεδρίασή της θα γνωμοδοτήσει για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας και βιοαερίου. Η μία πρόκειται να εγκατασταθεί σε περιοχή του Δήμου Σουλίου και η άλλη στον Δήμο Ζίτσας. Αμφότερες θα είναι ισχύος 0,5 MW. Καθόλου άσχημα…

Αναγκαίο το ΤΕΠ!
 Οι υποδομές του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας, που αφορούν σ' ένα κτίριο 4.000 τ.μ. εδώ και πολλά χρόνια μένουν ανενεργές. Η πολιτεία λέει ότι εξετάζει την αξιοποίηση των αιθουσών και των χειρουργείων του, προκειμένου να λειτουργεί και ως Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας ή να αναπτυχθεί ένα Τμήμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας ή ΜΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να προβλεφθούν πρόσθετες θέσεις στον οργανισμό του ΤΕΠ, οι οποίες κατά ένα μέρος θα καλυφθούν με μετακινήσεις. Το ζήτημα είναι από την εξέταση των δυνατοτήτων και τις διαβεβαιώσεις να προχωρήσει, επιτέλους, η λειτουργία του ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα, γιατί το έχει ανάγκη η περιοχή...
H.M.

Αποφεύγουν κακοτοπιές…
Κάθε φορά που γίνεται λόγος για το δημόσιο τομέα εστιάζουν τις διαρθρωτικές αλλαγές  στην καλή διαγωγή και στην απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων! Το νέο πειθαρχικό δίκαιο προβλέπει και την απόλυση των απείθαρχων δημοσίων υπαλλήλων. Πουθενά όμως δεν γίνεται λόγος για τις κορυφές της ιεραρχίας. Ακούσατε να επιλαμβάνεται κάποιο όργανο για το αν άσκησαν επαρκώς τα καθήκοντά τους οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί, οι Γεν γραμματείς και οι κάθε μορφής σύμβουλοι καθώς και οι διοικητές των ΔΕΚΟ και των Ασφαλιστικών Ταμείων; Το πειθαρχικό δίκαιο λειτουργεί επιλεκτικά; Γι’ αυτό δεν καταφέραμε να έχουμε οργανωμένο κράτος… Αλλά γι’ αυτό ποιος νοιάζεται; Θα μου πείτε για ποιους τομείς νοιάστηκαν ποτέ; Όλα είναι ξεχαρβαλωμένα.

Σκάνδαλο επί σκανδάλων!
 Τώρα καταγγέλλουν τις πρακτικές της αρχαιολογικής υπηρεσίας σχετικά με τη ΔΕΗ! Χιλιάδες υπάλληλοι πληρώνονταν από τη ΔΕΗ προκειμένου να κάνουν αρχαιολογικές έρευνες εκεί όπου σκάβει η ΔΕΗ. Τώρα μιλάνε για τα σκάνδαλα της Φλώρινας! Το τι χρέωναν στη ΔΕΗ δεν μολογιέται. Ακόμη και χημικές τουαλέτες και καρότσια και φορτηγά και εκσκαφείς και πανάκριβες φωτογραφικές μηχανές αλλά και άλλα απίθανα έξοδα τα οποία διέθετε η ΔΕΗ αλλά οι προσληφθέντες χρέωναν καινούργια! Το πόσο έχουν κοστίσει στη ΔΕΗ οι παρεμβάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας δεν λέγεται. Και τώρα πάλι πάνω από 2000 εργαζόμενους ετοιμάζονταν να προσλάβει το υπουργείο πολιτισμού για να κάνει ανασκαφές και εκεί όπου δεν υπάρχει τίποτε αρχαιολογικό… Γιατί κανένας δεν μιλούσε;

Ψήφισαν και Νόμο!
 Με νόμο που ψήφισαν το 2002 φόρτωσαν στη ΔΕΗ τεράστια έξοδα προκειμένου να γίνονται γρήγορα οι έρευνες στο υπέδαφος. Αν δεν το έκανε η ΔΕΗ τότε θα φρόντιζε η αρχαιολογική υπηρεσία να καθυστερεί απελπιστικά τις έρευνες φέρνοντας πίσω την αποπεράτωση των έργων. Στελέχη της ΔΕΗ που ξέρουν τι γινόταν μιλάνε τώρα. Γιατί καθυστέρησαν τόσο; Ποιους κάλυπταν; Μίλησαν για κράτος εν κράτει  αναφερόμενοι στην αρχαιολογική υπηρεσία. Αυτοί ξέρουν γιατί το είπαν. Μόνο που άργησαν πολύ να το καταγγείλουν. Θα μου πεις κάπως έτσι λειτουργούσαν πολλές υπηρεσίες που χρέωναν το δημόσιο και κανένας δεν φρόντιζε να το απαλλάξει από τα βαρίδια. Δεν ξέρω αν ακόμη λειτουργεί η υπηρεσία που δημιουργήθηκε για την αποξήρανση της Τριχωνίδας…

Σε αγρανάπαυση…
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις αντί να εκμεταλλευτούν το χρόνο που άλλοι δίνουν τις εντολές και επιβάλουν τους νόμους για την οικονομική διαχείριση, προκειμένου να οργανώσουν απ την αρχή τη δημόσια διοίκηση, έμειναν ανενεργοί. Κατά καιρούς αναφέρονται στις αμαρτίες της δημόσιας διοίκησης και στα προβλήματα που δημιουργεί στην εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά ως εκεί. Θα μου πεις για να την αναδιοργανώσουν έτσι που την κατάντησαν θα πρέπει να τα καταργήσουν όλα και να ξεκινήσουν απ την αρχή με συγκεκριμένο διάγραμμα. Τόσες εμπειρίες έχουν από άλλα κράτη που πρωτοπορούν στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Επιτέλους ας ανασκουμπωθούν για να δουλέψουν…
Θεανώ Βλάχου