ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Θα μας διδάξουν!..
To Nτουμπρόβνικ της Κροατίας (φωτό), με πληθυσμό 44.000 κατοίκους, είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει πρωτόγνωρη τουριστική ανάπτυξη. Αυτή δεν οφείλεται μόνο στην ομορφιά του, αλλά και στο πολύ έξυπνο «πλασάρισμά» του, δηλαδή στο σχέδιο τουριστικής προβολής που υλοποιεί η κοντινή μας χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο πολλές εκατοντάδες Γιαννιώτες επισκέπτονται το Ντουμπρόβνικ με οργανωμένες εκδρομές. Κροάτες, πάλι, βλέπουμε στα Γιάννενα σπάνια έως καθόλου! Έξυπνη λοιπόν η προχθεσινή πρόταση του Θωμά Μπέγκα για αδελφοποίηση των δύο πόλεων. Οι Κροάτες μπορούν να μας διδάξουν πολλά στον τουριστικό τομέα. Γιατί η γραφικότητα και η ομορφιά δε λείπουν και απ’ τα Γιάννενα!
Κ.Α.

Άφιλη πόλη…
Την κόρη της θέλει να βγάλει μια βόλτα στο κέντρο με το αναπηρικό καροτσάκι. Μένει στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πεζοδρόμια γεμάτα εμπόδια, στο δρόμο και στις διαβάσεις δεν τις σέβονται οι οδηγοί και ιδιαίτερα οι γυναίκες. Τι να κάνω, ρωτάει; Να πάω στο Δήμαρχο; Εμείς τι να της πούμε; Αν πάει στο Δήμαρχο τι θα της προτείνει; Και να είχε δυσκολίες μόνο η συγκεκριμένη κυρία; Πόσοι συμπολίτες μας μένουν κλεισμένοι και απομονωμένοι σ’ αυτή την πόλη; Μέχρι να ξυπνήσουν οι άρχοντές μας έχουμε ακόμη καιρό. Ετούτη η γενιά θα φύγει πικραμένη και απομονωμένη. Ίσως κάποτε οι προτεραιότητες της αυτοδιοίκησης να αλλάξουν…
ΜΑΤ

Θέλει και η προτομή…
Η στήλη σχολίασε θετικά το γεγονός ότι ο Δήμος περιποιήθηκε την πρόσοψη της παλιάς Ζωσιμαίας Σχολής, η οποία μετά το «λίφτινγκ» που της έκαναν, έχει αποκτήσει το πρόσωπο που της αρμόζει. Μια παρατήρηση όμως, την οποία μας μετέφερε φίλος αναγνώστης. Δεν φρόντισαν να καθαρίσουν και την προτομή του Ν. Ζωσιμά που είναι στο περίβολο του εντυπωσιακού κτιρίου. Ζωσιμαία χωρίς Ζωσιμά δε θα είχαμε, οπότε ας φροντίσει ο Δήμος να… ασπρίσει ξανά η προτομή του μεγάλου Ευεργέτη που σήμερα είναι κυριολεκτικά σε μαύρο χάλι! Το κόστος είναι ελάχιστο.
Κ.Α.

Επί το έργον…
Ο ένας μετά τον άλλο οι δανειολήπτες πληροφορούνται ότι τα δάνειά τους πουλήθηκαν σε κάποιο Fund με έδρα το Λουξεμβούργο. Πούλησαν ακόμη και το εξυπηρετούμενο δάνειο του προέδρου των δανειοληπτών και τρέχει και δεν φθάνει ο άνθρωπος. Πάντως αυτά τα παρατραπεζικά κυκλώματα όσες συναλλαγές κι αν κάνουν δεν φορολογούνται στη ρημαγμένη Ελλάδα. Όσο για τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις, δίνουν τη δυνατότητα στους απανταχού της γης ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν. Θα έρχονται άγνωστοι να σε βγάλουν από το σπίτι σου και δεν θα ξέρεις ποια γλώσσα μιλάνε… Και όλα αυτά θα προσαρμόζονται επάνω στο Αγγλικό δίκαιο! H Κύπρος πρωτοπόρος και σ’ αυτά.
Θ.

Χρειάζεται σεμινάρια!
«Άνοστη», άνευρη και τυπική ήταν η απάντηση που έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ως αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών αναφορικά με το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις μας με την Αλβανία. Ερωτηθείς προχθές σχετικά, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, αντί να αρπάξει την ευκαιρία να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στους γείτονες, περιορίστηκε να πει πως «μας απασχολεί η κατάσταση στη γειτονική χώρα και τα βήματα του ανερχόμενου εθνικισμού. Αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε ως χώρα σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. Στη σταθεροποίηση αυτή βοηθούν ιδιαίτερα οι οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσουμε»! Χρειάζεται επειγόντως σεμινάρια περί αλβανικής πολιτικής και συμπεριφοράς ο Υπουργός!..
Κ.Α.

Στα… μουλωχτά!

Το Γραφείο Τύπου ενίσχυσε αυτές τις μέρες ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως αναφέρουν έγκυρες διαδόσεις. Κακό δεν το λες, αφού είναι γνωστό ότι ο Δήμος στα επικοινωνιακά του δεν… πετάει κιόλας!
Πάντως, η διαδικασία στελέχωσης του Γραφείου Τύπου θα μπορούσε, έστω για μια φορά, να είναι διαφορετική, πιο ανοιχτή δηλαδή, ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για προσωρινή λύση ή πιο μόνιμη. Να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι, να καταθέσουν τα προσόντα τους και ας επιλέξει μετά ο Δήμαρχος όποιον θέλει για συνεργάτη. Γιατί δηλαδή αυτό να γίνει στα… μουλωχτά;
Α.

* * *

Για να μη γίνεται τίποτε…
Ένας τόσο μεγάλος αριθμός υπουργών και λοιπών κυβερνητικών στελεχών γύρω από ένα τραπέζι λένε ότι κάνουν υπουργικό συμβούλιο! Τι κάνουν εκείνοι ξέρουν. Πάντως έργο ουσιαστικό και σημαντικό δεν φθάνει στην κοινωνία. Να φταίει ο μεγάλος αριθμός του κυβερνητικού σχήματος που δεν τους επιτρέπει να συντονιστούν σωστά, να τοποθετηθούν επάνω στα επείγοντα θέματα του τομέα τους και να δώσουν άμεσες λύσεις; Εκτός κι αν ο συντονιστής δεν είναι σε θέση να βάλει τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου και να δώσει τις αρμόζουσες εντολές. Ίσως να ξέρουν όλοι τους πως άλλοι έχουν τώρα το πάνω χέρι σε ό,τι πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα και οι υπουργοί είναι διακοσμητικοί…

Επιμένουν ακόμη!
Σαν να μην έφθανε η πολυνομία σ’ αυτή τη χώρα που δημιούργησε την αφόρητη γραφειοκρατία, στη μνημονιακή εποχή συμπτύσσουν πολλούς νόμους μαζί σε πολυνομοσχέδια ώστε να μην καταλαβαίνουν και πολλά πράγματα αυτοί που καλούνται να τα ψηφίσουν. Θα μου πεις μήπως παλιότερα καταλάβαιναν όλοι τι ψηφίζουν; Και για να πρωτοτυπήσουν τώρα περνάνε τους νόμους σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) ώστε το ταχύτερο δυνατό να γίνονται νόμοι του κράτους διάφορες επείγουσες καταστάσεις. Το αν γνωρίζουν τα μέλη της Βουλής τι ισχύει σ’ αυτό τον τόπο μάλλον είναι αμφίβολο. Χτίζοντας όμως τον ένα νόμο πάνω τον άλλο και βάζοντας νέες τροπολογίες μέσα σε άσχετους νόμους αλλοιώνουν τη δομή των προηγούμενων  νομοσχεδίων…

Δια χειρός Κατρούγκαλου…
Μεγαλούργησε κάποτε ο Κατρούγκαλος! Με νόμο που έφερε προεκλογικά κατήργησε την αυτοδίκαιη αργία για υπαλλήλους που καταγγέλλονται για παραβάσεις καθήκοντος. Έτσι επέστρεψε στη δουλειά του και ο γιατρός που ζητούσε φακελάκι και επειδή οι συγγενείς δεν το έδωσαν ο ασθενής απεβίωσε. Κι ενώ ο νόμος βρήκε αντίθετο το υπηρεσιακό συμβούλιο των γιατρών ο κ. Κατρούγκαλος το αγνόησε. Δεν θα θεωρούσα απίθανο να είχε αποτανθεί ο εν λόγω γιατρός στη δικηγορική εταιρεία απ’ την οποία παραιτήθηκε ο κ. υπουργός. Ελπίζω να μην αληθεύει. Βλέπεις, οι υπουργοί παραιτούνται από τις εταιρείες τους αλλά αυτές συνεχίζουν να λειτουργούν. Να πιστέψουμε ότι δεν έχουν την  υψηλή υποστήριξή τους;     

Πληθώρα νόμων!..
Από νόμους δεν υστερούμε, από υλοποίηση και από καλύτερη οργάνωση πάσχουμε… Το ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν κατέληξαν σε έναν σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που να εξυπηρετεί τον πολίτη και να μη του βάζει εμπόδια κάποιοι φταίνε. Για να δικαιολογούν το μεγάλο αριθμό των αντιπροσώπων μας στη Βουλή και το κόστος της ύπαρξής τους ψηφίζουν κάθε μέρα κι άλλους νόμους! Διατηρούν νόμους με υπογραφή βασιλέως αλλά δεν καταφέρνουν να δώσουν ένα νομοθετικό πλαίσιο λειτουργικό που δεν θα βάζει εμπόδια  στην απονομή της δικαιοσύνης. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αυτοί νάναι καλά και τα άλλα είναι μικρολεπτομέρειες για τους μη προνομιούχους…
Θεανώ Βλάχου