ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Το... ισοζύγιο
Από τη μια έχουμε τα «απτά» επιτεύγματα της Δημοτικής Αρχής για τη ΔΕΥΑΙ, που είναι ο νέος Οργανισμός λειτουργίας, η προκήρυξη για νέο Γενικό Διευθυντή, το νέο μηχανογραφικό σύστημα, η συγκέντρωση των υπηρεσιών σε ένα κτίριο, οι... ποιοτικοί χώροι συναλλαγής με τους πολίτες (η… τρύπα στην οδό Αβέρωφ να υποθέσουμε), η εξόφληση λογαριασμών μέσω καρτών κλπ., ήτοι καμία ελάφρυνση στην τσέπη του καταναλωτή.
Από την άλλη, έχουμε τις υψηλές τιμές στο νερό, το έργο του βιολογικού καθαρισμού ύψους 48 εκ. ευρώ που βρίσκεται στον «αέρα», αν δεν φέρουν αποτέλεσμα, - οι κατά το Δήμαρχο-  αγώνες «των μαχητών» της Δημοτικής Αρχής. Από προϋπολογισθέντα έργα 19, 3 εκ. ευρώ, υλοποιήθηκαν τελικά μόνο τα 1,3 εκ. ευρώ. Αυτό είναι τελικά το «ισοζύγιο»  της σημερινής θητείας της Δημοτικής Αρχής για τη ΔΕΥΑΙ  και τα -έως τώρα- αποτελέσματα του «σχεδιασμού» της...
Α.
Γιατί δεν πήγαν;
Εντάξει δε λέμε, καλή είναι η παρουσία σε μνημόσυνα εκτελεσθέντων -με αποφάσεις των Στρατοδικείων που νόμιμα λειτουργούσαν να μη το ξεχνάμε την περίοδο του Εμφυλίου- βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπώντας μάλιστα πότε την Κυβέρνηση και πότε τη Βουλή. Αλλά δεν θα έπρεπε τουλάχιστον ένας να δώσει το παρών στις εκδηλώσεις της Φούρκας, όπου πολέμησαν και έπεσαν μαχόμενοι Έλληνες κατά ξένου εισβολέα; Γιατί τόση απαξίωση άραγε;
Α.
Τους δουλεύει;
Καλά εμάς τους απλούς θνητούς, μας έχει γραμμένους ο Τσίπρας, αλλά στην πολιτική γραμματεία, τι ήταν αυτά που τους έλεγε; «Η οικονομία γυρίζει σελίδα» αποφάνθηκε ο μέγας αρχηγός, προσθέτοντας ότι έχουν θετικό έργο να αναδείξουν! Αν τα λέει στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά δίκιο έχει, αλλά να κοροϊδεύει και τους δικούς του, αυτό πάει πολύ! Πώς το καταπίνουν εκείνοι; Κάτι ακούστηκε από τους 53 που θέτουν θέμα ωραιοποίησης των κυβερνητικών χειρισμών, επειδή ο πρωθυπουργός αποφεύγει να αναφερθεί στις υποχωρήσεις που έκανε τον καιρό της αξιολόγησης, αλλά ως εκεί. Προς τα έξω οι δηλώσεις όλων είναι προσεγμένες. Βλέπεις η «καρέκλα» θέλει και θυσίες…
ΜΑΤ
Και λίγη μαγιά κρατισμού…
Κρατικοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης! Τι λέτε βρε παιδιά; Και πόσο θα πάει το κουστούμι; Αφού σ’ εμάς τους φορολογούμενους όλης της χώρας θα το χρεώσετε, δεν πρέπει να ξέρουμε; Γιατί όμως, εμείς από τα Γιάννενα που δεν μας εξυπηρετούν τα τοπικά ΜΜΜ, θα πρέπει να πληρώσουμε τις μετακινήσεις των κατοίκων άλλων πόλεων; Επειδή μπορεί και να τις χρειαστούμε μια ή δύο φορές στη ζωή μας ή και καμία;  Για συνέλθετε! Πριν βάλετε χέρι στους φόρους που μας επιβάλλετε να πληρώνουμε, θα μας δίνετε πλήρη λογαριασμό. Αρκετά οι κυβερνήσεις ξόδευαν και ξοδεύουν τους φόρους μας, χωρίς να μας ρωτάνε…
Θ.

Μην τους βάζουν ιδέες…
Καλή η συνεργασία των Δήμων της Ηπείρου με αντίστοιχους της Αλβανίας στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg, όπως αυτή που ανακοινώθηκε για τα αρωματικά φυτά.  Αρκεί να μην βάζουμε... ιδέες σε ορισμένους πονηρούς από τη γείτονα και   αυξηθούν έτσι οι επιδρομές για τσάι και λοιπά βότανα στα βουνά μας!..
Ν.

Το τρίπτυχο του καλοκαιριού!

Πανηγύρια, εκδηλώσεις, αναπτυξιακές ημερίδες: Το τρίπτυχο του καλοκαιριού. Τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις δίνουν μια ανάσα στους μόνιμους κατοίκους, φέρνουν και κόσμο στα χωριά. Όσο για τις αναπτυξιακές ημερίδες, οι περισσότερες που γίνονται με πρωτοβουλίες αποδήμων,  κινούνται στη λογική «κάντε αυτό που σας προτείνουμε εμείς και όχι αυτό που κάνετε εσείς…». Αν όμως οι μισοί από τους... εισηγητές και τους ειδήμονες επένδυαν στον τόπο τους, τότε η ανάπτυξη θα ερχόταν και χωρίς ημερίδες!
Ν.

* * *

Δεν ήταν επαρκείς…
Τελικά δεν ήταν επαρκείς οι εξηγήσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος. Το φούσκωσαν επίτηδες το 2009 για να μας ρίξουν στην αγκάλη του ΔΝΤ; Ποιοι στήριξαν τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ στις εκτιμήσεις του και τον στηρίζουν και σήμερα, απαιτώντας από την Ελλάδα να πληρώσει στον κ. Γεωργίου 100 χιλ. για τα δικαστικά έξοδα του; Αληθεύει ότι υπήρξε και μέλος του ΔΝΤ; Ποιους θα ωφελούσε με τη διόγκωση του χρέους και ποιες επιπτώσεις θα είχε στο ύψος του σημερινού χρέους; Τόσα δάνεια ακολούθησαν, τόσα δώσαμε πίσω και το χρέος είναι στα ύψη. Ποιοι το θέλουν τόσο ψηλά; Είναι απίθανο να βγούμε από την επιτήρηση. Υπάρχουν σχέδια που εξυπηρετούνται απ’ αυτή την κατάσταση; Προβληματισμός κανένας από τα ελληνικά κόμματα. Απλά τρώγονται μεταξύ τους…
Πόσο χρήσιμη θα είναι;
Και η ελληνική κρίση, όπως και όλες οι άλλες που κατά καιρούς ξέσπασαν, μπορεί και να δημιουργήθηκε με πολλή μαεστρία, προκειμένου να αποβεί και αυτή μια χρήσιμη κρίση. Για ποιους; Ποιος μπορεί να το πει με βεβαιότητα; Πάντως η αδυναμία όλων αυτών των «ειδικών» στη διαχείριση κρίσεων να την ελέγξουν έγκαιρα, μας βάζει σε σκέψεις. Τι θέλουν από την Ελλάδα; Προσδοκούν κάποια οφέλη ή απλά αυτοί οι φιλάνθρωποι προσέτρεξαν για να μας βοηθήσουν με τις γνώσεις τους, για να βγούμε από τα αδιέξοδα που δυστυχώς, καθώς περνάει ο καιρός γίνονται ακόμη χειρότερα αντί να αμβλύνονται; Κάτι δεν πάει καλά. Οι γνωστές μέθοδοι περικοπών σε νευραλγικούς για την κοινωνία τομείς, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια μας βάζει σε σκέψεις…
Ακόμη και στον Καναδά!
Αφού κατάφεραν να προκαλέσουν κρίση και στον Καναδά, στην Ελλάδα θα σκόνταφταν; Έχουν τρόπους για να τροφοδοτούν τις κρίσεις και μάλιστα αυτές οι κρίσεις να γίνονται για κάποιους πολύ χρήσιμες. Ήδη στην Ελλάδα η δημόσια περιουσία δημεύθηκε για 99 χρόνια και εκείνοι που την ελέγχουν είναι περιέργως ξένοι! Αν αληθεύει ότι ισχυροί χρηματοοικονομικοί θεσμοί όχι μόνο επιδιώκουν τη δημιουργία φαινομενικών κρίσεων, αλλά υιοθετούν συγκεκριμένα μέτρα για να προκαλούν πραγματικές κρίσεις, τότε θα περάσουν πολλά χρόνια, μέχρι που να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα εκείνων που προκάλεσαν για τους δικούς τους λόγους μία ακόμη κρίση, την Ελληνική, για την οποία η συνταγή θεραπείας είναι πανομοιότυπη με όλες τις προηγούμενες…
Η ριζική ισοπέδωση…
Τελικά μας έφεραν εκεί όπου μας ήθελαν! Μας χτύπησαν απ’ όλες τις μεριές. Εκείνοι που ξέρουν από τέτοιες παρεμβάσεις φροντίζουν να προκαλούν ταυτόχρονα όλες τις αλλαγές, ώστε να αδυνατούμε να αντιδράσουμε. Αν παρενέβαιναν σε μερικές αλλαγές όπως είναι το σύστημα υγείας ή οι περικοπές μισθών, μπορεί οι αντιδράσεις του πληθυσμού να γίνονταν ενοχλητικές. Γι’ αυτό εξαπολύουν ταυτόχρονα όλες τις αλλαγές, ώστε ο πληθυσμός να περιέλθει σε κατάσταση αδράνειας. Και αντί να θέτουν κάθε μέτρο του σχεδίου χωριστά, με μεμονωμένους νόμους επιμένουν να εκτελείται η όλη παρέμβαση με ένα μόνο εκτελεστικό νόμο. Ήδη έχουμε  τέτοιες εμπειρίες αυτή την εφταετία….
Θεανώ Βλάχου