ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

O «φίλος» Υπουργός...
Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο για την τύχη των αμπελοκαλλιεργειών (για τις οποίες γίνεται λόγος απαγόρευσης νέων), αποκλείοντας έτσι πολλούς νέους ή παλιούς καλλιεργητές της περιοχής. Τον φετφά αποκλεισμού έβγαλε ο γνωστός «φίλος» Υπουργός της περιοχής Ευάγγ. Αποστόλου, ο οποίος δεν εννοεί ν’ ασχοληθεί και πολύ σοβαρά με ζητήματα πρωτογενούς τομέα, στα οποία είναι στενά συνδεδεμένα με την Ήπειρο. Κρασί, γαλακτοκομία και πτηνοτροφία είναι τα προϊόντα της Ηπείρου. Ας τα προστατέψει ο «φίλος» Υπουργός αν θέλει να γίνει πιστευτός ότι ενδιαφέρεται και για τον πρωτογενή τομέα, όπως διατυμπανίζει, και να μη τ’ αφήσει να γίνουν όλα στάχτη. Όπως έγιναν στα Κύθηρα!
Γ.Γ.
Χλοοτάπητας στο «Ζωσιμάδες»…
Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στο Εθνικό μας Στάδιο. Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που αφορούσαν το αποστραγγιστικό κομμάτι, χθες το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες τοποθέτησης του χλοοτάπητα, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την Παρασκευή. Δίνεται ένας πραγματικός αγώνας δρόμου, ώστε να είναι το γήπεδο έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στις 27 Αυγούστου ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ θα φιλοξενήσει την ΑΕΚ στο πρώτο παιχνίδι που θα γίνει μετά τη βελτίωση του αγωνιστικού χώρου.
Ν.Γ.
Βρε πώς καταντήσαμε…
 Ο υπουργός Πολάκης που δεν έγινε υπουργός με κλήρο, αλλά με... αξιολόγηση, ως ο καλύτερος γι’ αυτή τη θέση - όπως λέει και ο Δημήτρης Καμένος αναφερόμενος στον Γαβρόγλου- μας εμήνυσε ότι αυτοί αλλάζουν την Ελλάδα και άλλοι κλαίνε για τη σημαία, αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το σταμάτημα της έπαρσης της σημαίας στα σχολεία. Αλλάζουν πράγματι την Ελλάδα! Πού την πάνε; Αυτοί ξέρουν. Αν κάτσουν κι άλλο δεν ξέρω αν θα αναγνωρίζουμε τη χώρα μας… Πάντως το μπάχαλο στα ΑΕΙ πρόλαβαν να το επαναφέρουν προς δόξαν των αιωνίων φοιτητών και αυτών που έκαναν πολλά τέρμινα για να τελειώσουν τις σπουδές τους. Βλέπεις είχαν …πολλή δουλειά να κάνουν πριν αποχωρήσουν με δόξα και τιμή… Και ο «εθνικός μας ύμνος» θα συγκινεί μόνο το Γιάννη Αντετοκούμπο… Οι μαθητές θα τον ξεχάσουν.
Θ.
Δίνει μάχη στο Κοινοβούλιο!
 Διαπιστώνουμε ότι ο βουλευτής Αθηνών του Ποταμιού Γ. Αμυράς, δίνει μια μάχη στο Κοινοβούλιο για θέματα που αφορούν την Ήπειρο, όπως για τον ανεφοδιασμό του Αεροδρομίου, για τα αδέσποτα, ακόμη και για την ρύπανση του Καλαμά! Και αναρωτιούνται οι κάτοικοι αυτού του… παραγκωνισμένου τόπου, δεν υπάρχουν ντόπιοι βουλευτές να προβάλλουν αυτά τα θέματα (;) και επιλαμβάνεται ο βουλευτής Αθηνών, ο  οποίος βέβαια έλκει την καταγωγή του από το Μελισσοχώρι Ιωαννίνων! Καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον απ’ όποιον κι αν προέρχεται…
Ι.Κ.

Έτσι εξηγείται!
 Κάθε τρεις και λίγο έρχεται ο κ. Σπίρτζης για να εγκαινιάσει ένα ακόμη κομμάτι της Ιόνιας οδού! Μάθαμε με πολλή χαρά ότι εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας  που του αύξησαν πέρα από τα 60 τα εκτός έδρας, αύξησαν και στους υπουργούς. Έτσι θα παίρνει το κάτι τι και ο Σπίρτζης αλλά και οι άνδρες της ασφαλείας του, για να μη πληρώνει τη μετακίνηση εκτός έδρας από τα... πενιχρά του έσοδα. Εκείνο που δεν καταλάβαμε είναι γιατί δεν μας έδωσαν είσοδο στην πόλη από την έξοδο του Αβγού. Όλη εκείνη η γύρα μέχρι να συναντήσουμε την Εγνατία και μέσω αυτής να φθάσουμε σ’ εκείνη την περίεργη είσοδο της πόλης, κάτω από τη γέφυρα, μόνο σε ερασιτέχνες παραπέμπει… Ας κινητοποιηθούν οι τοπικοί παράγοντες που έχουν τσαγανό για να επιλύσουν το πρόβλημα. Όπου νάναι θα έρθει και ο Τσίπρας για να την ξαναεγκαινιάσει αλλά ολόκληρη! Κάτι εκτός έδρας να πάρει και αυτός….
Θ.
Ευκαιρία για απόδραση…
Το βιβλίο του συγγραφέα και συνεργάτη του «Π.Λ.» Κωνσταντίνου Κωστούλα (φωτό), με τίτλο «Ιστορία Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνίου», παρουσιάζεται την ερχόμενη Κυριακή, 13 Αυγούστου (11.30 π.μ.) στην Πωγωνιανή.
Ο Σύλλογος συμπληρώνει φέτος 93 χρόνια λειτουργίας και έντονης δράσης. Εξάλλου, είναι γνωστή η προσφορά του στην στήριξη των μαθητών του εκεί Γυμνασίου από το 1924 που ιδρύθηκε. Πολλοί είναι οι μαθητές και μαθήτριες που φοίτησαν για λίγο ή συνολικά στο ακριτικό Γυμνάσιο. Και ασφαλώς πολλοί από αυτούς έχουν συνδέσει την πορεία τους με αυτό το πέρασμα από την Πωγωνιανή και τις δομές του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου.
Έτσι, την Κυριακή θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για απόδραση στην Πωγωνιανή, για μια ανάπλαση αναμνήσεων και οραμάτων, για μια αξιολόγηση της προσφοράς ενός Συλλόγου που συνεχίζει να προσφέρει, πλησιάζοντας τα 100 χρόνια λειτουργίας. Η επιστροφή στο παρελθόν είναι μια απόλαυση…
Ε.

Με μόνη απασχόληση τα μνημόνια!
Δεν ξέρω με τι τους ποτίζουν αυτούς που κυβερνούν μετά το 2009 την Ελλάδα και δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να ασχολούνται με τα μνημόνια. Καμία άλλη ενέργεια, κανένας προβληματισμός για το σήμερα και για το αύριο. Απλά προσπαθούν να εφαρμόσουν τις εντολές άνωθεν. Μας φόρτωσαν τρία μνημόνια και πάνε για το τέταρτο. Συζητούν για το τι θα γίνει μετά το 2022 και φθάνουν να οραματίζονται τις πολιτικές μέχρι το 2060, αλλά καμία άμεση κίνηση για το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου που θα φέρει τις θέσεις εργασίας… Αυτά ίσως θέλουν πολλή δουλειά και τα δικά μας τα σαϊνια δεν είναι μαθημένα να ιδρώνουν… Και με λιγότερη προσπάθεια τα προνόμιά τους τρέχουν… Δεν περικόπτονται οι αποδοχές τους, επειδή δεν αποδίδουν στο έργο τους. 

Η αποδόμηση της κοινωνίας...
Φρόντισαν να αποδομηθεί η κοινωνία, καταπατώντας  πρώτα τα εργασιακά δικαιώματα. Αν οι εργαζόμενοι είναι ανασφαλείς, λέτε να προσφέρουν καλύτερο έργο; Τι ζήλεψαν από τους απλούς εργαζόμενους στην Ελλάδα και βάλθηκαν να τους εξαφανίσουν; Οι μισθοί και τα ημερομίσθια πριν από τα μνημόνια βρισκόταν κάτω από το Μ.Ο των αποδοχών των εργαζομένων στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Μπορεί να ξόδευαν πολλά χρήματα στα υπουργεία, στα έργα, στις προμήθειες, μπορεί να είχαν προκλητικά προνόμια όσοι βρίσκονταν μέσα στη Βουλή ή στις ΔΕΚΟ, αλλά η πλειοψηφία των εργαζομένων στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα είχαν πολύ χαμηλές αποδοχές. Μάλιστα μετά το ευρώ η αγοραστική δύναμη των αποδοχών μειώθηκε. Όλα τα είδη εξισώθηκαν προς τα πάνω…

Οι μεγάλες ανισότητες…
 Από το 2010 άρχισαν να διαρρέουν οι φήμες περί υψηλότερης φορολόγησης εισοδημάτων. Έτσι  έκαναν φτερά τεράστια ποσά που δεν είχαν δηλωθεί ως εισοδήματα ούτε είχαν φορολογηθεί. Και αντί πρώτα να ασχοληθούν μ’ αυτά τα εισοδήματα-φαντάσματα, ρήμαξαν τους απλούς πολίτες, αυτούς που πάντα δήλωναν και το τελευταίο ευρώ. Και τα εισοδήματα που βρίσκονται εκτός των τειχών δεν τα αναζητάει κανένας, ενώ τη... νύφη συνεχίζουν να την πληρώνουν οι έχοντες τα ολιγότερα. Και για να μας κάνουν να διαχειριζόμαστε ακόμη ολιγότερα, κατήργησαν και το ΕΚΑΣ, ενώ σχεδιάζουν να κόψουν και από τις παλιότερες συντάξεις, εξισώνοντας παλαιούς και νέους συνταξιούχους. Κι όταν κατεβάσουν και το αφορολόγητο, τότε θα αυξηθούν οι αιτούντες ένα γεύμα στα συσσίτια…

Με μια δοκιμή…
 Αντί να κάνει ο πρωθυπουργός πάλι αναδόμηση της κυβέρνησης, μήπως θα ήταν καλύτερα να παραχωρήσει τη θέση του σε κάποιο ικανότερο που να έχει τα κατάλληλα προσόντα για τον πρώτο ρόλο μιας κυβέρνησης, που πάει απ το κακό στο χειρότερο; Αν την απαλλάξει και από Φλαμπουράρη, Παππά και τους προερχομένους απ’ το ΠΑΣΟΚ, πλην Κοντζιά, τότε μπορεί να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες που θα τρίβουμε τα μάτια μας. Υπάρχουν άξιοι βουλευτές στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολλοί άλλοι ικανότατοι εκτός πολιτικής που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μια τόσο δύσκολη ώρα και να μας βγάλουν από τα αδιέξοδα. Ο Tσίπρας  όσους ανασχηματισμούς κι αν κάνει μία από τα ίδια θα βιώνουμε.
Θεανώ Βλάχου