ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Απαράδεκτες ελλείψεις…
Ασθένησε ο κ. Πολάκης, αλλά βρήκε αμέσως την κατάλληλη περίθαλψη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Ξέρει όμως τι περνάνε οι κάτοικοι του Νομού Πρέβεζας όταν τους συμβεί κάτι; Κέντρα Υγείας  ανύπαρκτα ή εντελώς υποβαθμισμένα. Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση. Ντόπιοι και παραθεριστές νιώθουν ανασφάλεια. Όταν τους συμβεί κάτι προτιμούν να έρθουν στα Γιάννενα, παρά να ψάχνουν για βοήθεια στο Νομό τους. Ασθένησε απ’ την καρδιά του ένας τουρίστας από τη Ρουμανία και έμεινε στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας μέχρι αργά το βράδυ για να μάθει τι έχει. Καρδιολόγος δεν υπήρχε! Οι εξετάσεις καθυστερούσαν και δεν είχαν ενημέρωση οι συγγενείς του! Αργά το βράδυ βρέθηκε ένας καρδιολόγος και τους έδωσε οδηγίες… Και ο λαλίστατος βουλευτής της Πρέβεζας, δίνει μάχες για την υπεράσπιση του έργου τους…
ΜΑΤ
Πολλοί τουρίστες,  λίγες εισπράξεις…
Το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του, αλλά στα Σύβοτα και στην Πάργα επικρατεί το αδιαχώρητο. Σύμφωνα με τις κρατήσεις, αυτό θα συμβαίνει και το μήνα Σεπτέμβριο. Και οι δύο αυτοί τουριστικοί προορισμοί, γνώρισαν μεγάλη κίνηση κατά τη φετινή περίοδο. Πέρα από το λεγόμενο «φτηνό» τουρισμό, κυρίως τουρίστες από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, υπάρχει και κανονικός, σε πιο περιορισμένη, βέβαια, κλίμακα τουρισμός. Πάντως οι επιχειρηματίες της περιοχής δηλώνουν ότι οι εισπράξεις τους δεν ήταν μεγάλες, αφού οι τουρίστες περιορίζονταν στα απολύτως αναγκαία, προσέχοντας ιδιαίτερα τις δαπάνες τους. Φέτος εμφάνισε δυναμική, ως προς το τουριστικό προϊόν, και η περιοχή της Παραμυθιάς. Με το ιστορικό Σούλι να δέχεται επισκέπτες, λίγο περισσότερους από άλλες χρονιές, λόγω, ενδεχομένως, και του ξενώνα που πρωτολειτούργησε εκεί, ενώ στις πηγές του Αχέροντα, στη Γλυκή, η κοσμοσυρροή ήταν μεγάλη.
Η.Μ.
Με τη φλόγα της καρδιάς του...
Όσοι γνωρίζουν τον καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Τρίτο, ξέρουν τη φλόγα της καρδιάς του για τη γένετειρά του, το Μέτσοβο. Τη λατρεία του για τον τόπο του, την έκανε ένα πολυσέλιδο βιβλίο με τον τίτλο «Μετσοβίτικα». Σ' αυτό, με ζωηρά χρώματα, αποκαλύπτεται η ιστορία, ο πολιτισμός, η ηθογραφία, η λαογραφία, η οικονομία, η κοινωνική δομή και η εκκλησιολογία του Μετσόβου στο πέρασμα του χρόνου και αναδεικνύεται με καθάριο τρόπο η ελληνικότητα των Βλάχων, αλλά και η προσφορά των Μετσοβιτών ευεργετών στην πατρίδα. Η γραφή του κ. Τρίτου είναι η φωνή της Μετσοβίτικης ψυχής, που ήταν, είναι και θα είναι ζωντανή, δημιουργική και αγέρωχη.    
Η.Μ.
Στην καλή χαρά…
Πανευτυχής εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας! Όλο χαμόγελα και ξεγνοιασιά! Πήγε, είπαν, να προετοιμάσει την Έκθεση. Τι προετοιμασία είναι ικανός να κάνει; Όλο και περισσότεροι Έλληνες και ξένοι αμφισβητούν τις ικανότητές του. Γιατί όμως να μη δείχνει καταχαρούμενος; Το παιγνίδι που ήθελε, του το πρόσφερε ο ελληνικός λαός. Οικονομικές δυσκολίες δεν έχει. Ούτε αγωνιά για το πώς θα πληρώσει τους φόρους του. Το σήμερα αλλά και το αύριο, τα έχει εξασφαλισμένα. Γιατί να ανησυχεί ή να προβληματίζεται;  Τη δική μας κατάσταση την έχει …γραμμένη. Ούτε ξέρει πώς περνάμε, ούτε θέλει να ξέρει πώς επιβιώνουν τόσα εκατομμύρια Έλληνες… Η αγωνία που βγάζει κατά καιρούς για τον πολύπαθο λαό, είναι μόνο για …κατανάλωση.
Θ.

Γιατί αδρανοποιήθηκε;..
Με αφορμή την εκδήλωση στο Νησί με τίτλο «Λυρική Παμβώτιδα», ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου (εκ Δολού Πωγωνίου) κ. Λάκης Παπαϊωάννου, απένειμε τιμητική διάκριση στον Πρύτανη του Πανεπ. Ιωαννίνων. Πωγωνήσιοι ζήτησαν από τη στήλη να μεταφέρει μια εύλογη απορία τους: Άραγε ο κ. Παπαϊωάννου παραμένει ακόμη Πρόεδρος της Ένωσης των Πωγωνησίων Ιωαννίνων, οργάνωση η οποία, δυστυχώς, έχει εντελώς αδρανοποιηθεί επί των ημερών του;
Αλήθεια, τι συμβαίνει;
Ε.

* * *

Όλος ο κόσμος μια γειτονιά…
Το κακό παράδειγμα μεταδίδεται αστραπιαία από τη μια χώρα στην άλλη! Αυτά που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα και που ήταν άγνωστα τον περασμένο αιώνα, αρχίζουμε να τα συνηθίζουμε. Ληστείες, συμπλοκές, σπείρες Ελλήνων και αλλοδαπών με μαχαίρια και καλάσνικοφ, φόνοι, απαγωγές για λύτρα, μόλυνση στο περιβάλλον και επέκταση της ραδιενέργειας από χώρα σε χώρα! Και το καλό δύσκολα αναδεικνύεται, ενώ το κακό βρίσκει μιμητές. Και τώρα έρχεται ο νέος πλανητάρχης να ανατρέψει απόφαση για την προστασία του περιβάλλοντος. Ίσως γνωρίζει ότι ήδη είναι χαμένο το παιγνίδι, αφού η μόλυνση επεκτάθηκε παντού. Μήπως η ραδιενέργεια στη Φουκοσίμα εγκλωβίστηκε εκεί; Απλά έφθασε στον Ειρηνικό και μόλυνε τα ψάρια. Λέτε εκείνα να απέφυγαν τη μόλυνση;
Απλά τα ακούμε!
Στα δελτία καιρού μιλάνε για τη σκόνη που έρχεται από την Αφρική! Και μετά τι κάνουμε; Κλεινόμαστε στα σπίτια μας; Εκείνο που έχει σημασία είναι πως τέτοιες καταστάσεις κανένας δεν μπορεί  να τις αποφύγει. Και τις πληροφορίες για την επιβάρυνση των καλλιεργειών με φυτοφάρμακα, που μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα, αλλά και των αντιβιοτικών που επιβαρύνουν τη ζωική παραγωγή πώς τα διαχειριζόμαστε; Απλά κάνουμε σαν να μη ξέρουμε τι τρώμε και πού καταλήγουμε. Απορούμε για την μεγάλη έξαρση των σοβαρών ασθενειών και κάνουμε ότι δεν ξέρουμε γιατί αυτό συμβαίνει. Αλλά όσο κι αν θεωρητικά προσπαθούμε να αποφύγουμε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, όλος ο κόσμος είναι μια γειτονιά… Αυτό που συμβαίνει στη γειτονιά σου περίμενέ το και στην αυλή σου.

Προσπαθούν να τον ελαφρύνουν;
Λέτε η γη να υπερφορτώθηκε από τον πληθυσμό της και κάποιοι αποφάσισαν να την ελαφρύνουν, εξοντώνοντας όσους κατά την κρίση τους περισσεύουν ή όσοι δεν αντέξουν τους εφιάλτες που ο ανθρώπινος νους εφευρίσκει με πρόσχημα την εξέλιξη στην τεχνολογία; Τόσα νέα όπλα κατασκευάζουν οι βιομηχανίες! Αν δεν γίνουν πόλεμοι πού θα τα διακινήσουν, ώστε να διατηρηθούν κερδοφόρες;  Βλέπεις ανθρώπους που δεν έχουν στέγη και τροφή να εξοπλίζονται με όπλα τελευταίας τεχνολογίας. Ποιοι τους εξοπλίζουν και γιατί; Εμφύλιοι αποδεκατίζουν πληθυσμούς και φέρνουν συμφορές, αλλά οι φωνές των θυμάτων δεν ακούγονται. Ίσως κάποιες εικόνες στα ΜΜΕ και τίποτε περισσότερο. Την επόμενη μέρα κάποια άλλη είδηση θολώνει την προηγούμενη…
Τεράστια κέρδη!
Περιέργως τον τελευταίο καιρό στα ΜΜΕ της χώρας μας διαφημίζονται φάρμακα ευρείας χρήσης που δεν χρειάζονται συνταγή! Τι είναι αυτό το φαινόμενο και σε τι αποβλέπει αν όχι στο κέρδος; Πάντως μαζί με τις βιομηχανίες όπλων τα φάρμακα είναι η άλλη κερδοφόρα επιχείρηση. Πανάκριβα φάρμακα για κάθε ασθένεια που δεν καταφέρνουν όμως να σώσουν τους ασθενείς. Θα μου πείτε εάν γιατρεύονταν οι ασθενείς, από πού θα είχαν τέτοια κερδοφορία οι φαρμακοβιομηχανίες; Η πληροφορία ότι δεν θέλουν να διακινήσουν φάρμακα που αποδεδειγμένα θεραπεύουν, γιατί θα χάσουν τα κέρδη τους, είναι τραγική και μακάρι να μην αληθεύει.
Θεανώ Βλάχου