ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

«Βράζει» το Πανεπιστήμιο!
 Μία αγανάκτηση, μία οργή, να την πεις, υποβόσκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το θέμα του κτιρίου του Παπαζόγλειου Ιδρύματος, η παράδοση του οποίου από πλευράς του Δήμου Ιωαννιτών για τη στέγαση δραστηριοτήτων του Τμήματος Αρχιτεκτονικής παραμένει… μετέωρη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια! Αφού όλα δείχνουν πως έχει αποφασιστεί η μεταφορά των δύο Νηπιαγωγείων που στεγάζονται στο νεοκλασικό σε προκατασκευασμένα κτίρια στο παλιό «Χατζηκώστα», γιατί ο Δήμος δεν δίνει ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα στο Πανεπιστήμιο; Ιδού το ερώτημα και ευθύνες που δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο έχει και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Π. Κολόκας. Πάντως, με δυσκολία κρατήθηκε προχθές ο Πρύτανης από το να μην σχολιάσει την κατάσταση με φράσεις που δε συνάδουν με τη θέση του!
Κ.Α.
Με σεβασμό στην παράδοση…
 Παραδοσιακό πανηγύρι διοργανώθηκε προχθές στην Αρίστη. Ήταν έκπληξη για τους επισκέπτες οι οποίοι παρακολουθούν τα πανηγύρια που μεταδίδονται από τα τοπικά κανάλια και προκαλούν την αγανάκτηση. Στην Αρίστη, τόσο το κλαρίνο όσο και οι υπόλοιποι μουσικοί, σε έφερναν πίσω στα παλιά πανηγύρια όπου οι χορευτές άλλαζαν τα βήματα ανάλογα με το σκοπό και χόρευαν όλοι μαζί όλους τους παραδοσιακούς μας σκοπούς. Δεν ξέρω σε πόσα άλλα χωριά του Ζαγορίου γίνεται το ίδιο, αλλά πρέπει να αντισταθούν όλα τα χωριά και να επιλέγουν τους κατάλληλους μουσικούς, ώστε να διατηρήσουμε τη γνήσια ηπειρωτική μουσική και τους χορούς μας.
ΜΑΤ

Ύμνος για την Ήπειρο!..
 Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα "σε έναν από πιο αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς των Αυστριακών”, όπως αναφερόταν σχετικά   παρουσίασε το Τρίτο Πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης (ORF III) στο πλαίσιο των εκπομπών του, Ενημέρωσης και Πολιτισμού. Στο αφιέρωμα προβλήθηκαν οι φυσικές ομορφιές και του ηπειρωτικού τοπίου, δόθηκε έμφαση στη μοναδικότητα των ορεινών της χωριών αλλά και στις παραλίες της. Δεσπόζουσα θέση στο αφιέρωμα είχαν το μοναστήρι της Κηπίνας, το σπήλαιο του Περάματος, το Νησί και άλλα μαγευτικά τοπία και αξιοθέατα. Η  Ήπειρος αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς  για τους Αυστριακούς που μπορούν να επισκέπτονται την περιοχή μας τόσο τη θερινή όσο και τη χειμερινή περίοδο!
Ν.Γ.

Aυτοί που ξεχώρισαν…
 Έξι χρόνια πέρασαν από το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου. Τόσο όσο ζούσε αλλά και μετά το θάνατό του η γενική εκτίμηση των πολιτών ήταν θετική. Του απέδιδαν σοβαρότητα και συνέπεια στις αρχές του. Μακάρι να είχε την ευκαιρία να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον τόπο από κυβερνητικές θέσεις ώστε να έδειχνε στην πράξη και τις ικανότητές του. Με τον γιαλαντζί αριστερό που επιλέξαμε, κατασυκοφαντήθηκαν οι αρχές των συνεπών αριστερών. Ίσως τον χάλασε η στενή συνεργασία με τον ανεκδιήγητο Πάνο Καμμένο, ίσως όμως και να… ξεστράτισε όταν αντιλήφθηκε πόσα προνόμια απέκτησε. Πάντως, ένας νέος Κύρκος δραστηριοποιείται τώρα στο ευρωκοινοβούλιο και κάθε φορά που εκφράζει τις θέσεις του δείχνει και πιο ώριμος…
Θ.

Οδός... αδιάβαστη!
 Άντε ο ταχυδρόμος τη γνωρίζει την οδό. Οι ταξιτζήδες με τον καιρό την έμαθαν. Ελάτε τώρα όμως στη θέση κάποιου επισκέπτη ή γονέα φοιτητή, που ψάχνει σπίτι, να μαντέψει ποιά οδός είναι η αναγραφόμενη στην εικονιζόμενη πινακίδα. Για την ιστορία πρόκειται για την Ιγνατίου Άρτης (κάθετη της -άθλιας γενικά-  οδού Βλαχάβα στην Καραβατιά), αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη. Υπάρχουν πολλές ακόμη πινακίδες σε άθλια κατάσταση, ενώ υπάρχουν και δρόμοι (ακόμη και κοντά στο κέντρο) από τις οποίες οι πινακίδες είναι εξαφανισμένες. Η τελευταία σοβαρή προσπάθεια είχε γίνει επί Αντιδημαρχίας Νίκου Γερασιμίδη και έκτοτε ουδέν. Κι αυτό είναι ζήτημα καθημερινότητας, που πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί...
Ν.

Νωρίτερα για το Πάρκο!

 «Πράσινο φως» έδωσε πριν ένα μήνα περίπου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών για τη διάθεση πίστωσης με αντικείμενο τον καθαρισμό του Πάρκου Πυρσινέλλα από χόρτα και βάτα, τον καθαρισμό των μονοπατιών και της αντιπυρικής ζώνης, την απομάκρυνση των σκουπιδιών από τη λιμνούλα κλπ.. Έγιναν, δεν έγιναν οι εργασίες, θα σας γελάσουμε. Το θέμα είναι άλλο. Αφού τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα αφού προέρχονται από τον προϋπολογισμό του Κληροδοτήματος Β. Πυρσινέλλα, γιατί δεν προγραμματίζονται από την έναρξη του καλοκαιριού τέτοιες εργασίες ώστε το Πάρκο να είναι πάντα καθαρό; Αν ξεσπούσε νωρίτερα τη θερινή περίοδο μία φωτιά στην περιοχή τι θα γινόταν; Ρητορικά τα ερωτήματα…
Κ.Α.

Παράπλευρες απώλειες…
 Οχτώ χρόνια τώρα πηγαινοέρχονται τα γκεσέμια μας στις συνόδους κορυφής και στα Γιούρογκρουπ αλλά και σε πάρα πολλές άτυπες συναντήσεις για να βρουν λύσεις για το Ελληνικό πρόβλημα! Αν μας έλεγαν και πόσα έξοδα έκαναν για τις μετακινήσεις πρωθυπουργών και τις συνοδείες τους, υπουργών οικονομικών με όλο το επιτελείο τους, δημοσιογράφων που μετέδιδαν τις ανταποκρίσεις, ανδρών για την ασφάλεια όλων αυτών των μεγαλόσχημων, ξενοδοχείων, για ενοικιάσεις αυτοκινήτων, για δείπνα εργασίας κλπ θα ξέραμε και πόσο κόστισε το πάπλωμα… Στη χώρα μας χρεώνονταν όλα αυτά τα ξορέξια; Τότε να μη διαμαρτυρόμαστε για την καταιγίδα των φόρων που μας επιβάλουν. Από την τσέπη τους δεν θα πλήρωναν αυτά τα έξοδα.

Δεν το αντιληφθήκαμε!..
 Το τι σημαίνει να είσαι φορολογούμενος  αλλά και ποιες πρέπει να είναι οι σχέσεις κράτους-πολιτών και αντίστροφα δεν το αντιληφθήκαμε ποτέ και γι’ αυτό κάναμε τα στραβά μάτια όταν κάποιοι δεν έδιναν αποδείξεις για τις υπηρεσίες που μας προσέφεραν συνεργώντας στη φοροδιαφυγή τους.  Ίσως γιατί δεν καλλιεργήθηκε ποτέ η αμοιβαία σχέση φορολογούμενου και κράτους. Ο πολίτες έβλεπαν ότι δεν ήταν ανταποδοτικές οι υπηρεσίες που προσέφερε αυτό το κράτος σ’ εκείνους που φορολογούσε κι έτσι όποιοι έβρισκαν τρόπους  έκρυβαν τα εισοδήματά τους για να μη πληρώνουν φόρους ή τουλάχιστον να πληρώνουν ελάχιστους. Όλοι όμως οι πολίτες είχαν την απαίτηση να τους προσφέρει το κράτος υπηρεσίες υγείας, παιδείας, ασφάλειας πρόνοιας κλπ.

Περίεργες πρακτικές…
 Το περίεργο ήταν ότι εκείνοι που δεν πλήρωναν φόρους είχαν πάντα μεγαλύτερες απαιτήσεις από το κράτος… Λόγω της δήλωσης χαμηλών εσόδων υπήρχαν περιπτώσεις που οι έχοντες «χαμηλά» εισοδήματα απολάμβαναν διάφορα κοινωνικά επιδόματα, διαμονή των παιδιών τους στις φοιτητικές εστίες, κοινωνικό τιμολόγιο στη ΔΕΗ, κοινωνικό τουρισμό και πολλά άλλα. Και πάντα αναρωτιόταν ο δημόσιος υπάλληλος που δήλωνε όλο το εισόδημά του γιατί τον εξαιρεί από την κοινωνική προστασία το κράτος; Κι όμως, η κατάσταση της φοροδιαφυγής συνεχιζόταν και εξακολουθεί και σήμερα να υπάρχει. Άλλοι φορολογούνται ακόμη και για τον αέρα που αναπνέουν και άλλοι βρίσκουν τα γνωστά παραθυράκια για να πληρώνουν λιγότερους ή καθόλου φόρους…

Θα αποκατασταθεί κάποτε;
 Η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος θα αποκατασταθεί κάποτε; Σα δύσκολο φαίνεται να γίνει κάτι σημαντικό ιδιαίτερα μέσα στη σημερινή  φοροκαταιγίδα. Το κράτος παρέχει όλο και λιγότερες υπηρεσίες στους πολίτες του παρότι εισπράττει περισσότερους φόρους τους οποίους εντάσσει μέσα στο περίσσευμα και τους στέλνει απ ευθείας στην αποπληρωμή των δανειστών του. Και τώρα ετοιμάζεται να μικρύνει κι άλλο το αφορολόγητο ώστε να τιμωρήσει πιο σκληρά τους συνεπείς φορολογούμενους. Και δεν υπάρχει καμία έγνοια για την υποχρέωση του κράτους να ανταποδίδει με υπηρεσίες και με έργα τους φόρους που εισπράττει…
Θεανώ Βλάχου