ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Φράση με νόημα…
«Δε με χωράνε εμένα αυτές οι θέσεις…», είπε χθες χαριτολογώντας ο Αλέκος Καχριμάνης την ώρα που ανέβαινε στο βάθρο του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων προκειμένου να συμμετέχει στη συνέντευξη τύπου για τον 11ο Γύρο Λίμνης και η αποστροφή του δεν πέρασε απαρατήρητη! Η αλήθεια είναι ότι όντως ο συγκεκριμένος χώρος είναι στενός για τον Περιφερειάρχη, αλλά μάλλον μεταφορικό ήταν το νόημα στη συγκεκριμένη φράση, το οποίο «έπιασε» και ο Θωμάς Μπέγκας, όπως φάνηκε από το ανεπαίσθητο μειδίαμα στο πρόσωπό του! Εδώ που τα λέμε, από δημαρχηλίκι είναι… χορτασμένος ο Αλέκος!
Κ.Α.
Oι …καρμανιόλες!
Απαράδεκτη κατάσταση! Τα αντιαισθητικά καλώδια της ΔΕΗ «έδεσαν» όλη την παραλία στο Βράχο της Πρέβεζας. Από τα μπαλκόνια των ξενοδοχείων βλέπεις πρώτα τους στύλους και τα καλώδια και μετά την απέραντη θάλασσα! Γιατί δεν τα έβαλαν υπόγεια;  Ήταν το κόστος; Δεν το ξέρουμε. Πάντως η εικόνα είναι απαράδεκτη. Θα μου πεις μήπως σεβάστηκαν το χώρο μέσα στο κάστρο των Ιωαννίνων; Όταν γινόταν τα γκαλντερίμια δεν φρόντισαν να τοποθετήσουν υπογείως τα καλώδια. Έτσι στα όμορφα στενά δρομάκια του κάστρου των Ιωαννίνων κολώνες και καλώδια προκαλούν την αισθητική μας. Αλλά η ΔΕΗ ξόδευε και ξοδεύει αλλού όπως στις επιχορηγήσεις της ΓΕΝΟΠ! Βλέπεις, πάντα είχε άλλες προτεραιότητες… Κι εκείνος ο συνδικαλιστής πού είναι για να μας πει τη γνώμη του; Να γύρισε στη δουλειά του την οποία απέφευγε για πολλά χρόνια;
Θ.
Λακκούβα σε σχολείο…
Μια λακκούβα άκρως επικίνδυνη, διαμέτρου 15 εκατοστά περίπου, δέσποζε τουλάχιστον μέχρι και χθες στον προαύλιο χώρο του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων όπως κατήγγειλε πολίτης, κάνοντας λόγο για κίνδυνο τραυματισμού μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ή στην ώρα της Γυμναστικής. Ανέφερε δε, πως «αποτελεί αποκορύφωμα στην αδιαφορία που υπάρχει για το συγκεκριμένο σχολείο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου». Όπως και να ‘χει, ο Δήμος ας φροντίσει για τη λακκούβα το συντομότερο δυνατό, γιατί ποτέ δεν ξέρεις…
Κ.Α.
Η ώρα της διαφήμισης…
Διαφημίζονται ξένα πανεπιστήμια κρατικά και ιδιωτικά προκειμένου να πάρουν όσους περισσότερους Έλληνες αποφοίτους λυκείων. Ξέρουν το όφελος που προκύπτει για τη χώρα τους. Μαζί και η Κύπρος. Έχει και κρατικό πανεπιστήμιο και ιδιωτικό που λειτουργεί εκεί με κανόνες που βάζει το κράτος. Στην Ελλάδα ένα μαύρο χάλι. Τα παραρτήματα ξένων κολλεγίων έκαναν απόβαση στην Ελλάδα, δεν ελέγχονται από το ελληνικό κράτος αλλά έδωσαν ισότιμα δικαιώματα στους αποφοίτους με αυτά των ελληνικών πανεπιστημίων!  Και μετά υποκρίνονται ότι δεν συμφωνούν με την επίσημη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα αφού αλλάξουν το Σύνταγμα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Αυτό θα κάνει τη δουλειά του και τα ιδιωτικά τη δική τους… Και τώρα γίνεται αυτό αλλά χωρίς ελέγχους από το κράτος.
ΜΑΤ

Γιατί σε άλλες μονές;
Μας γράφει αναγνώστης μας από την Κόνιτσα: «Κάθε χρόνο οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης και το Ιερατικό Συνέδριο γίνονταν στην Μονή Γκούρας στο Αηδονοχώρι. Φέτος οι μεν κατασκηνώσεις έγιναν στη Μονή Στομίου, η δε Ιερατική σύναξη στη Μονή Μόλιστας. Μήπως οι αλλαγές έχουν σχέση με το θόρυβο που είχε γίνει για τις «ανασκαφές» στο μοναστήρι, ή μήπως εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο της Μητρόπολης ανάδειξης και άλλων μοναστηριών; Μια απάντηση την περιμένουμε στην Κόνιτσα». Την περιμένουμε και μεις...
Α.

Tι δουλειά έχει;

Ξεκινάει σήμερα το διήμερο Φεστιβάλ της ΚΝΕ Οδηγητή στα Γιάννενα και πολύ καλά κάνει. Όμως, αν δει κανείς τις αφίσες του (φωτό) μια έκπληξη θα τη νιώσει, διαπιστώνοντας ότι στο παραδοσιακό γλέντι που περιλαμβάνει το πρόγραμμά του συμμετέχει και το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων! Από πότε τα δημόσια σχολεία λαμβάνουν μέρος σε κομματικές εκδηλώσεις, θα αναρωτηθεί κανείς. Έλα μου ντε! Το ότι πρόκειται για ειδικού τύπου σχολείο δεν προσφέρει άλλοθι για συμμετοχή στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ που δεν είναι κοινωνική εκδήλωση, αλλά μια άκρως «χρωματισμένη» πολιτικά διοργάνωση. Άλλο οι ιδιώτες καλλιτέχνες, άλλο τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα. «Φάουλ» αυτό για το Μουσικό Σχολείο…
Κ.Α.

* * *

Μικρολεπτομέρειες…
Χιλιοτρύπητο λαγήνι το ταμείο του κράτους! Κανένας δεν νοιάζονταν αλλά ούτε και τώρα νοιάζεται για το πώς ξοδεύονται οι πόροι του που είναι οι δικοί μας φόροι. Αν ούτε τώρα δεν πήραν χαρτί και μολύβι για να κάνουν τους λογαριασμούς γι’ αυτά που έχουν και γι’ αυτά που μπορούν να ξοδεύουν, βάζοντας μπροστά τις πιο σημαντικές προτεραιότητες, τότε δεν σωζόμαστε ούτε τώρα, ούτε αύριο, ούτε στο μέλλον. Κανένας δεν υπολόγισε πού ξοδεύονταν οι φόροι μας! Πότε για τους διορισμούς στο δημόσιο των κολλητών του συστήματος, πότε για μισθούς και ακριβά ταξίδια εκείνων που κατείχαν την εξουσία, το χρήμα έρρεε χωρίς να δίνουν λόγο πουθενά. Κι αν τους έλειπαν πόροι απλά κατέφευγαν στο δανεισμό χωρίς ποτέ να υπολογίσουν τις συνέπειες…
Έμπαζε από παντού!
Για πολλά χρόνια κατασκεύαζαν υδροηλεκτρικά εργοστάσια, όπως αυτό της Μεσοχώρας, ξοδεύοντας τεράστιους πόρους και ουδέποτε το λειτούργησαν αλλά και κανένας δεν έδωσε λόγο για τα χρήματα που πέταξαν. Τριάντα εκατομμύρια ξόδεψαν για την ανακατασκευή του κτηρίου «Κεράνης» που μένει αχρησιμοποίητο γιατί λένε ότι αντιδρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι για τη μετεγκατάσταση υπουργείων, για τα οποία πληρώνουν εκατομμύρια ενοίκια σε ιδιώτες. Αν οι αντιδράσεις υποδαυλίζονται και από τους ιδιοκτήτες που θα χάσουν τα ενοίκια από το δημόσιο δεν το γνωρίζω. Πάντως, σωστή διαχείριση των φόρων μας δεν έκαναν ποτέ. Έχασαν την ευκαιρία να μειώσουν τα ενοίκια με τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών στα Ολυμπιακά ακίνητα τα οποία καταστράφηκαν.
Απαράδεκτες επιλογές…
Διαβάζοντας διάφορα στατιστικά στοιχεία βλέπουμε ότι η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερα χρήματα για το δημόσιο τομέα από το Μ.Ο των χωρών της Ε.Ε.! Το περίεργο όμως είναι πως αν παρατηρήσουμε χωριστά την κατανομή των πόρων θα δούμε ότι δεν τα κατανέμει εκεί όπου είναι πράγματι αναγκαία. Για παράδειγμα, υστερεί από το Μ.Ο της Ε.Ε. στην κατανομή κονδυλίων για την υγεία ή την παιδεία.  Έτσι, μέσα σ’ αυτή την αβεβαιότητα ο Έλληνας κρύβει έσοδα από το κράτος για να μη φορολογηθεί ώστε να έχει τα αναγκαία για να φροντίσει μόνος του για την υγεία του, για την παιδεία των παιδιών του που είναι η πιο ακριβή «δωρεάν» δημόσια παιδεία. Τόσα χρήματα δεν ξοδεύει κανένας ευρωπαίος πολίτης για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του. Αυτές τις καλύπτει το κράτος του…
Είμαστε για… κλάματα!
Αφού δεν κατάφεραν ούτε τα χρόνια των μνημονίων να κάνουν σωστούς λογαριασμούς, να περιορίσουν τα έξοδα απ’ εκεί που τα σπαταλούν, να κάνουν οικονομία από κάθε κωδικό από πάνω μέχρι κάτω, να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά τους όπως κάνει ο κάθε νοικοκύρης που θέλει να ζει με αξιοπρέπεια, τότε πώς να ελπίσουμε ότι κάτι καλό θα γίνει σ’ αυτό τον τόπο; Χάθηκαν με τις συζητήσεις περί αξιολόγησης, κατάφεραν να πετύχουν πλεόνασμα αφού στέρησαν από τους προμηθευτές και τους παρόχους του δημοσίου αυτά που τους οφείλουν. Πήραν συγχαρητήρια από τον Σόιμπλε και ευχαριστήθηκαν. Όμως δεν έπρεπε να προβληματιστούν; Ο δρόμος τους είναι λάθος.
Θεανώ Βλάχου