ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Η καλύτερη επιλογή!
Μία ακόμη γυναίκα φιλοδοξεί να αναλάβει το «τιμόνι» του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων διαδεχόμενη τη σημερινή Πρόεδρο Αναστασία Γιογλή που έχει εξαντλήσει τις θητείες της και δε μπορεί να είναι ξανά υποψήφια. Πρόκειται για τη γνωστή δικηγόρο Μαρία Νάκα, η οποία, πέρα από επιτυχημένη επαγγελματίας που γνωρίζει όσο λίγοι τα προβλήματα του κλάδου, έχει να επιδείξει και πλούσια θητεία στα κοινά. Υπηρέτησε με επιτυχία ως Αντινομάρχης επί σειρά ετών στο πλευρό του Αλέκου Καχριμάνη, υπήρξε υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ έχει θητεύσει και ως μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου. Η κ. Νάκα πληροί λοιπόν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια για να εκπροσωπήσει επάξια τους Γιαννιώτες συναδέλφους της. Ας φροντίσουν εκείνοι να της δώσουν την ευκαιρία!
Κ.Α.
Ποιά δωρεάν περίθαλψη;
Περί υγείας ο λόγος... Δεν είναι μόνο ότι υπάρχουν περιπτώσεις που  ασθενείς «στέλνονται» από τα Νοσοκομεία σε φαρμακεία για να προμηθευτούν διάφορα φάρμακα με χρέωσή τους... Είναι και το γεγονός ότι φάρμακα που κρίνουν απαραίτητα και οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι εκτός λίστας και επιβαρύνονται οι ασθενείς με σημαντικά ποσά για την προμήθειά τους... Κατά τα άλλα, ο Αν. Υπουργός Υγείας «καμαρώνει» για την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας.
Ν.
Για πρώτη φορά…
Τέτοια καθαριότητα απ’ την «Κυρά – Φροσύνη» μέχρι το πάρκο Κατσάρη πρώτη φορά την είδαμε. Ο δρόμος ήταν πεντακάθαρος, ούτε φύλλα, ούτε πλαστικά! Τα καλάθια με καθαρές σακούλες, το πράσινο κουρεμένο και καθαρό! Τι έγινε; Θα περνούσε από εκεί ο Τσίπρας ή καθαρίστηκαν όλα τιμής ένεκεν για την Ολυμπιακή φλόγα; Μακάρι Δήμος και συμπολίτες μας μαζί, να διατηρούν τόσο καθαρούς όλους τους κοινόχρηστους χώρους…
Θ.
Να λύσει το πρόβλημα!
Από την ώρα που η ΔΕΥΑΙ έκανε γνωστό ότι δεν διεκδικεί να πληρώσουν αυτοί που καταναλώνουν το νερό αλλά καταφεύγει στην τιμωρία των ιδιοκτητών που είχαν την ατυχία να έχουν ένα σπίτι ή ένα μαγαζί για νοίκιασμα, ένας-ένας οι ενοικιαστές αφήνουν τους λογαριασμούς απλήρωτους. Ο συνήγορος του δημότη δήλωσε μόνο μια φορά ότι η ΔΕΥΑΙ θα διεκδικεί την αποπληρωμή των λογαριασμών από αυτούς που ξοδεύουν το νερό και που έχει και τα στοιχεία και το ΑΦΜ τους, αλλά μετά έπαψε να παίρνει θέση. Τι έγινε; Του ζήτησαν να σιωπήσει; Οφείλει η ΔΕΥΑΙ να λύσει το πρόβλημα αλλιώς θα διογκώνεται. Δεν αναρωτήθηκε γιατί όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες συνωστίζονται στα γραφεία της για να μάθουν τι οφείλουν οι ενοικιαστές τους ώστε να μη μαζευτούν μεγάλα ποσά; Η λύση πρέπει να βρεθεί τώρα… Να πάρει θέση το Δημοτικό Συμ­βού­λιο.
MAT

Μοίρασαν εκατομμύρια!..
Θυμάστε τα 5 εκ. ευρώ, που διαφήμιζε ως «μεγάλη παροχή» προς την Περιφέρεια Ηπείρου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από βήματος του Αναπτυξιακού Συνεδρίου; Έ, λοιπόν αυτά ήταν για «στάχτη στα μάτια» των Ηπειρωτών, πλην των Αρτινών. Τις προηγούμενες ημέρες του Συνεδρίου, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, κυβερνητικά στελέχη, ανέλαβαν δεσμεύσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων, παρεμβάσεων στο Νομό Άρτας συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ! Και καλά κάνουν, θα πείτε, οι εξ Άρτης καταγόμενοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά ακόμη καλύτερα είναι να σηκώσουν ανάστημα και οι ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές και των άλλων τριών Νομών της Ηπείρου, για ανάλογες χρηματοδοτήσεις.
Α.

«Αφήστε την πρόληψη…»!

Πιέσεις στο Υπ. Υγείας να αλλάξει το καθεστώς στα Κέντρα Πρόληψης και να τους κάνει δημόσιους υπαλλήλους ασκούν κάποιοι συνδικαλιστές εκεί στην Αθήνα. Σ’ αυτό αντιδρούν φυσικά τα Κέντρα, με τον Στέφανο Τζιμογιάννη, Πρόεδρο της «Σχεδίας» Ιωαννίνων αλλά και του Πανελλαδικού Δικτύου Κ.Π. να είναι ξεκάθαρος στις παρεμβάσεις που έκανε τόσο στο κυβερνητικό συνέδριο όσο και στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στα Γιάννενα. Όπως τόνισε, το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης πρέπει να παραμείνει ως έχει, με τη συμμετοχή σ’ αυτά των τοπικών κοινωνιών (Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων), ώστε να είναι διασφαλισμένη η τοπικότητα των δράσεων και η ευελιξία που διακρίνει τον τρόπο λειτουργίας τους. «Η κρατικίστικη αντίληψη για ένταξη των Κ.Π. στις Τοπικές Μονάδες Υγείας που προωθείται από κάποιους θα αποτελέσει την ταφόπλακα στον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας», σημείωσε ο κ. Τζιμογιάννης. Δεν έχει καθόλου άδικο!..
Κ.Α.
* * *

Πήραν το μάθημά τους;
Τα βιώσαμε στην πράξη. Πολλοί επιδιώκουν να φτάσουν ψηλά, χωρίς να έχουν συναίσθηση της αξίας τους. Ίσως και να μη καταφέρουν ποτέ να ζυγίσουν τις ικανότητές τους ώστε να μη γελοιοποιούνται. Είτε ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση, είτε  βάζουν πλώρη για τη Βουλή το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Νομίζουν πως αν εκφωνούν λόγους που τους ετοιμάζουν άλλοι θολώνουν τα νερά και δεν φαίνεται η γύμνια τους; Αλλά και αν ακόμη καταφέρουν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο αλλά δεν είναι άξιοι να δουλέψουν ώστε να παράγουν μετρήσιμο έργο, με τα λόγια δεν βοηθάνε ούτε τον τόπο ούτε το λαό. Όμως κάποιες φορές πρέπει να φθάσεις πολύ ψηλά για να συνειδητοποιήσεις πόσο μικρός είσαι. Αυτά προς γνώση όσων καβαλάνε το καλάμι και νομίζουν ότι έγιναν μεγάλοι και τρανοί.
Η περίπτωση Τσίπρα…
Δεν ξέρω αν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε μοναδική την περίπτωση Τσίπρα. Κατάφερε να ενώσει πολιτικούς από το ΠΑΣΟΚ, που οσμίστηκαν θέσεις εξουσίας, αριστερούς, διαφόρων τάσεων, ιδεολόγους και συμφεροντολόγους, αλλά να συμπράξει και με περίεργους δεξιούς, τους μόνους που έκρινε ως κατάλληλους για να συγκυβερνήσει. Και το πείραμα πέτυχε. Ο λαός πίστεψε τα λόγια του αέρα, όπως αποδείχθηκαν εκ των υστέρων και έδειξε την εμπιστοσύνη του ελπίζοντας πως κάτι καινούργιο θα προκύψει στον τόπο. Άλλα άκουσε, άλλα έγιναν στην πράξη και γι’ αλλού σαλπάρισε η κυβέρνηση του 2015! Αν βάλεις δίπλα-δίπλα τις δηλώσεις πριν απ’ το ’15 και τις πρακτικές που ακολούθησαν θα νομίζεις πως έχεις να κάνεις με κυβερνήσεις διαφορετικών συνθέσεων.
Καμία ταύτιση!..
Κι από εκεί και πέρα καμία ταύτιση λόγων και έργων! Καμία συνέπεια… Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συμπεριφέρεται ωσάν να μην αντιλαμβάνεται το πόσο ανακόλουθος αποδείχθηκε στην πράξη. Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει να συνεχίζει να κυβερνάει τον τόπο, να παίρνει αποφάσεις, να μην αποδεικνύεται στην πράξη σε τίποτε συνεπής κι όμως παίρνει το λόγο και αναπτύσσει απόψεις λες και δεν καταλαβαίνει το κενό που αφήνει. Σε ποιο σημείο έδειξε συνεπής; Πόσο καλύτερη έγινε η ζωή μας μετά το ’15; Το νέο αφήγημα για τη λήξη του προβλήματος μετά το καλοκαίρι του ’18 είναι πάλι στον αέρα. Το ξέρει πολύ καλά ότι οι υπογραφές που έβαλε για μετά το ’19 θα τον εκθέσουν όταν φθάσει αυτή η ώρα. Αλλά δείχνει σαν να μην τον ενδιαφέρει ότι διαρκώς εκτίθεται.
Τα παραλειπόμενα…
Τώρα που αποσύρεται ο Σόιμπλε σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση του Τσίπρα απάντησε. «Μου είπε ότι θα κάνει προεκλογικό αγώνα στέλνοντας το μήνυμα ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ αλλά χωρίς μνημόνιο»! Ο Σόιμπλε του ευχήθηκε να μην  κερδίσει τις εκλογές γιατί δεν θα φανεί συνεπής. Και ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές, υποσχόμενος άλλαλα μπάλαλα, έκανε ακόμη δύο προσφυγές στο λαό τον ίδιο χρόνο και τελικά υποδέχθηκε μετά βαΐων και κλάδων ένα ολοκαίνουργιο μνημόνιο, ακριβότερο και σκληρότερο επειδή έχασε χρόνο και το δεύτερο έπαψε να τον επιχορηγεί. Αλλά αυτά προτιμάει τώρα να μη τα σκέφτεται… Εκτός κι αν έρχονται στον ύπνο του σαν εφιάλτες…
Θεανώ Βλάχου