ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Θέλει κι άλλες βροχές...
Παρά τις βροχές και καταιγίδες του Νοεμβρίου είναι αμφίβολο αν η στάθμη της λίμνης, όπως οπτικά τουλάχιστον δείχνει, έχει ανέβει κατά μισό μέτρο. Άρα χρειάζονται ακόμη πολλές βροχές για να φτάσει στα όριά της. Υπάρχει βέβαια εξήγηση: Στο λεκανοπέδιο τα ύψη βροχής δεν ήταν στο επίπεδο των ορεινών περιοχών στις οποίες εκτονώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Νομό Ιωαννίνων.
Ν.
Το ίδιο… παιχνίδι!
Ενώ στη δεύτερη θητεία  διακυβέρνησής του ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, σήμερα απλός βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, έδειχνε ότι είχε εγκαταλείψει τις ακραίες και αλυτρωτικές θέσεις του, της πρώτης θητείας στη μεταχοτζική περίοδο, περί Μεγάλης Αλβανίας και Τσαμουριάς,  επανήλθε με αφορμή τη συμπλήρωση 105 χρόνων από την ανεξαρτησία της Αλβανίας. Ειδικότερα,  ανάρτησε ένα βίντεο στο facebook, λίγων δευτερολέπτων, στο οποίο υπάρχει και ο χάρτης της "Μεγάλης Αλβανίας", περιλαμβάνοντας και ελληνικά εδάφη. Αυτό δείχνει ότι το πολιτικό προσωπικό της Αλβανίας, για εσωτερική προφανώς κατανάλωση, γιατί επί της ουσίας είναι ανιστόρητοι αυτοί οι ισχυρισμοί, παίζει το παιχνίδι του εθνικισμού. Έτσι, όμως, δεν οικοδομούνται σχέσεις ελληνοαλβανικής φιλίας και δεν  δρομολογείται σε στέρεες βάσεις η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη. 
Η.Μ.
Διαλέξτε και πάρτε…
Θα γίνουν πλειστηριασμοί και θα χάσουν τα σπίτια τους οι Έλληνες που πήραν δάνεια και αδυνατούν τώρα να τα αποπληρώσουν ή θα γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου αυτές να σωθούν; Ποιο δρόμο θα επιλέξουν; Θα φορτώσουν πάλι κι άλλα χρέη στους Έλληνες φορολογούμενους ή θα επιλέξουν αυτούς που έχουν ακόμη κάποιες καταθέσεις και θα βάλουν χέρι στους λογαριασμούς τους; Και μη χειρότερα. Την κακοδιαχείριση των Τραπεζιτών τη φορτώνουν σ’ εμάς που δεν πήραμε ποτέ ένα δάνειο, που δεν κάναμε χρήση καρτών για ταξίδια και καλή ζωή, που ζήσαμε με μέτρο. Κι εκείνοι που έχουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους αλλά το αποφεύγουν θα τους δώσουν κι άλλο μπόνους; Ως πότε θα ζουν σε βάρος των συνεπών πολιτών; Και οι τραπεζίτες τις θα πουν; Συγνώμη κάναμε λάθος στη διαχείριση της επιχείρησής μας και πληρώστε εσείς;
ΜΑΤ
Για τα κόμματα βρίσκουν!
Μπορεί να μη βρίσκουν πόρους για να λειτουργήσει η Αστυνομία ή οι δασικές υπηρεσίες, μπορεί η Πυροσβεστική που πάντα βρίσκεται μπροστά σε κάθε θεομηνία να παρουσιάζει λειτουργικές αδυναμίες λόγω μείωσης των πόρων για τη λειτουργία της αλλά χρήματα για τις επιχορηγήσεις όλων των κομμάτων πάντοτε βρίσκουν. Γι’ αυτές δεν έχουν καμία αντίρρηση ούτε η τρόικα, ούτε οι θεσμοί, ούτε το ΔΝΤ ούτε το γιούρογκρουπ που είναι και άτυπο. Οι πόροι που διοχετεύονται προς τον πολιτικό κόσμο είναι πάντα δωρεά των ισχυρών ξένων και ντόπιων. Και το περίεργο είναι ότι για όλα αυτά τα προνόμια καμία πτέρυγα της Βουλής δεν φέρνει αντιρρήσεις….
Θ.

Και δύο φοιτητές…
Εκτός από τους αστέγους, στο Υπνωτήριο του ΟΚΠΑΠΑ στον ΚΕΚΩΠ φιλοξενούνται και δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως έκανε γνωστό χθες ο Πρόεδρος του Ορ­γανισμού Φίλιππος Τσουμάνης μιλών­τας στο Δημοτικό Ρα­διό­φω­νο και τη Β. Μιχέλη. Λογικά τα δύο παιδιά θα γνωρίζουν ότι το Πα­νε­πιστήμιο μισθώνει δωμάτια ξενοδο­χεί­ων της πό­λης για να καλύψει στεγαστικές ανάγκες φοιτητών του και θα έχουν κάνει αίτηση για θέση. Γιατί δεν είναι και ό,τι καλύτερο να μένουν στο Υπνωτήριο του Δήμου…
Κ.Α.

Μόνο δέντρο δεν είναι!

Οι φόβοι που έχει εκφράσει η στήλη επαληθεύονται τώρα που άρχισε να παίρνει… σχήμα το «Χριστουγεννιάτικο δέντρο» (φωτό), το οποίο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας επέλεξε να… στολίσει την Κεντρική Πλατεία για τις γιορτές. Ναι, ο Ν. Γκόλας κρύβεται πίσω απ’ αυτή την «έμπνευση» - έκπληξη, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση των τελευταίων ετών στη «διακόσμηση» της Πλατείας! Ας περιμένουμε όμως να ολοκληρωθεί η κατασκευή για να έχουμε πλήρη εικόνα. Πάντως, απ’ τα πρώτα δείγματα μόνο για Χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν μπορεί κανείς να κάνει λόγο!
Κ.Α.
* * *

Τα λόγια και οι πράξεις…
Ακούσαμε κατ’ επανάληψη τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να διακηρύττει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις. Είναι έτσι; Φάνηκε συνεπής τουλάχιστον σ’ αυτή τη δέσμευσή του; Αν δεν κάνω λάθος, απέπεμψε τον υπουργό των Oικονομικών, που εκείνος επέλεξε και συνεργάστηκε μαζί του για ένα εξάμηνο επειδή του ασκήθηκε πίεση από το εξωτερικό! Εκτός κι αν αποφάσισε μόνος του να τον απολύσει επειδή αντιλήφθηκε ότι τον οδηγούσε σε λάθος μονοπάτια. Τελικά ποιο ήταν το λάθος και ποιο το σωστό; Η τακτική Τσίπρα - Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής τους ή η μετέπειτα αλλαγή πορείας του Τσίπρα;  Κι αν αυτοί έκαναν λάθος στις επιλογές τους το πρώτο εξάμηνο εμείς τι φταίγαμε για τους πειραματισμούς τους;
Πόση απογοήτευση…
Νομίσαμε ότι αυτός ο νέος άνθρωπος θα είχε και διάθεση για να δουλέψει σκληρά αλλά και θα άλλαζε χρονίζουσες καταστάσεις που μας έφεραν εδώ. Τον βλέπαμε να διαλύει το ΠΑΣΟΚ και να του παίρνει στελέχη και ψηφοφόρους αλλά υιοθέτησε και το λαϊκισμό των πρώτων χρόνων του και τις πρακτικές του στην εδραίωση ενός πελατειακού κράτους. Προσπάθησαν να ελέγξουν και όλα τα ΜΜΕ αλλά δεν τα κατάφερε ο αρμόδιος υπουργός. Μπόρεσαν μόνο να αλλάξουν την όψη της ΕΡΤ προσλαμβάνοντας διαρκώς και νέους υπαλλήλους που καθημερινά κάνουν την εμφάνισή τους. Να μας έδιναν και λογαριασμό για τις τόσες προσλήψεις στην ΕΡΤ! Λέτε οι προσλήψεις εκεί να γίνονται με τις ευλογίες της τρόικας και μέσω ΑΣΕΠ;
Οι πολιτικοί ξέρουν!
Διακήρυττε τις απόψεις του για το αρχηγικό σύστημα μέχρι που το αντικατέστησε με τη δική του αρχηγική παρουσία. Για τον ίδιο όλα επιτρέπονται αρκεί να κατέχει την πρωθυπουργική καρέκλα με όλα τα προνόμιά της. Τώρα που πέτυχε τους στόχους του λέτε δεν θα αγωνιστεί με κάθε μέσο για να μη τους χάσει; Πότε θα ξαναβρεί τέτοια ευκαιρία; Έδωσε εξετάσεις και απέτυχε. Θα μου πείτε κι άλλοι απέτυχαν αλλά ο λαός έχει περίεργα κριτήρια. Αρκεί πολλές φορές μια αύξηση μισθού, ένα βοήθημα ή μια θέση για το παιδί μας και όλα αλλάζουν. Κι αυτό το ξέρουν οι πολιτικοί και το εκμεταλλεύονται. Όσο για τις κινήσεις του κ. Τσίπρα, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να φέρει την οικονομία τουλάχιστον στα επίπεδα που την παρέλαβε, είναι ολόιδιες με πολλών προκατόχων του.
Στα ίδια και τα ίδια!..
Δυστυχώς επανερχόμαστε στα ίδια. Ίδιες υποσχέσεις, ίδιες πρακτικές! Εκεί που περιμέναμε να κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης και να μπούμε σε νέες καταστάσεις οι πολιτικές επαναλαμβάνονται σαν να βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’80 με μια διαφορά. Τα δάνεια είναι ακριβά και κοστίζουν μεγάλο πόνο. Η οικονομική κατάσταση των πολιτών είναι στη χειρότερη μορφή της, κανένα φως δεν φαίνεται στον ορίζοντα, χάνουμε πολύτιμα μυαλά που θα βοηθούσαν την Ελλάδα να ανακάμψει και οι κυβερνώντες δεν μπορούν  να μοιράσουν χρήματα. Απλά προσπαθούν με άλλα μέσα να διατηρήσουν την εξουσία τους γνωρίζοντας ότι οι πιθανές εκλογές ίσως τους στερήσουν τα τόσα προνόμια.
Θεανώ Βλάχου