ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

«Πλην Ιωαννίνων...»!
Το «πλην Ιωαννίνων» από ότι φαίνεται δεν ισχύει μόνο για τα Κληροδοτήματα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις πολιτογραφήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις των Ομογενών από την Αλβανία. Με απλές διαδικασίες προχωρούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, με δυσκολίες -και ενίοτε  ζητούνται  πρόσθετα δικαιολογητικά που δεν προβλέπονται από τη Νομοθεσία- προχωρούν οι διαδικασίες από τις υπηρεσίες των Ιωαννίνων. Δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των ομογενών και ακόμη πιο εύλογη η απορία αν άλλοι νόμοι ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και άλλοι στην Ήπειρο και ιδίως στα Ιωάννινα. Τι λέει άραγε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση;
Ν.
Μια προσπάθεια ακόμη…
Καθάρισαν την Ακτή Μιαούλη από τα βάτα και τα περιττά κλαδιά! Μπράβο σ’ εκείνους που το σκέφθηκαν και σε όσους δούλεψαν εκεί. Άφησαν όμως στη μέση το έργο τους. Οι συμπολίτες μας εδώ και πολλά χρονιά «διακοσμούσαν» αυτή την περιοχή με κάθε είδος πλαστικού, με βρώμικες μοκέτες και εξέδρες που τώρα αποκαλύφθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο. Όλα αυτά θα πρέπει να μαζευτούν άμεσα. Η Άνοιξη προχωράει και όλο και περισσότεροι περιπατητές κάνουν τη βόλτα τους εκεί. Ίσως ο Δήμος να ζητήσει βοήθεια από  τοπικούς συλλόγους και οργανώσεις νέων, ώστε με τη συμμετοχή τους στον καθαρισμό να περάσουν και το μήνυμα της διατήρησης καθαρού αυτού και όλων των άλλων κοινόχρηστων χώρων…  Όλοι μαζί για μια καθαρή πόλη…
Θ.
Γη και ύδωρ…
Θα τα δώσει όλα ο Τσίπρας, προκειμένου να μείνει όσο το δυνατό περισσότερο στην καρέκλα της εξουσίας! Πού θα ξαναβρεί τέτοια ευκαιρία; Έδωσε εξετάσεις και απέτυχε. Αλλά ό,τι και να γίνει, εκείνος εξασφάλισε το μέλλον του. Από τα έδρανα της Βουλής δεν τον κουνάει κανένας, τουλάχιστον για όσο υπάρχει κόμμα που θα τον συμπεριλαμβάνει στις λίστες του. Ως πρώην πρωθυπουργός θα εξακολουθεί να εκλέγεται και δεν χρειάζεται σταυρό!  Τώρα είπαν ότι υποσχέθηκε στους Γερμανούς να δώσει το όνομα στα Σκόπια και αντ’ αυτού να μην δοθούν από τώρα οι μειωμένες συντάξεις στους Έλληνες. Γιατί είναι άλλο να ακούνε ότι θα πάρουν πολύ χαμηλές συντάξεις και άλλο να τις έχουν στο χέρι! Έστω και για ένα εξάμηνο ακόμη θα κάνει τούμπες… Εξάλλου είναι μαθημένος… Έτσι πορεύτηκε σε όλη τη θητεία του. Αν και δεν του φαίνεται, ξέρει από κυβιστήσεις….
ΜΑΤ  
Ποιός θα πληρώσει;
Απλή απορία αναγνώστη μας: Αν υποθέσουμε ότι είναι όντως υπαρκτό το αίτημα της αεροπορικής εταιρίας TUS για δρομολόγια από το Τελ Αβίβ προς Ιωάννινα για καταβολή 50.000 ευρώ για διαφήμιση του προορισμού και όντως Περιφέρεια και Δήμος δεν μπορούν (ή και δεν θέλουν να τα πληρώσουν), τότε γιατί δεν καλύπτουν το ποσό οι ξενοδόχοι, που έχουν άλλωστε και τα άμεσα οφέλη; Απάντηση υπάρχει;
Α.

Πρωτοποριακές επεμβάσεις…
Υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες συνεχίζει να προσφέρει στην Βορειοδυτική Ελλάδα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, παρά τα πολλά και υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας. Τελευταίο ιατρικό επίτευγμα οι δυο επιτυχημένες εμφυτεύσεις πρωτοποριακού βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια Micra® (σχετικά έγραψε ο «Π.Λ.» στο φύλλο Σαββατοκύριακου).
Πρόκειται για ιδιαίτερα εξελιγμένη συσκευή, η τοποθέτηση της οποίας απαιτεί εξειδίκευση και ικανότητα από την ιατρική ομάδα που την υποστηρίζει. Αυτό αποδείχθηκε και στην περίπτωση του Πανεπ. Νοσοκομείου, αφού η ομάδα του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής τα κατάφερε περίφημα!
«Το ΠΓΝΙ – αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - επελέγη ανάμεσα στα ελάχιστα κέντρα που πληρούν τις προϋποθέσεις εμφύτευσης της συγκεκριμένης συσκευής, καθώς διαθέτει και τις υποδομές αλλά κυρίως το ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό που χρειάζεται, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τέτοιες πρωτοποριακές επεμβάσεις».
Ε.

Ετοιμόρροπος ναός…

Υπό κατάρρευση είναι ο ιστορικός ναός της Παναγιάς στην Άνω Επισκοπή. Η Εκκλησία της Αλβανίας σε πολλές περιπτώσεις εμποδίζεται στο ανακαινιστικό της έργο, που είναι ουσιαστικό, καθώς η αλβανική σκοπιμότητα εμφανίζει διάφορα προβλήματα. «Ο ναός εγέρθηκε εκ βάθρων επί βασιλείας Αλέξιου Κομνηνού» (ΧΙ αιώνας), όπως σημειώνεται σε σχετική επιγραφή. Το πέτρινο σύνθρονο, οι κίονες και πολλά άλλα υλικά προχριστιανικού πολιτισμού, το γεγονός ότι η Επισκοπή υπήρξε το δεύτερο κέντρο της επισκοπής της Δρυϊνοπόλεως για περισσότερους από πέντε αιώνες, αποδεικνύουν την ιστορικότητα του ετοιμόρροπου ναού. Μάλιστα επί Χοτζικού καθεστώτος είχε ανακηρυχθεί σε πολιτιστικό μνημείο πρώτης κατηγορίας!
H. M.

* * *

Εθνικά πάρκα…
Στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Εθνικά Πάρκα» βλέπεις όλο το μεράκι των ανθρώπων και τη φροντίδα των ειδικών, αλλά και τη συνεργασία των πολιτών για τη δημιουργία και διατήρηση τέτοιων χώρων αναψυχής. Και δεν μπορεί παρά να κάνεις τις συγκρίσεις με την κατάσταση που επικρατεί στη δική σου πόλη. Πέρασαν πολλά χρόνια εγκατάλειψης του πάρκου στο Άλσος της πόλης μας και κάποια στιγμή έγιναν μικρές παρεμβάσεις για τη συντήρηση του χώρου που τον απολαμβάνουν όσοι κατοικούν σ’ αυτή τη γειτονιά. Κάποτε ο Δασάρχης Θεοδωρόπουλος χάρισε στην πόλη έναν «πνεύμονα» πρασίνου. Το περιαστικό μας δασύλλιο! Τα χρόνια πέρασαν, τα πεύκα γέρασαν οι κισσοί σφιχταγκάλιασαν τους κορμούς και  ξέραναν τα πεύκα. Φροντίδα από κανένα φορέα για τη σωτηρία αυτού του δάσους…
Ένα δείγμα της εγκατάλειψης...
Όποιος θέλει να δει την κατάσταση που επικρατεί στο δάσος μας δεν έχει παρά να επισκεφθεί το τμήμα που εξαπλώνεται επάνω από τη δεξαμενή. Εκεί θα αντιληφθεί ότι η εγκατάλειψη βρίσκεται στο μεγαλείο της! Οι κισσοί έπνιξαν τα πεύκα που διατηρούν μόνο μια τούφα στην κορυφή, που σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε αυτή. Κομμένα δένδρα και αφημένα κατά γης, βάτα και ξερά κλαδιά, συνθέτουν την όλη εικόνα της αδιαφορίας, τόσο των υπευθύνων, όσο και ημών των κατοίκων. Και για να μην είναι ομοιόμορφη η εικόνα πεταμένα δέματα ρούχων και υποδημάτων... διακοσμούν το χώρο. Πώς να δικαιολογήσουμε την τόση εγκατάλειψη σε ένα χώρο που είναι εντελώς απαραίτητος στην πόλη; Μπορούμε να φανταστούμε την πόλη μας, χωρίς ούτε αυτό το χώρο πρασίνου;
Πώς ξεφύτρωσαν;
Αν κοιτάξεις από απέναντι, θα δεις να περιορίζεται διαρκώς το δάσος από τις κατοικίες που ξεφυτρώνουν χρόνο με το χρόνο. Και αναρωτιέσαι: Πού βρέθηκαν τόσες ιδιοκτησίες  μέσα στο δάσος; Με τον τρόπο που χτίστηκε η πόλη, μετά την αντιπαροχή, οι μονοκατοικίες με το πολύ πράσινο χάθηκαν και τη θέση τους πήρε το μπετόν. Η μία πολυκατοικία χτίστηκε πολύ κοντά στην άλλη, ακόμη και μέσα από την πυλωτή της μιας έβρισκε πέρασμα η άλλη και όλοι αδιαφορούσαν. Ποιοι κακοποίησαν  το σχέδιο  Δοξιάδη;  Ποιοι έδιναν αυτές τις άδειες και πώς διαμορφώθηκε η εικόνα για την οποία όλοι συζητούν, αλλά τώρα είναι πολύ αργά για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα; Και υπεύθυνος ο ΚΑΝΕΝΑΣ! Ίσως το... γρηγορόσημο που έλεγε μία υπουργός, να έκανε και εδώ το θαύμα του.
Προστασία και αναψυχή...
Το δασύλλιο μας προστατεύει από τις πλημμύρες και προσφέρει ανάσα ζωής. Για πόσο όμως θα το έχουμε ακόμη; Καμία προσπάθεια συντήρησης και ανανέωσής του. Και όση αδιαφορία δείχνουμε γι’ αυτό το δασύλλιο, άλλη τόση έχουμε και για το πάρκο Πυρσινέλλα που ένα μεγάλο μέρος του είναι γεμάτο βάτα, ξερά κλαδιά και σπασμένους κορμούς. Εμείς καταφέρνουμε να μη δημιουργούμε χώρους πρασίνου σε όλες τις γειτονιές, αλλά αδιαφορούμε και για τη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων. Στα πλαίσια της πλήρους εκμετάλλευσης, φέραμε ακόμη και συντελεστή δόμησης από άλλες πόλεις και τον φορτώσαμε στις πολυκατοικίες πάνω από όσα προβλέπονται εδώ… Το μπετόν κάνει πάρτυ!
Θεανώ Βλάχου