ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Αλλαγή «σκυτάλης»…
 Στις 31 Αυγούστου λήγει επίσημα η θητεία των σημερινών Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Πρυτανείας από τον Γιώργο Καψάλη στον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη έχει προγραμματιστεί να γίνει τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.30 το πρωί και οι προετοιμασίες γι’ αυτήν είναι πυρετώδεις, όπως ανέφερε χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και τον Χάρη Δάφλο ο κ. Καψάλης.
Κ.Α.
Ενίσχυση από Γερμανία!
 Πολύτιμη είναι η στήριξη που προσφέρουν στο Γηροκομείο Ιωαννίνων όχι μόνο φορείς και πολίτες από όλη την Ήπειρο, αλλά και απόδημοι Έλληνες! Για παράδειγμα, χθες το ίδρυμα υποδέχθηκε νταλίκα από τη Γερμανία που μετέφερε παλέτες με προϊόντα αναγκαία για την κουζίνα του όπως μέλι, ξύδι, λεμόνια κλπ., ενώ άλλη μία νταλίκα από την ίδια χώρα γεμάτη είδη πρώτης ανάγκης αναμένεται να έρθει τα Χριστούγεννα! Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο ίδρυμα και τη Γερμανία είναι φυσικά ο Μητροπολίτης Μάξιμος. Κάπως έτσι πάντως στέκεται στα πόδια του το Γηροκομείο τα τελευταία οκτώ χρόνια που υπήρξαν… πέτρινα!
Κ.Α.

Ούτε αυτό δεν κατάφεραν!
 Τι κάνει η κυβέρνηση με το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος»; Το ίδρυμα παραχώρησε στο κράτος το Κέντρο με την υποχρέωση να φροντίσει για τη λειτουργία του, να ορίσει διευθυντή, συμβούλιο κλπ. Επέλεξαν αρχικά ως διευθυντή τον Κιμούλη, αλλά μετά τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε εκείνος παραιτήθηκε και δεν κατάφεραν ακόμη να βρουν τον κατάλληλο άνθρωπο για να του αναθέσουν αυτό το τόσο σοβαρό καθήκον. Τι να υποθέσουμε; Ανάμεσα στους «δικούς τους» δεν υπάρχουν κατάλληλοι επιστήμονες με σπουδές και εμπειρία για τέτοιες δράσεις; Τότε ας κάνουν την υπέρβαση. Να τοποθετήσουν εκεί τον πιο κατάλληλο χωρίς να τον ρωτήσουν ποιο κόμμα ψηφίζει! Αυτό θα είναι μια καλή αρχή… Αλλά μάλλον δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο ΠΟΤΕ!
Θ.

Γιορτές πίτας…
 Γιορτές πίτας έγιναν σε χωριά της Hπείρου το φετινό καλοκαίρι και είχαν επιτυχία. Πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες χωριών, με μεγάλη επιτυχία, αφού και κόσμος συμμετείχε και γλέντια ακολούθησαν. Πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών δοκίμασαν παραδοσιακές πίτες, που παρασκεύασαν με μεράκι οι γυναίκες. Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις δεν δημιουργούνται μόνο ευκαιρίες διασκέδασης, αλλά κυρίως επικοινωνίας, αφού το καλοκαίρι συγκεντρώνουν κόσμο τα χωριά της Ηπείρου και δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης των ανθρώπινων σχέσεων.
H. M.

Στον τάφο του Αγίου…
Η μνήμη του Κοσμά του Αιτωλού, γνωστού και ως Απόστολου του σκλαβωμένου γένους, τιμάται σήμερα και φίλος αναγνώστης απέστειλε στη στήλη δύο φωτογραφίες από πρόσφατη επίσκεψή του στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου όπου βρίσκεται ο τάφος του (φωτό). Μέρες που ‘ναι συρρέει πλήθος πιστών στον τάφο του Πατροκοσμά για προσκύνημα, όπως εξάλλου συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή…
Κ.Α.

Δεν ανεχόμαστε…

 Μετονόμασαν αυθαίρετα την πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο και τη Μεραρχία από «Κωνσταντίνου του Ελευθερωτού» σε «Πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου»! Η πινακίδα κοσμεί τον τοίχο του Δημαρχείου! Ακόμη και στη Σοβιετική Ένωση δεν ξήλωσαν τότε ούτε τα αγάλματα. Τα Γιάννενα πρωτοπόρησαν και σ’ αυτό. Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες ελληνικές πόλεις εξακολουθούν να σέβονται την ιστορία τους… Ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία να επαναφέρει την πλατεία στην πρότερη ονομασία της; Σ’ αυτό το χώρο έγινε η παράδοση της πόλης μας από τον Εσάτ πασά στο διάδοχο Κωνσταντίνο και σε κάθε επέτειο επαναφέρουν στη μνήμη μας εκείνες τις εικόνες, αλλά το όνομα της πλατείας άλλαξε!.. Για τι ακριβώς τιμούν τα Γιάννενα τον Ανδρέα Παπανδρέου που για χάρη του διέγραψαν και το όνομα της κεντρικής πλατείας;
ΜΑΤ

Κάνουν πρακτική…
Κάθε φορά που προκαλούν μια κρίση χρέους μεθοδεύουν την προώθηση των απόψεων της σχολής του Σικάγου η οποία βασίζεται στην εφαρμογή της θεραπείας-σοκ του Φρίντμαν! Κι ενώ οι λαοί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και άλλοι κάνουν ταμείο στις χώρες τους, χωρίς να τους ρωτάνε, όταν διαπιστωθεί ότι οι οικονομίες των κρατών χτύπησαν μείον, τότε παρεμβαίνει ο από μηχανής θεός για να σώσει την οικονομία από την κρίση. Και όσες κυβερνήσεις «αγοράζουν» το πακέτο της σωτηρίας το κάνουν υποτίθεται για να σώσουν την οικονομία τους! Η υπόδειξη «αν θέλετε να σώσετε την οικονομία σας ξεπουλήστε την» είναι το κεντρικό σύνθημα ενώ ξέρουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και το ελεύθερο εμπόριο δεν έχουν άμεση σχέση με τη σταθεροποίηση…

Οικονομικό χάος!
Σε πολλές χώρες που αντιμετώπισαν κρίση χρέους δύο ήταν οι επιλογές. Ή θα ιδιωτικοποιούσαν κάθε κρατικό μέσο ή θα πέθαιναν! Και για να καταλήξουν να δεχθούν τις ιδιωτικοποιήσεις πρώτα τους προκαλούσαν ένα οικονομικό χάος μέχρι που να συνειδητοποιήσουν οι κυβερνώντες ότι δεν έχουν άλλο δρόμο διαφυγής παρά να υποκύψουν, να συνεργαστούν και να δεχθούν κάθε παρανοϊκή υπόδειξη των δανειστών τους. Βήμα – βήμα βιώσαμε και στην Ελλάδα τις διαστροφικές πρακτικές των εντολέων μας και φθάσαμε στο «μη χειρότερα». Έλα όμως που δε θα ξεμπλέξουμε εύκολα από τους «προστάτες μας» αφού κι όταν σταματήσουν να μας δανείζουν, θα εξακολουθούν να μας επιτηρούν ώστε να εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις εντολές τους.

Υπήρχαν εμπειρίες!..
 Είναι αδύνατο να μη γνώριζε ο Γιώργος Παπανδρέου τι συνέβη στις χώρες που έκανε παρέμβαση του ΔΝΤ! Κι όμως χωρίς να το συζητήσει με το συμβούλιο των αρχηγών και χωρίς να ερευνήσει όλες τις παραμέτρους, μας έστειλε στις αγκάλες του και μετρούσαμε τα λάθη που οι ίδιοι έλεγαν ότι έκαναν στους πολλαπλασιαστές. Ίσως γνώριζαν μόνο πρόσθεση και αφαίρεση και δεν τα είχαν καλά με τον πολλαπλασιασμό. Έτσι μας έβαλαν στο χορό και κάθε νέα κυβέρνηση που έπαιρνε την εξουσία δεχόταν τις υποδείξεις τους χωρίς να συγκαλούν όλα τα όργανα και τους θεσμούς που είχαν σε εθνικό επίπεδο στη διάθεσή τους ώστε να διαμορφώσουν την εθνική στρατηγική. Και κατά τις εναλλαγές των κυβερνήσεων στην εξουσία όλα γίνονταν χειρότερα με αποκορύφωμα την τελευταία…

Ίδια γεύση…
 Στην Αργεντινή χρησιμοποίησαν το χάος και την απελπισία που προκαλούσε η κρίση για να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις ως αναπόσπαστο τμήμα της διάσωσης της οικονομίας ενώ επέβαλαν τις μαζικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες πλην εκείνων που ωφελούσαν τους πολιτικούς που θα συνεργάζονταν με τους «δανειστές» για να ολοκληρώσουν το «πρόγραμμα» και να το επιβάλουν με τις λιγότερες αντιδράσεις του πληθυσμού. Και στην Ελλάδα, τελικά, βρήκαν το κατάλληλο πρόσωπο που έλεγε σε όλα ΝΑΙ! Δέχθηκε ακόμη και να υποθηκεύσει τη δημόσια περιουσία για 98 χρόνια ώστε χωρίς εμπόδια να τα πάρουν όλα από την Ελλάδα. Και τώρα επιστρέφουν και στην Αργεντινή.
Θεανώ Βλάχου