ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Το αποτέλεσμα μετράει…
Πρώτα «προεκλογικά πυρά» μεταξύ Τατιάνας Καλογιάννη και Θωμά Μπέγκα, με αφορμή την οδό Νιάρχου. Αφήνοντας κατά μέρους τα περί «φαραωνικού έργου» που ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή, το γεγονός είναι ένα: Η οδός Νιάρχου, έργο που έχει αναλάβει η Περιφέρεια προχωρά, η επέκταση της Γεννηματά που έχει αναλάβει ο Δήμος είναι ακόμη στάσιμη. Να συμφωνήσουμε ότι η καθυστέρηση προέκυψε από ενστάσεις, προσφυγές, κλπ. Το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετρά και ως προς αυτό, οι εντυπώσεις και η ουσία είναι υπέρ της Περιφέρειας.
Α.
Αντιπροσωπευτική εικόνα…
Σε πρώτο πλάνο τα σκουπίδια, πλαστικά, σακούλες, μπουκαλάκια, χαρτόκουτα, ένα πεταμένο στρώμα. Στο φόντο ο τοίχος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων «διακοσμημένος» με συνθήματα που κάποιοι κάποτε έγραψαν με σπρέι. Νομίζουμε ότι η εικόνα αυτή που είναι χθεσινή, αντιπροσωπεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτήν εδώ την πόλη, η οποία δεν έχει τη φροντίδα που της αξίζει και σ’ αυτό φταίμε όλοι, Δήμος και πολίτες. Όποιος έχει αντίρρηση, μπορεί να καταθέσει προς δημοσίευση τα δικά του «ντοκουμέντα»! Εδώ είμαστε…
Κ.Α.

Κοινή πορεία…
Η κρίση κοντεύει να κλείσει μια δεκαετία! Τα προβλήματα των οικογενειών πληθαίνουν. Οι πρωτοβουλίες των Δήμων της χώρας και της Εκκλησίας έλυσαν αρκετά προβλήματα αλλά δεν έδωσαν τη λύση. Και επειδή σε μια πόλη τόσο οι δημοτικές υπηρεσίες πρόνοιας όσο και η εκκλησία ανέπτυξαν πρωτοβουλίες αλληλοβοήθειας και έσωσαν οικογένειες θα ήταν ίσως καλύτερο να γίνεται από κοινού αυτή η προσπάθεια επειδή άλλοι συμπολίτες μας απευθύνονται σε κάθε φορέα που μπορεί να τους βοηθήσει και άλλοι διστάζουν να απλώσουν το χέρι και παραμένουν αβοήθητοι. Υπάρχουν πάντα και οι διάφορες οργανώσεις που κάνουν ανθρωπιστικό έργο. Το σκέφθηκαν πόσο καλύτερα θα ήταν αν η οργάνωση της προσφοράς τους εξελίσσονταν σε μια κοινή προσπάθεια;
Θ.
Επαρκούν οι φυλακές;
Κάθε μέρα είναι γεμάτο το αστυνομικό δελτίο από παραβατικές συμπεριφορές! Και όσο περνάει ο καιρός των μνημονίων αυτές γίνονται περισσότερες και σκληρότερες. Άγρια εγκλήματα αναδεικνύονται κάθε μέρα. Τι λέτε; Επαρκούν οι φυλακές για να στεγάσουν τόσους καταδικασμένους σε πολύχρονες φυλακίσεις; Και τι θα κάνουμε; Θα βγάζει ο υπουργός όσους είναι μέσα για να κάνει χώρο για τους νεώτερους ή θα χτίσουν κι άλλες; Ο συνωστισμός στις φυλακές έγινε μεγάλο πρόβλημα. Μόνο κάποιοι πολιτικοί έχουν καλύτερη μεταχείριση… Το κελί τους είναι μονόκλινο!
ΜΑΤ
Στενό «μαρκάρισμα»!
Στενό «μαρκάρισμα» και δικαιολογημένα έκανε στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων ο επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» και Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Γρηγόρης Γκίκας. Η κριτική του εστιάστηκε στον αντιπρόεδρο Δ. Δημητρίου ο οποίος μετέχει σε πράξεις οικονομικού αντικειμένου ως εκπρόσωπος του φορέα ενώ υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων λόγω συμμετοχής του και στη Διαχειριστική Ευρωπ. Προγραμμάτων Δυτ. Ελλάδας – Ηπείρου – Νήσων, ενώ παράλληλα τον κατηγόρησε ότι προσέλαβε στο Επιμελητήριο και συγγενικό του πρόσωπο! Σαφή απάντηση ο κ. Γκίκας δεν πήρε, αλλά το σίγουρο είναι ότι δε θα αφήσει σε… χλωρό κλαρί Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο! Καλά θα κάνει! Δε μπορεί το Επιμελητήριο να είναι «ξέφραγο αμπέλι», πώς να το κάνουμε!
Β.
«Καταργούν» τους αγρούς!
Ο «κακός χαμός» θα γίνει με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου στην Ήπειρο. Σύμφωνα με τη σημερινή νομοθεσία, δεν αναγνωρίζονται «ξερικοί» αγροί στα ορεινά κυρίως, καθώς έχουν χαρακτηριστεί «χορτολιβαδικές εκτάσεις» και άρα κατά τεκμήριο δημόσιες. Είναι μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αναθεώρηση του Συντάγματος, διαφορετικά είναι σαν το ίδιο το κράτος να βάζει ταμπέλα «παραδίνουμε την ύπαιθρο σε πλήρη εγκατάλειψη».
Ν.
* * *
Χωρίς ιδιοτέλεια…
Όσοι δεν έχουμε ιδιοτελείς σκοπούς αλλά θέλουμε να αλλάξουν πολλά από τα κακώς κείμενα στην πόλη που ζούμε και τα οποία λίγο ή πολύ τα περιγράφουν όλοι όσοι θα ήθελαν να τα δουν να διορθώνονται, ώστε να γίνει καλύτερη η καθημερινότητά μας, μπορούμε τουλάχιστον να τα αναδεικνύουμε. Η πορεία που πήρε η πόλη μας, μετά την εφαρμογή της αντιπαροχής καταργώντας το σχέδιο Δοξιάδη και δημιουργώντας γειτονιές χωρίς τις κατάλληλες υποδομές που χρειάζεται μια πόλη για να χαρακτηρίζεται «ανθρώπινη» τώρα βλέπουμε ότι ξέφυγε εντελώς και δείχνει μη αναστρέψιμη. Ακόμη και σε καινούργιες γειτονιές, όπως οι Αμπελόκηποι, που μπορούσαν να δώσουν καλύτερη εικόνα, τα συμφέροντα δεν άφησαν να μείνουν ελεύθεροι περισσότεροι κοινόχρηστοι χώροι.

Φαντάζουν δυσεπίλυτα!
Τα προβλήματα πολλά και φαντάζουν δυσεπίλυτα! Το κυκλοφοριακό πρόβλημα βρίσκεται σε εκρηκτική κατάσταση. Οι ρύποι αυξημένοι. Από το 1990 κάτοικοι της πάνω πόλης αντέδρασαν προκειμένου να δημιουργηθεί στο λεκανοπέδιο οδικός άξονας που θα κατηύθυνε την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, και όχι μόνο, εκτός πόλεως. Αν τότε δεν γινόταν γραφική η ομάδα των συμπολιτών μας καταφεύγοντας σε καταλήψεις δρόμων ακόμη η Μεγάλου Αλεξάνδρου κλπ. θα παρέμενε χαρακτηρισμένη ως εθνική οδός! Η πόλη μεγάλωσε οι κάτοικοι έχτισαν τα σπίτια τους έξω από το κέντρο αλλά για τις δουλειές, τα σχολεία ή τα φροντιστήρια των παιδιών τους πρέπει να μετακινούνται διαρκώς μέσα σ’ αυτήν χωρίς να εμπιστεύονται τις αστικές συγκοινωνίες! Έτσι το πρόβλημα παραμένει…

Πού βρίσκονται;
Ο Δήμος ανέθεσε και πλήρωσε πάμπολλες κυκλοφοριακές μελέτες που ουδέποτε εφαρμόστηκαν! Πού βρίσκονται αυτές ξέρει κάποιος να μας ενημερώσει; Έγιναν και πολλοί πεζόδρομοι για τους οποίους δεν υπάρχει εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη. Υπερήλικοι και ΑμεΑ δεινοπαθούν για να μετακινηθούν! Τα ταξί δεν εισέρχονται στους πεζόδρομους επειδή δέχονται ακριβές κλήσεις από την Αστυνομία! Καλοί οι πεζόδρομοι αλλά πρέπει να διευκολύνονται και οι κάτοικοι που μένουν εκεί. Οι ρύποι αυξημένοι. Η συνεργασία πολιτών και δημοτικών αρχόντων ανύπαρκτη. Τα φρεάτια γεμάτα φερτά υλικά. Οι σκάρες κλεισμένες. Τα μεγάλα αντικείμενα και τα μπάζα από τις επισκευές κατοικιών κοσμούν τους δημόσιους δρόμους. Η ανακύκλωση βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα…

Εικόνα τριτοκοσμική…
Σκύλοι εγκαταλειμμένοι στους δρόμους της πόλης! Πεζοδρόμια γεμάτα ακαθαρσίες επειδή οι φιλόζωοι δεν ξέρουν τις υποχρεώσεις τους! Το περιαστικό δασύλλιο σε πλήρη εγκατάλειψη. Θα καταλάβουμε τι σημαίνει για την πόλη όταν το χάσουμε. Η λίμνη φωνάζει κάθε τόσο βοήθεια και η αποκατάστασή της γίνεται θέμα μόνο προεκλογικών εξαγγελιών. Οι ποδηλατόδρομοι ανύπαρκτοι, τα πάρκα γεμάτα απορρίμματα. Τα ΑμεΑ κλεισμένα στα σπίτια τους αδυνατούν να μετακινηθούν στη δική μας πόλη. Επαρκής φωτισμός δεν υπάρχει. Ο παραλίμνιος περίπατος γεμάτος σκουπίδια. Όπου υπήρξαν χαρισματικοί δημοτικοί άρχοντες κατάφεραν να ευαισθητοποιήσουν και τους δημότες τους!
Θεανώ Βλάχου