ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Στο Αθαμάνιο…
 Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αθαμάνιο της Άρτας, το οποίο αποδεικνύεται ότι αγαπάει πολύ, γιόρτασε την έλευση του νέου έτους ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στο Αθαμάνιο ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και γιόρτασε σε τοπική ταβέρνα παρέα με συγγενείς και συγχωριανούς, με βασικό ποτό το τσίπουρο! Λογικά θα έκανε και τις βόλτες του στα όμορφα Τζουμέρκα. Γενικά είχαν την τιμητική τους φέτος τα ορεινά της Ηπείρου, αλλά και τα χιονοδρομικά μας κέντρα!..
Κ.Α.

Ζημιές απ’ τον άνεμο…
 Ζημιές στον γιορτινό διάκοσμο της πόλης προξένησαν οι ισχυροί άνεμοι που φύσηξαν στην περιοχή μας τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Εξαιτίας τους έπεσαν ορισμένα από τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα της Κεντρικής Πλατείας, τα οποία επανατοποθετήθηκαν στη θέση τους, κάποια απ’ τα λευκά ελάφια που έχουν στηθεί σε διάφορα παρκάκια, αλλά και τα γιορτινά μεταλλικά κουτιά της Πλατείας Μαβίλη (φωτό). Χειμώνας είναι, συμβαίνουν αυτά, Εξάλλου, με τον καιρό δε μπορεί να τα βάλει κανείς!
Κ.Α.
Αναβαθμίζεται ο εορτασμός!
 Σταδιακά ο Δήμος Κόνιτσας τα τελευταία χρόνια άρχισε μια προσπάθεια αναβάθμισης του εορτασμού της απελευθέρωσης της κωμόπολης από τον Τουρκικό Ζυγό, που έγινε τρεις ημέρες μετά από αυτή των Ιωαννίνων (24 Φεβρουαρίου 1913), που συγκεντρώνει και το κύριο βάρος των εκδηλώσεων και των επίσημων παρουσιών. Η Δημοτική Αρχή Παπασπύρου, επιχειρεί να δώσει άλλη διάσταση στον επικείμενο εορτασμό, έχοντας απευθύνει πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Αν τελικά ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή, η επέτειος θα αναβαθμιστεί τουλάχιστον σε «επικοινωνιακό» επίπεδο και θα αποτελεί σημείο αναφοράς και για τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας έτσι μια ακόμη εκδήλωση μεγάλου συμβολισμού για την Κόνιτσα.

Ν.

Έριξε την κοτσάνα…
 Προσπαθεί ο Τσίπρας να μας πείσει ότι έκανε την καλύτερη συμφωνία με τα Σκόπια! Έτσι του είπαν να κάνει και έτσι έκανε. Θα πάρει απ’ το χέρι τον Ζάεφ και θα τον οδηγήσει πρώτα στο ΝΑΤΟ αφού αυτό επιθυμούν ΗΠΑ και Γερμανία. Του έχει υποχρέωση! Μέχρι και τη γραβάτα του έβγαλε και την πρόσφερε στο φτωχό γείτονα που εμφανίζεται παντού ως λέτσος. Και μια που θα αλλάξουν και το σύνταγμα οι Σκοπιανοί, ποιος ξέρει για πόσο διάστημα, έβγαλε φωνή ο Ζάεφ και φώναξε: “Η γλώσσα μας είναι Μακεδονική”! Κι όταν με το καλό περάσουν την πόρτα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε τότε ξαναλλάζουν και το σύνταγμά τους. Τι θα τους εμποδίσει να το κάνουν περισσότερο αλυτρωτικό; Εξ άλλου δεν θα κυβερνάει πάντα ο Ζάεφ! Το όνομα το κατοχύρωσαν! Θα αποσύρουν και το «Βόρεια» για να το κάνουν πιο εύχρηστο…
ΜΑΤ

Επιστροφή…

 Άδειοι τελείως οι δρόμοι χθες το πρωί στα Γιάννενα (στη φωτό η 28ης Οκτωβρίου)! Οι δημόσιες υπηρεσίες λειτούργησαν, όχι όμως και τα μαγαζιά, τα οποία έκαναν την καθιερωμένη για τη δεύτερη μέρα του έτους απογραφή. Και χωρίς ανοιχτή αγορά η πόλη έμοιαζε να είναι σε αργία! Από σήμερα πάντως, σιγά – σιγά επανερχόμαστε όλοι στους συνηθισμένους ρυθμούς με την ευχή η νέα χρονιά να είναι τουλάχιστον καλύτερη από αυτή που έφυγε!

Κ.Α.

Ήταν έκπληξη...
Συνέντευξη παραχώρησε ο Αλέκος Καχριμάνης σε κανάλι της Άρτας! Πρώτη φορά άκουσα μια τόσο ολοκληρωμένη ανάλυση των πεπραγμένων της Περιφέρειας Ηπείρου. Με κατέπληξε. Δεν ήξερα ότι είχε κάνει τόσο ουσιαστικές παρεμβάσεις. Μακάρι να δούλευε με το ίδιο ενδιαφέρον και το κράτος. Όχι μόνο δεν θα καταντούσαμε μνημονιακή χώρα αλλά θα βαδίζαμε στο δρόμο της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και της προοπτικής. Το κράτος επαναπαύθηκε στις αποζημιώσεις και ευλόγησε τις χωματερές και την υπανάπτυξη. Όταν λέω ότι χρειαζόμαστε ικανούς πολιτικούς παντού αυτό εννοώ. Πολιτικοί τύπου Καχριμάνη που και ξέρει και δεν αρκείται στα λόγια και τις εξαγγελίες. Απλά δουλεύει… Μακάρι έναν τόσο ικανό Δήμαρχο να είχε και η πόλη μας. Ο διευρυμένος Δήμος μας θέλει πολλή δουλειά και όχι δημόσιες σχέσεις…! Όποιος έχει τα κότσια ας τον διεκδικήσει…
Θ.

Ούτε που καταλάβαμε…
Ακούγαμε κάθε τόσο περί διαπραγματεύσεων. Πήγαινε κι ερχόταν ο Ευκλείδης στην Ευρώπη, έκανε και τις συναντήσεις κορυφής ο Τσίπρας! Κάποτε μας ενημέρωναν δήθεν για τις αποφάσεις που έπαιρναν παρουσιάζοντας τις αποφάσεις τους σαν διοικητικά θέματα που δεν είχαν ενδιαφέρον για το λαό! Κάθε τους απόφαση και κάθε υπογραφή έκρυβε και μια παγίδα για μας που δεν θα τελειώσει σύντομα. Για πόσα χρόνια θα βρίσκεται η Ελλάδα υπό παρακολούθηση και θα εκτελεί κατά γράμμα τις αποφάσεις που δέχθηκε χωρίς ούτε ένας βουλευτής της συγκυβέρνησης να επαναστατήσει; Η εξαίρεση ενός και μοναδικού που δεν άντεξε τη συμφωνία με τα Σκόπια είναι απλά μια μικρή αχτίδα φωτός που δεν μπορεί όμως να μας δώσει ελπίδα… Η πειθαρχία των υπολοίπων είναι πρωτοφανής!

Διαπραγματεύτηκαν;
Διαπραγματεύτηκαν την εκχώρηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας μας και δεν ζήτησαν ούτε μία φορά συγνώμη. Λες και οι αποφάσεις τους απέβλεπαν στο καλό της χώρας και του λαού της. Αλήθεια, πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζοντας ότι συνέργησαν στην οικονομική μας υποδούλωση για πολλά-πολλά χρόνια; Και είναι τόσο προκλητικό να τους ακούς να σου περιγράφουν πώς θα είναι η ζωή μας μετά τον Αύγουστο! Είναι δυνατό να ψάχνουν για επιχειρήματα ώστε να ωραιοποιήσουν την εικόνα της χώρας κατά την υποτιθέμενη μεταμνημονιακή εποχή; Αλήθεια τελειώνει το μαρτύριο των Ελλήνων ή τους βάζουν πιο βαθειά στην επιτήρηση, στην αβεβαιότητα για το μέλλον αφού ξεπουλήσουν ό,τι θα φανεί χρήσιμο σε άλλους;

Τώρα που τους βρήκαν...
 Τώρα που βρήκαν τόσο συνεργάσιμους πολιτικούς θα τα βάλουν όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ακούσατε αυτά τα τρία χρόνια ένα ΟΧΙ από την ελληνική ομάδα; Μόνο στο δημοψήφισμα αναζητούσαν το ΟΧΙ αλλά μέσα σε μια νύχτα το μετέτρεψαν σε ΝΑΙ! Και δεν είδαμε ούτε να συσπάται το πρόσωπο του πρωθυπουργού! Και μια που οι «προστάτες μας» βρήκαν τόσο πρόθυμους πολιτικούς, έβαλαν στο τραπέζι και τα ευαίσθητα, τα εθνικά μας θέματα. Κάνει βόλτες ο Ερντογάν στη Θράκη και μας προκαλεί ενώ αμέσως μετά μας απειλεί με θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο! Υπογράφουν περιχαρείς τη συμφωνία με τα Σκόπια και ενδίδουν στο όνομα, στη γλώσσα και την εθνικότητα ενώ ετοιμάζονται να συνεργήσουν στις απαιτήσεις των Αλβανών.

Κανείς δεν περίμενε!
Πράγματι κανένας Έλληνας δεν περίμενε ότι αυτή η κυβέρνηση θα αποδεικνύονταν τόσο ανακόλουθη. Σε τίποτε δεν φάνηκε συνεπής. Σε όποιο τομέα κι αν ρίξεις μια ματιά θα δεις πως άλλα είπαν και άλλα έκαναν. Και κάνουν καθημερινά τόσο κόπο να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Όταν τους ακούς προβληματίζεσαι μήπως εσύ δεν κατάλαβες καλά και οι προθέσεις τους αλλά και οι πρακτικές τους είναι για το συμφέρον του ελληνικού λαού και της χώρας του. Και δεν μπορεί να μην αναρωτιέσαι αν αυτοί οι άνθρωποι ενδίδουν σε κάθε απαίτηση από φόβο ή αν έχουν δικούς τους λόγους που συναινούν σε κάθε βάρβαρο μέτρο που εξουθενώνει τους πολίτες….
Θεανώ Βλάχου