ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Γραμμή υπέρ Τζούφη;
Σενάρια επί σεναρίων τα τελευταία 24ωρα για τις λίστες των υποψηφίων. Στα Γιάννενα για τον ΣΥΡΙΖΑ το ενδιαφέρον έχει πέσει στο ποιός από τους τέσσερις βουλευτές θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Σύμφωνα με δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας έχει πέσει «γραμμή» για την Μερόπη Τζούφη. Στην κάλπη βέβαια αυτό είναι λίγο δύσκολο να επιβεβαιωθεί καθώς οι παλιοί «ΣΥΡΙΖΑιοι» είναι μειοψηφία πλέον στο εκλογικό του σώμα, που κυρίως αποτελείται από πρώην ΠΑΣΟΚους. Οπότε μάλλον όλα είναι ανοικτά...
Ν.

Συγκίνησε η παρουσία του…
 Στο Σούλι βρέθηκε, την Κυριακή, κατά τον εορτασμό του Ολοκαυτώματος, ο Σουλιώτης στρατηγός ε.α. Λάμπρος Τζαβέλλας, απόγονος της ηρωικής οικογένειας και μέλος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821. Η παρουσία του προκάλεσε συγκίνηση στους συντοπίτες του, αλλά και ο ίδιος συγκινήθηκε, που αναβαπτίστηκε στα ιερά χώματα των προγόνων του. Ο απόστρατος στρατηγός Ιππικού – Τεθωρακισμένων Λάμπρος Τζαβέλλας θυμήθηκε ιστορίες από τον παππού του, αλλά και από τον πατέρα του, τον οποίο είδε τελευταία φορά λίγο πριν τον πόλεμο του ’40.
Η.Μ.

Τι προσφέρει;
 Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ένωσης Κεντρώων η αδελφή του Κων. Κατσίφα, που δολοφονήθηκε από τους Αλβανούς στους Βουλιαράτες. Αν δεν ήταν αδελφή του αδικοσκοτωμένου, υπήρχε περίπτωση να βρίσκεται σήμερα σε κάποιο ψηφοδέλτιο; Ασφαλώς και όχι γιατί η ίδια δεν φαίνεται να είχε επιδείξει κάποιο ζήλο ή δραστηριότητα για τους Έλληνες της Αλβανίας. Η υπερέκθεσή της- και δεν μιλάμε μόνο για τη συμμετοχή της στις εκλογές- μπορεί να προσφέρει δημοσιότητα στην ίδια, δεν προσφέρει όμως απολύτως τίποτε στη μνήμη του αδελφού της...
Ν.

Ή τους τελειώνουμε…
 Ή μας τελειώνουν! Η φράση αυτή θα ακολουθεί τον Τσίπρα σε όλη την πορεία του. Εκτός κι αν επιτέλους ωριμάσει και σκεφθεί τις ευθύνες που του δώσαμε και που σπατάλησε το χρόνο του σε κουβέντες του αέρα, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και χωρίς να δουλέψει σοβαρά και υπεύθυνα επάνω στο έργο που με τόση επιμονή επιδίωκε να του δώσουμε. Και εμείς τον εμπιστευθήκαμε. Και τι έκανε; Μας έφερε το πρώτο εξάμηνο στο χείλος του γκρεμού, υπαναχώρησε άρον-άρον όταν είδε τα σκούρα, μας εξαπάτησε ζητώντας μας να ψηφίσουμε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και αυτός σε μια νύχτα δέχθηκε τα πάντα λέγοντας ΝΑΙ σε ό,τι κι αν του ζήτησαν οι ξένοι. Και τώρα που λέει ότι μας έβγαλε από τα μνημόνια, καταγγέλλει την αντιπολίτευση ότι δήθεν θέλει να φέρει πάλι εδώ το ΔΝΤ!
ΜΑΤ

Εκπροσώπηση... Β’ Εθνικής!

Κυβερνητική εκπροσώπηση... Β’ εθνικής, υπήρξε στις γιορτές του Σουλίου. Ούτε ένας υπουργός, ούτε καν υφυπουργός δεν έδωσε το παρών, παρά μόνο ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης. Σταδιακά την υποβάθμισαν και αυτή τη γιορτή οι ΣΥΡΙΖΑιοι, όπως έχουν κάνει και την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, αλλά και άλλες μεγάλες γιορτές.

Α.

Ιδιοτελείς αντιλήψεις
 Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις μετά την αναγγελία της υποψηφιότητας του Γιώργου Αμυρά! Το ότι η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα για να επιβιώσει, αυτό δεν σημαίνει ότι έκοψαν τις ρίζες τους από τον τόπο μας. Είναι γεμάτη η Ελλάδα αλλά και οι ξένες χώρες από Ηπειρώτες. Πόσα παιδιά από την Ήπειρο έφυγαν τα τελευταία χρόνια αναζητώντας εργασία… Ακόμη και η Θεσσαλονίκη επέλεξε Δήμαρχο Ηπειρώτη! Σημασία έχει να είναι ικανός ο υποψήφιος για να υπερασπιστεί τα δίκαια της Ηπείρου. Και ο κ. Αμυράς απέδειξε ότι και ξέρει και μπορεί να αγωνιστεί για ό,τι θεωρεί δίκαιο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανάμεσα στους άλλους ενδιαφερόμενους δεν υπάρχουν και ικανοί. Ας επιλέξει ο Κυριάκος αυτούς που θεωρεί καλύτερους και ας αποφασίσει ο λαός, ποιοι θα τον εκπροσωπήσουν κρίνοντάς τους αξιοκρατικά… Δεν έχουμε άλλα περιθώρια λαθεμένων επιλογών. Αρκετά!
Θ.

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση…
Οι Γιαννιώτες έστειλαν το μήνυμά τους όσο κι αν προσπάθησαν τα επιτελεία των υποψηφίων να παίξουν με τη νοημοσύνη τους. Η αποχή μεγάλη! Γιατί; Φαίνεται πως απείχαν όσοι δεν είχαν ενδιαφέρον, επειδή ο δικός τους υποψήφιος δεν ήταν ένας από τους δύο υποψηφίους της δεύτερης Κυριακής. Αυτό μάλλον ήταν λάθος, επειδή ο Δήμαρχος που θα εκλέγονταν για την επόμενη θητεία θα έπρεπε να είναι ο καλύτερος, αν πράγματι θέλαμε να αλλάξουν πολλά από τα κακώς κείμενα και στη δική μας πόλη. Η επιλογή στην περίπτωσή μας δύσκολη! Είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο σημερινό Δήμαρχο που είναι ιδιαίτερα συμπαθής και σε έναν επιστήμονα κύρους που παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα.

Υπήρξε προβληματισμός…
Από τη μια ψάχναμε για ένα πρόγραμμα που θα έκανε καλύτερη τη καθημερινότητα στην πόλη μας και από την άλλη γινόταν συζητήσεις για το θρήσκευμα των υποψηφίων. Το επιτελείο του κ. Μπέγκα θέλησε να εκμεταλλευτεί τον προβληματισμό πολλών ψηφοφόρων, τοποθετώντας δίπλα στο σημερινό δήμαρχο -την ώρα που έστελνε μήνυμα προς τους δημότες- μία εικόνα του Χριστού και την Ελληνική σημαία… Αυτό όχι μόνο δεν πέρασε, αλλά μπορεί και να προκάλεσε αφού οι Γιαννιώτες επέλεξαν με άλλα κριτήρια το Δήμαρχό τους. Το επιτελείο του κ. Μπέγκα ήταν γνωστό από το έργο του, έτσι είχαν οι πολίτες δεδομένα ώστε να αξιολογήσουν τη θητεία που πέρασε. Από την άλλη, είχαν την ελπίδα ότι με τη νέα Δημοτική Αρχή που θα επέλεγαν θα γίνει κάτι καλύτερο…

Εκείνος πήρε το μήνυμα;
 Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος πήρε το μήνυμα που του έστειλαν οι Δημότες; Κατάλαβε ότι δεν τους εμπόδισε το θρήσκευμά του για να τον εμπιστευθούν; Κατά το παρελθόν ως Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου προκάλεσε κατ’ επανάληψη τους χριστιανούς της πόλης πρώτα με τις υπερβολικές εκδηλώσεις για την τραγωδία των Εβραίων- που αυτή, βεβαίως, μας προκαλεί και πόνο και αγανάκτηση- και μετά για την ευθύνη που έριχνε στους Γιαννιώτες. Αλήθεια, θα μπορούσαν οι Χριστιανοί να εμποδίσουν τους Γερμανούς να αρπάξουν τους γείτονές τους; Όσο για το ποιοι ήταν τότε οι καλοί και ποιοι οι κακοί, αλλά και αν το θρήσκευμα ήταν και είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αγαθού πολίτη, υπάρχουν άλλα κριτήρια που χαρακτηρίζουν τον «Άνθρωπο».

Για την ιστορία…
 Τότε που έφευγαν οι Εβραίοι από την πόλη μας παρέδωσαν τα σκεύη της Συναγωγής στο Μητροπολίτη, ο οποίος τους τα επέστρεψε όταν επανήλθαν. Και κάποιοι χριστιανοί φύλαξαν τα τιμαλφή που τους εμπιστεύθηκαν φεύγοντας οι Εβραίοι και τα παρέδωσαν στα παιδιά τους, όταν εκείνα γύρισαν στην πόλη. Κι ακόμη ο Μητροπολίτης στα συσσίτια δεν ξεχώριζε ποτέ τους Χριστιανούς από τους Εβραίους. Ακόμη και ταυτότητες χριστιανών τους έδινε για να τους προστατεύει. Όσο για τους Εβραίους εμπόρους, είναι γνωστό ότι και οι Γιαννιώτες χριστιανοί ήταν πελάτες τους. Και τέλος τα παιδιά Χριστιανών και Εβραίων ήταν συμμαθητές και φίλοι. Τώρα εμείς οι Γιαννιώτες χριστιανοί επιλέξαμε τον πρώτο εβραίο Δήμαρχο στην Ελλάδα, χωρίς να μας εμποδίσει το θρήσκευμά του…
Θεανώ Βλάχου