ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Χωρίς αντίδραση…
 Επιμένει η συντονιστική επιτροπή κατοίκων και επαγγελματιών παρά της οδού Νιάρχου ότι δεν πρέπει να γίνει το έργο, που θα την μετατρέψει σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Έστειλαν εξώδικο στην Περιφέρεια και τον ανάδοχο και ζητούν να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ στις 23 Σεπτεμβρίου, λες και υπάρχει περίπτωση να δικαιωθούν, από τη στιγμή που οι απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών τους έγιναν νομότυπα! Αναμενόμενα όλα αυτά… μεγάλο έργο χωρίς αντιδράσεις δεν πρόκειται να γίνει ποτέ σ’ αυτόν εδώ τον τόπο!
Κ.Α.
Καθυστερεί…
Καλή φαίνεται η πλατφόρμα επιχειρησιακής προστασίας κινδύνουν πυρκαγιών που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Interreg Ελλάδα – Ιταλία με συμμετοχή και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όμως έχουμε την εντύπωση ότι η διαδικασία καθυστερεί. Οι διαγωνισμοί για την προμήθεια εξοπλισμού επόπτευσης περιοχών θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο, οπότε η πλατφόρμα πάει για το επόμενο καλοκαίρι. Στο μεταξύ, την τελευταία εβδομάδα όλο και ακούμε για κάποια πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή μας. Καλό είναι ό,τι βοηθάει στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας να γίνεται γρήγορα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σε βρει το κακό!
Κ.Α.
Δεν δίναμε σημασία…
 Τόσα και τόσα γίνονταν στη χώρα μας και εμείς δεν δίναμε σημασία. Μέχρι που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου! Ακούγαμε για τις επιδοτήσεις που δίνονταν στους αγρότες για να μη δουλεύουν και το περνούσαμε… ντούκο! Δηλητηρίαζαν και δηλητηριάζουν τα εδάφη με φυτοφάρμακα και εμείς αγρόν αγοράζουμε. Έθαβαν τα φρούτα και έπαιρναν αποζημιώσεις και κανενός δεν ίδρωνε το αυτί. Και τώρα; Λέτε να βάλαμε μυαλό και να ξεκινήσουμε απ’ την αρχή βάζοντας όλες τις παθογένειες στην κανονικότητα προς το συμφέρον της χώρας και του λαού της; Για να δούμε. Θα συμπράξουν έστω για μια φορά τα κόμματα ή θα γκρεμίζει ο ένας εκεί που χτίζει ο άλλος;
Θ.

To μεγάλο ερώτημα…
 Υπάρχει χώρα που να πέρασε από πολύχρονες μνημονιακές πιέσεις και να ορθοπόδησε; Βγήκαν τάχιστα από τα μνημόνια η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και δεν πρόλαβαν τα μνημόνια να τις… μαγαρίσουν. Οι πολιτικοί αυτών των χωρών στάθηκαν πάνω από ιδεολογίες και κομματικές αντιπαλότητες και απεξαρτήθηκαν από τις πιέσεις των θεσμών. Στην Ελλάδα μας εμπόδισε ο Τσίπρας. Είχε άλλα σχέδια και άλλες προτεραιότητες. Ως αντιπολίτευση έκανε τον επαναστάτη! Έριξε ακόμη και μία κυβέρνηση. Όταν κυβέρνησε ο ίδιος τα δέχθηκε όλα, αφού πρώτα κόντεψε να μας βγάλει από την Ε.Ε.! Η εθνική στρατηγική τον απωθούσε. Για τόσες επιτυχίες μαζεμένες θα του χρωστάμε χάρη. Θα τον θυμούνται οι Έλληνες αν ποτέ βγουν από την επιτήρηση και μπουν σε κανονικό δρόμο…
ΜΑΤ

Οι συμμαχίες…

= Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά 13 Δήμαρχοι σ’ όλη την Ήπειρο ψάχνουν για συμμαχίες εν’ όψει της νέας δημοτικής περιόδου που αρχίζει την πρώτη Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών και ο νέος Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωϋσής Ελισάφ, ο οποίος έκλεισε ένα πρώτο κύκλο συζητήσεων με επικεφαλής των άλλων παρατάξεων. Το πού θα κάτσει η μπίλια συνεργασίας ή συνεργασιών θα το δούμε τις επόμενες ημέρες που θ’ αρχίσει νέος κύκλος επαφών.
Γ.Γ.

«Έκπληξη» στα δίχτυα!
= Στα δίχτυα ψαρά της Πλαταριάς πιάστηκε καρχαριοειδές… τριών μέτρων (φωτό)! Ενώ ψάρευε στα ανοιχτά της θάλασσας του χωριού, αυτό τυλίχτηκε στα δίχτυα του.
Πρόκειται για ψάρι, που ζει στο Ιόνιο και σ' ολόκληρη τη Μεσόγειο και είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Ο αργός αναπαραγωγικός ρυθμός των καρχαριοειδών και ο μικρός αριθμός νεογνών τα καθιστά ιδιαιτέρως ευάλωτα, με αποτέλεσμα την ιδιαίτερα επιβραδυμένη ανάκαμψη του πληθυσμού τους. Ωστόσο, τα καρχαριοειδή δεν είναι από τα είδη στα οποία ασκείται στοχευμένη αλιεία, αλλά συνήθως είναι παρεμπίπτον αλίευμα.
Η.Μ.

Διδάσκουν…
Υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί που διδάσκουν με τη ζωή τους. Ικανοί υπάρχουν σε κάθε παράταξη. Ευσυνείδητους και ανιδιοτελείς θα βρεις παντού. Και γιατί αποτυγχάναμε στις επιλογές μας; Μήπως οι άριστοι απέφευγαν να ασχοληθούν με τα κοινά ή είναι σάπιο το όλο σύστημα; Δυστυχώς η επικράτηση του προσωπικού συμφέροντος σε βάρος του συλλογικού έγινε η κατάρα μας. Οι αντιδράσεις των μετριοτήτων σε βάρος της αξιολόγησης δημιουργούσε τη μεγάλη στασιμότητα. Οι άξιοι διαπρέπουν σε όποια χώρα κι αν μεταναστεύσουν ενώ η Ελλάδα έδιωχνε τους καλύτερους. Όσες φορές δοκίμασαν οι άριστοι να επιστρέψουν εγκατέλειψαν την προσπάθεια απογοητευμένοι. Μπορεί να πάμε μπροστά με τέτοιες αντιλήψεις; Δεν έχουμε άλλα περιθώρια…
Στο «μη χειρότερα»!
 Η Ελλάδα χρειάζεται όλα τα παιδιά της. Είναι αδύνατο από δω και πέρα να μην αναγνωρίζονται τα προσόντα του καθενός και να μένουμε καθηλωμένοι στη στασιμότητα επιτρέποντας στις μετριότητες να κυριαρχούν. Δεν ξέρω με ποιο τρόπο θα αλλάξουν αυτά που μέχρι σήμερα θεωρούνται δεδομένα αλλά βαλτώσαμε και δεν έχει πιο κάτω. Λέτε οι πρακτικές του Κυριάκου να μας οδηγήσουν στην ανατροπή των κατεστημένων αντιλήψεων; Όλοι δείχνουν να τελούν εν αναμονή των εξελίξεων. Όλοι περιμένουν να ξημερώσει μια διαφορετική μέρα. Πιο φωτεινή! Μακάρι να πετύχει. Αυτό θα είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων. Η πρώτη εντύπωση που μας έδωσε με την ολοκληρωμένη προετοιμασία για την ανάληψη των καθηκόντων του και μας ξάφνιασε αλλά και μας έδωσε κάποια ελπίδα…

Θα ‘ρθουν καλύτερες μέρες;
 Οι περισσότεροι Έλληνες άρχισαν να ελπίζουν ότι υπάρχει ελπίδα και γι’ αυτό τον τόπο. Ότι όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα αρκεί να δουλέψουμε σκληρά και χωρίς αντιπαλότητες. Δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας αριστερός ή δεξιός, κεντρώος ή αναρχικός που να μην θέλει να ορθοποδήσουμε και να βάλουμε στην άκρη τα μεγάλα προβλήματα. Όποιος δεν το εύχεται είναι απλά ιδιοτελής και εχθρεύεται τη χώρα και το λαό της. Έχει άλλες επιδιώξεις που δεν στοχεύουν στο συλλογικό καλό. Χρειάστηκε να χαθούν εφτά ζωές στη Χαλκιδική για να ανακαλύψουν όλοι ότι δεν λειτουργεί στην Ελλάδα το 112! Ζήσαμε το μεγάλο κακό στο Μάτι αλλά μέσα στα μέτρα που υποτίθεται ότι έλαβαν δεν ήταν ούτε η λειτουργία του αριθμού που ενημερώνει τον πληθυσμό για κάθε δύσκολη στιγμή.

Το ψάρι απ’ το κεφάλι…
 Ενώ πάντα υπήρχαν ικανά στελέχη, αυτά ή δεν τα αξιοποιούσε ο πρωθυπουργός της χώρας ή τους έβαζαν εμπόδια εκείνοι που ήλεγχαν την κατάσταση. Έτσι βαλτώσαμε Αν ο επί κεφαλής δεν είχε ο ίδιος προσόντα μπορεί και να μην επέλεγε τους άριστους φοβούμενος τις συγκρίσεις. Και τώρα; Οι Έλληνες έγιναν περισσότερο επιφυλακτικοί, δεν αρκούνται σε προεκλογικές υποσχέσεις και συνθήματα και μακάρι η νέα κατάσταση να αλλάξει αυτά που μας πλήγωσαν και μας οδήγησαν σε τόσο μεγάλη υστέρηση. Οι νέοι περιμένουν νέες ευκαιρίες για να επανέλθουν στον τόπο τους και αυτοί που βρίσκονται εδώ θέλουν να ελπίσουν ότι όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο… Περιμένουμε!
Θεανώ Βλάχου