ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Σε άλλη εποχή…
Απεριποίητος ο περιβάλλων χώρος του Δημοτικού Μουσείου στο Κάστρο, άκοπα χόρτα, σπασμένες πλάκες, κάγκελα αφημένα να σκουριάζουν σε μία γωνιά, πλακόστρωτο γεμάτο εμπόδια, ειδικά για όσους έχουν μαζί μωρά σε καρότσι, κόκκινες κορδέλες στον αύλειο χώρο να καθοδηγούν τους επισκέπτες, ενώ στον «Μεντρεσέ» τα εξωτερικά ξύλινα ταβάνια έχουν αρχίσει να… καταρρέουν! Μιλάμε για ένα σημείο ιστορίας και πολιτισμού από τα πιο εμβληματικά της πόλης μας που θα έπρεπε να αποτελεί καύχημα για τους Γιαννιώτες. Κι όμως έχει μείνει κυριολεκτικά σε άλλη εποχή! Όταν λοιπόν επισκευαστεί ο μιναρές του Ασλάν Τζαμί, καλό θα ήταν ο Δήμος να ασχοληθεί σοβαρά μαζί του. Δεν πάει άλλο… (Η φωτό από τους «Σκεπτόμενους Πολίτες»).
Κ.Α.
Τα απόβλητα…
Κυκλοφορεί ένα βιντεάκι στο διαδίκτυο στο οποίο φαίνεται ότι υγρά απόβλητα από το εργοστάσιο ανακύκλωσης του Ελευθεροχωρίου ρέουν προς τα ποτάμια της περιοχής και καταλήγουν στον Καλαμά! Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως ένα σύγχρονο τέτοιο εργοστάσιο προβαίνει σε μια τέτοια πράξη, η οποία -αν το βίντεο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα- θα πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Ας το δουν όλοι όσοι έχουν αρμοδιότητα και ιδιαίτερα οι υπηρεσίες Υγείας της Περιφέρειας και ας ρίξει μία ματιά και ο οικείος Δήμος, στου οποίου την περιοχή… κατοικοεδρεύει το εν λόγω εργοστάσιο.
Γ.Γ.
Μπορούν να αποτρέψουν…
Οι συζητήσεις που φούντωσαν προεκλογικά για τις προσλήψεις συγγενών και κολλητών στη Βουλή προκάλεσαν αγανάκτηση σ’ αυτούς που έχουν τα πολλά προσόντα αλλά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, όμως προτάθηκαν και λύσεις. Όποιος βουλευτής διορίζει παιδιά, συζύγους, συντρόφους, αδέλφια, ξαδέλφια και τους «κολλητούς τους» χωρίς ΑΣΕΠ και όχι μόνο στη Βουλή να μην έχει δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιος. Και μήπως δεν είναι πρόκληση ο διορισμός σε προξενεία μορφωτικών ακολούθων χωρίς προσόντα και χωρίς καμία διαδικασία; Κάθε πρόκληση να τιμωρείται. Κανένας δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτος. Πρώτα να μπει στη θέση της η αξιοκρατία για να δούμε μια άσπρη μέρα.
ΜΑΤ

Τώρα το πρωτάκουσαν;
Ελληνικό κανάλι έπαιρνε τώρα συνέντευξη από τον Έλληνα επιστήμονα Αντώνη Φώσκολο που εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στον Καναδά και που φώναζε ότι νότια της Κρήτης υπάρχει πολύ μεγάλο κοίτασμα αερίου αλλά κανένας δεν τον άκουγε. Τόσα χρόνια δεν μιλούσε κανένας για ΑΟΖ και ξαφνικά ευαισθητοποιήθηκαν όλοι και ψάχνουν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο! Κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Εμείς θα μάθουμε πολύ αργότερα τι μας ετοιμάζουν και ποιοι θα ωφεληθούν απ’ αυτά αλλά και πόση μόλυνση θα επιβαρύνει το περιβάλλον και τον ελληνικό λαό…
Θ.
«Αρρώστια»!..
Το Internet και ιδίως το Facebook έχει καταστεί «εφιάλτης» για πάρα πολλούς γονείς καθώς διαπιστώνουν πως τα παιδιά τους έχουν εθιστεί από μικρή ηλικία. Καθημερινά είναι τα περιστατικά που διηγούνται αναγνώστες μας, που δεν μπορούν να «τιθασεύουν» τα παιδιά, ακόμη και 13χρονα που εξαντλούν την ημέρα τους επάνω από το κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή. Θα πείτε, γιατί τα άφησαν; Σε αυτό εύκολη απάντηση δεν υπάρχει και είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αναγνώστριας μας: Προσπάθησα να πάρουμε το τηλέφωνο της κόρης μας, και είχαμε επανάσταση στο σπίτι, μας είπε προσθέτοντας ότι από αριστούχα μαθήτρια, μετά βίας πλέον περνάει στα περισσότερα μαθήματα τη βάση. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν κι άλλες κι επειδή η κατάσταση θα χειροτερεύει, το λόγο πρέπει να πάρουν οι επιστήμονες.
Ν.
Πρώτα ενημέρωση…
Καφέ κάδους, στους οποίους θα πετάμε βιοαπόβλητα, δηλαδή ό,τι περισσεύει από κουζίνα και κήπο, σχεδιάζει να τοποθετήσει ανά την πόλη ο Δήμος Ιωαννιτών και πολύ καλά θα κάνει. Όμως, για να πετύχει η πρωτοβουλία, απαιτείται πρώτα ενημέρωση των πολιτών και μάλιστα καλή, για να μην φτάσουν τα συνεργεία του Δήμου να βρίσκουν στους καφέ κάδους πλαστικά, γυαλί κλπ... Και μην πει κανείς ότι ξέρει ο κόσμος, γιατί η στήλη θα τον παραπέμψει στα περιεχόμενα των μπλε κάδων που συχνά περιλαμβάνουν πέρα από χαρτί, από τρόφιμα μέχρι συμβατικά απορρίμματα! Με άλλα λόγια, χωρίς ενημέρωση, δεν πάμε μπροστά…
Κ.Α.
* * *
Λείπει ο συντονισμός;
Τι συμβαίνει στη δική μας πόλη και τα προβλήματα δεν λένε να λυθούν; Δεν υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στα συνεργεία που αναλαμβάνουν τις διάφορες εργασίες; Για παράδειγμα, οι υπάλληλοι καθαριότητας που περιδιαβαίνουν στους δρόμους δεν φροντίζουν να ενημερώνουν και τη ΔΕΥΑΙ αν πέσει στην αντίληψή τους ότι σε κάποια περιοχή αναβλύζει νερό και χάνεται στο πρώτο φρεάτιο; Πώς συντονίζουν το καθάρισμα των φρεατίων ώστε να είναι έτοιμα όταν βρέχει; Ενημερώνουν τους αρμόδιους ότι κάποια φρεάτια είναι κλεισμένα από φύλλα, χαλίκια κλπ; Στα Τρίκαλα έχουν ειδική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης στην οποία μπορούν να τηλεφωνούν και οι πολίτες αν αντιληφθούν ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας ξεχείλισε ένας κάδος ή έσπασε μία λάμπα και οι υπεύθυνοι παρεμβαίνουν αμέσως.

Δεν είναι προς έπαινο…
Δεν ξέρω πότε θα μπορέσουμε να φθάσουμε και εμείς σε ένα επίπεδο καλύτερο απ’ αυτό που έχουμε μέχρι σήμερα. Οι διάφορες αντιδικίες ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους μας αφήνουν αδιάφορους. Εμείς θέλουμε μια καλύτερη κατάσταση στην πόλη μας και για να γίνει αυτό χρειάζεται να παρθούν συλλογικές αποφάσεις χωρίς εγωιστικές τριβές. Δημιουργήθηκε πρόβλημα στον αγωγό της ύδρευσης που περνάει από το πεζοδρόμιο της Σπύρου Λάμπρου από την αριστερή πλευρά από το κέντρο προς το πάρκο της Αγίας Τριάδας. Μετά από πολλές ώρες μάθαμε ότι δεν είχε δηλωθεί στη ΔΕΥΑΙ η βλάβη κι ας έκαναν οι κάτοικοι αμέτρητα τηλεφωνήματα στη ΔΕΥΑΙ η οποία δεν απαντούσε. Αναβλύζει πάλι νερό και από το πρανές μπροστά στο ίδιο πάρκο και πιο πέρα αναβλύζει νερό και στο πεζοδρόμιο.

Θα μας ενημερώσουν;
Τι συμβαίνει και δημιουργούνται τέτοια προβλήματα; Μήπως ο αγωγός έχει μεγάλη πίεση; Είχαμε ακούσει πως όταν ένωσαν το νέο δίκτυο με τις κατοικίες στην οδό Βηλαρά έσπαζαν τα ρολόγια λόγω της μεγάλης πίεσης. Τι συμβαίνει τώρα και κάθε τόσο χάνεται νερό; Το έχουμε τόσο περίσσιο και δεν μας ενδιαφέρει; Δεν πέρασε πολύ καιρός που έφτιαξαν τα πεζοδρόμια και τώρα τα χαλάνε πάλι για να αποκαταστήσουν τις βλάβες της ύδρευσης. Θα θέλαμε να ξέρουμε αν τα Σαββατοκύριακα δεν λειτουργεί κανένα τηλέφωνο της ΔΕΥΑΙ και τι θα γίνει αν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Θα περιμένουμε να πλημυρίσει ο τόπος, να χαθούν αμέτρητα κυβικά για να το δηλώσουμε στη ΔΕΥΑΙ αν μας κάνει τη χάρη να απαντήσει κάποιος αρμόδιος τη Δευτέρα; Έτσι λειτουργούσε πάντα ή κάνουν τώρα… δώρο στη νέα διοίκηση;

Καλή η πρωτοβουλία…
Πρόσφατα απομάκρυναν τους κάδους μπροστά από το πάρκο της Πλατείας Πάργης. Η εικόνα ήταν απογοητευτική εδώ και πολλά χρόνια. Οι κάδοι ξεσκέπαστοι από το πρωί ίσαμε το βράδυ, τα απορρίμματα μέσα κι έξω ανέδιδαν απαίσιες μυρωδιές, οι διάφοροι τα πετούσαν έξω για να πάρουν αυτά που ήθελαν και το να διαβείς στο πεζοδρόμιο ήταν μεγάλη δοκιμασία. Όσο για τους υπογειοποιημένους κάδους, ίσως χρειάζεται να εκπαιδευτούν οι κάτοικοι στη χρήση τους ώστε να μην είναι άδειοι και τα απορρίμματα να συσσωρεύονται απ’ έξω. Αν δεν γίνει συντονισμός δράσεων τόσο απ’ τους υπευθύνους για την καθαριότητα όσο και από τους κατοίκους άσπρη μέρα δεν θα δούμε σ’ αυτή την πόλη…
Θεανώ Βλάχου