ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Κράτησε το ενδιαφέρον…
Συνήθως οι παρουσιάσεις βιβλίων δύσκολα προσελκύουν το ενδιαφέρον των πολιτών για να τις παρακολουθήσουν. Ωστόσο, το ακριβώς αντίθετο συνέβη με την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ζήτημα εθνικής επιβίωσης» του πρ. πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κων. Γάτσιου, το οποίο συνέγραψε με τον οικονομολόγο Δημήτρη Ιωάννου, που πραγματοποιήθηκε σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στο ξενοδοχείο «Grand Serai». Όσοι έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση έκαναν λόγο για μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου ακούστηκαν και διαφορετικές απόψεις, ενώ αποτέλεσε τροφή για προβληματισμό και σκέψη. Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε και συζητήθηκε από πολλούς η επισήμανση του συγγραφέα Κ. Γάτσιου ότι «πρέπει να μάθουμε να θεωρούμε “εθνικόν το αληθές”. Και να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που απαιτούνται για να ανθίσει η δημιουργικότητα, η εργατικότητα και η φιλοπονία των ανθρώπων που αγαπούν την πατρίδα τους, αγαπούν τη ζωή και βλέπουν προς το μέλλον».
Ε.
Το αξίζουν…
Άρχισαν να εκδηλώνονται όλο και πιο έντονα οι πρώτες νύξεις για μίνι ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδιώκει διορθωτικές κινήσεις που θα καλύψουν κενά σε διάφορους τομείς. Το ενδιαφέρον βέβαια εστιάζεται στα νέα πρόσωπα που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, εάν τελικά αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, πιθανόν ακόμη και πριν το Πάσχα. Σύμφωνα πάντως με την Κυριακάτικη «Real News» στη λίστα του πρωθυπουργικού γραφείου φαίνεται να βρίσκονται και δυο Ηπειρώτες βουλευτές, ο Γιώργος Αμυράς από τα Γιάννενα και ο Γιώργος Στύλιος από την Άρτα. Και οι δυο τους είναι ικανοί και άξιοι να αναλάβουν υπουργική θέση. Δεν μπορεί να μην τους αναγνωρίσει κανείς ότι συχνά αναδεικνύουν θέματα που απασχολούν τις περιοχές τους, καταθέτοντας ερωτήσεις και αναφορές στη Βουλή. Καιρός είναι λοιπόν να αξιοποιηθούν περισσότεροι Ηπειρώτες βουλευτές σε θέσεις ευθύνης.
Μακάρι οι πρωθυπουργικές προθέσεις να γίνουν και πράξη…
Β.

Αυτό πάλι τι είναι;
Άραβας, κάτοικος ευρωπαϊκής χώρας έστειλε μήνυμα στους μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά μας να ξεσηκωθούν και να κάνουν απεργία πείνας, προκειμένου να αποτρέψουν την κατασκευή των κλειστών κέντρων. 
Αν αυτά γίνουν, τους λέει, θα σας στείλουν πίσω στην Τουρκία. Αυτό που κατάλαβε ο εν λόγω μετανάστης, δεν το κατάλαβαν οι νησιώτες; Μόνο με τα κλειστά κέντρα θα μπορούν να στέλνουν πίσω όσους δεν δικαιούνται ασύλου. Διαφορετικά όλοι αυτοί θα κυκλοφορούν είτε στα νησιά ανεξέλεγκτα, είτε στην ενδοχώρα… Και ποιος ξέρει πόσοι απ’ αυτούς θα κυκλοφορούν χωρίς χαρτιά με όλους τους κινδύνους για τον ελληνικό πληθυσμό…
ΜΑΤ

Νέα καθήκοντα…
Στη νέα Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος εξελέγη η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή.
Πρόκειται για το ανώτερο καθοδηγητικό και εκτελεστικό όργανο του κόμματος και σίγουρα για την Γιαννιώτισσα βουλευτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αναδείξει τις οργανωτικές τις δυνατότητες.
Η ίδια ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο του κόμματος Κ. Μητσοτάκη, όσο και τους συναδέλφους της για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό της και τόνισε ότι «όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας…».
Ευχές και από τη στήλη για δημιουργική πορεία στα νέα της καθήκοντα…
Α.

Πατάτες με «ταυτότητα»!

Συχνά οι καταναλωτές αναρωτιούνται, τι τελικά φτάνει στα πιάτο τους! Κι αυτό, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που αγροτο-κτηνοτροφικά προϊόντα, τα οποία… πασάρονται ως ντόπια, στην πραγματικότητα έχουν φτάσει από μακρινές χώρες του εξωτερικού, χωρίς βέβαια να γνωρίζει κανείς ποια… επεξεργασία έχουν υποστεί. Για παράδειγμα, πόσες φορές πατάτες Αιγύπτου ή Τουρκίας, δεν έχουν «βαφτιστεί» ελληνικές, με τους καταναλωτές να… κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου; Λύση για να προστατευθούν υπάρχει, κι αυτή δεν είναι άλλη από τα προϊόντα με ονοματεπώνυμο. Αναγνώστης του «Π.Λ.» μας έστειλε φυλλάδιο από παραγωγό της περίφημης πατάτας Χρυσοβίτσας, στο οποίο διακρίνει κανείς όλα τα στοιχεία του (τηλέφωνο – ΑΦΜ, Σήμανση προϊόντος κ.α.). 
Αναμφίβολα αυτό για τους καταναλωτές αποτελεί εγγύηση, για το τι και από πού προμηθεύονται προϊόντα, ειδικά αυτά που αφορούν τη διατροφή μας…
Ε. 

* * * 

Αυτά προσπαθούν να τα ξεχάσουν… 
Υπερβολικά αγανακτισμένοι εμφανίζονται πολλοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ! Δεν έδειχναν τον ίδιο ζήλο, όταν η κυβέρνησή τους δήμευε για 100 χρόνια τη δημόσια περιουσία αποδεχομένη να τη διαχειρίζονται ξένοι! Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν περίκλειστο από τα ΜΑΤ. Δεν περνούσε μύγα! Ξέχασαν όταν τα ΜΑΤ έξω από τη Βουλή στα λουλουδάδικα έδερναν τους συνταξιούχους που ζητούσαν το δίκιο τους; Είχαν τόση έγνοια για τους μη προνομιούχους που τους έκοψαν το ΕΚΑΣ! Αυτοί που είχαν «ταξική συνείδηση», πόσα χειρότερα θα μπορούσαν να επιβάλουν στους μη προνομιούχους; Τους ενοχλούσε η αριστεία και ανέθεσαν στον Καρανίκα τον πολιτικό σχεδιασμό! Και να ήταν μόνον αυτά; Ακόμη και ο πρωθυπουργός δεν φημιζόταν για την επιμέλειά του στις σπουδές…

Προχειρότητες…
Τι σκοπό είχε ο Γαβρόγλου και επέβαλε χίλια μύρια προβλήματα στα ΑΕΙ, ενώ με το «έτσι θέλω» επέβαλε και την υποχρεωτική φοίτηση των 4χρονων παιδιών στα νηπιαγωγεία! Δεν μπορεί να μην ήξερε ότι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στέγασης των νηπίων. Αν προσέθεταν υποχρεωτικά ακόμη μία ηλικία, τότε το πρόβλημα ήξερε  ότι θα γινόταν ακόμη χειρότερο. Κι όμως το επέβαλε! Και δεν σκέφθηκε τότε να διορίσει νηπιαγωγούς στους παιδικούς σταθμούς, ώστε το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών αυτής της ηλικίας να εφαρμοστεί μέσα στους παιδικούς σταθμούς. Και τι θα γίνει με το ωράριο; Τα νηπιαγωγεία τελειώνουν πολύ γρήγορα και οι γονείς που εργάζονται δεν ξέρουν τι να κάνουν. Εκτός κι αν ήταν σίγουρος ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς θα είναι  άνεργος…

Δεν ήξεραν δεν ρώταγαν;
Στους εκπαιδευτικούς γιατί επέβαλαν τόση ανασφάλεια; Διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών δεν σκέφθηκαν να κάνουν! Κάθε χρόνο τους απέλυαν τον Ιούνιο και τους στερούσαν τους πόρους του καλοκαιριού για να τους προσλάβουν πάλι το Σεπτέμβριο και να τους στείλουν οπουδήποτε με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν σε ποιες ταλαιπωρίες έμπαιναν κάθε Σεπτέμβρη! Μόνο ο υπουργός μέσα από το πολυτελές γραφείο του, δεν κατάλαβε τίποτε… Και αν εκείνος δεν κατάλαβε, ο περίγυρός του δεν φρόντιζε να τον ενημερώνει; Σκέψου και να μην έλεγε ότι ενδιαφέρεται τόσο για την παιδεία των ελληνοπαίδων και για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών… Αλλάζουμε κυβερνήσεις, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ και αντί να μειώνονται αυτά πολλαπλασιάζονται…

Οι μέλισσες διδάσκουν…
Για την κοινωνία των μελισσών η μέλισσα ως μονάδα δεν μετράει. Η αποικία έχει σημασία. Όλες μαζί δουλεύουν για τον κοινό σκοπό. Αν και η κοινωνία έπαιρνε μαθήματα από τις μέλισσες, όλα θα ήταν καλύτερα. Αλλά και σε κάθε υπηρεσία και κάθε φορέα όπου συμμετέχουν περισσότεροι του ενός θα άλλαζαν πολλά από τα κακώς κείμενα, αν προωθούσαμε τη συλλογική προσπάθεια… Και το ελληνικό φαινόμενο που το καθορίζουν οι κομματικές αντιπαλότητες και η ασυνεννοησία,  πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα για συλλογικές και καλά μελετημένες δράσεις. Εδώ εκπαιδεύονται για να κάνουν ο ένας κακό στον άλλο. Καμία συνεννόηση για κοινές προσπάθειες με σκοπό το συλλογικό καλό. 
Θεανώ Βλάχου