ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Στον Πνευματικό Φάρο!
Ο άνθρωπος των ημερών, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ξεκίνησε την πορεία του στην Ιατρική από τα Γιάννενα, όντας φοιτητής της Ιατρικής Σχολής στα πρώτα δύο έτη. Αυτό λίγο - πολύ είναι γνωστό. Εκείνο που είναι άγνωστο, είναι ότι ο διαπρεπής σήμερα καθηγητής ήταν οικότροφος στον «Πνευματικό Φάρο» που είχε ιδρύσει και λειτουργούσε μέχρι την εκδημία του ο αείμνηστος Συμεών Κατσίμπρας, δίπλα από το ΙΚΑ. Οι συμφοιτητές και ιδίως οι συγκάτοικοί του έχουν να λένε για τον χαρακτήρα του, που άλλωστε φαίνεται και την περίοδο αυτή. Τώρα γιατί ορισμένοι -και μάλιστα Γιαννιώτες- χύνουν τόση χολή στα social media, είναι να απορεί κανείς. Αλλά όπως λέει και η λαϊκή παροιμία, «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου».
Α.
Κανένα ενδιαφέρον…
Αφημένο στη φθορά του χρόνου είναι το παλαιό νεκροταφείο του ιστορικού Σουλίου. Αν και εκεί έχουν ταφεί πολλοί Σουλιώτες, μέχρι τώρα δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για την αναστήλωσή του. Το σκηνικό αποκαρδιωτικό. Οι λιθόκτιστες τοιχοποιΐες έχουν καταρρεύσει και άγρια βλάστηση κάλυψε το χώρο. Στη μνήμη των ψυχών, αλλά και από ιστορική άποψη, θα ήταν χρήσιμο να δρομολογηθούν διαδικασίες ανόρθωσης του παλαιού νεκροταφείου του Σουλίου, ώστε και να είναι επισκέψιμος χώρος, αλλά και να αποτελεί μια ζωντανή μαρτυρία του παρελθόντος, που συνδέεται με το σήμερα και θα εκτείνεται στο μέλλον. 
H.Μ. 

Χωρίς αντίδραση…
Όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της Βουλής αποφάσισαν ότι κάθε κόμμα ακόμη και όταν δεν έχει εκπροσώπηση στη Βουλή δικαιούται επιχορήγηση 100.000 ευρώ για κάθε χρόνο μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές! Έτσι ξοδεύουν τα χρήματα που μαζεύουν από τους φόρους μας! Και ο αρχηγός του Ποταμιού τα έδωσε πίσω. Τους έδωσε και ένα μάθημα. Ποιος ξέρει ποια άλλα κόμματα παίρνουν αυτό το μποναμά… Να τον παίρνουν και οι ενσωματωμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Πάντως ο Θεοδωράκης και άλλη φορά διέθεσε την επιχορήγηση στο σύστημα υγείας. Πόσοι πόροι ξοδεύονται υπέρ της λειτουργίας των πολιτικών και των κομμάτων τους εκείνοι που τα απολαμβάνουν το ξέρουν. Κατά τα άλλα, κάποιοι αγωνίζονται για το λαό…
Θ.

Δικαιωμένοι…

Ένα δίκαιο αίτημα της πόλης ικανοποιείται με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την μετατροπή σε Πρότυπου του Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής. Και επιβάλλεται, μετά τη θετική αυτή εξέλιξη, να θυμίσει η στήλη πως στην προσπάθεια πρωτοστάτησε με επιμονή και πείσμα, επί 25 χρόνια σχεδόν, ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας, ο οποίος με επιστολές και υπομνήματα προς τους κατά καιρούς Υπουργούς ενημέρωνε για το θέμα και απαιτούσε την επανίδρυση Πρότυπου Λυκείου. Σε αυτόν δε τον αγώνα ήταν επικεφαλής κυρίως δύο στελέχη του Συλλόγου, ο Πρόεδρός του Σάκης Δάλλας και ο Γεν. Γραμματέας Μιχάλης Παντούλας, οι οποίοι νιώθουν πλέον σήμερα δικαιωμένοι!
Α.

* * * 

Ενοχλήθηκε τόσο!
Την κυβέρνηση των αρίστων σχολιάζει με κάθε ευκαιρία ο Τσίπρας! Είναι φυσικό να ενοχλείται από τα πτυχία και τις εμπειρίες που έχουν όσοι ανέλαβαν καθήκοντα στην κυβέρνηση. Βλέπεις, πως όσα δε φθάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια… Ό,τι και να πει τώρα δεν έχει να αντιπαραβάλει ούτε σπουδές, ούτε διακρίσεις, ούτε εμπειρίες. Στο μόνο που ξεχωρίζει είναι οι υπαναχωρήσεις, σε ό,τι κι αν υποσχέθηκε, και οι καταγγελίες για τις πρακτικές οποιουδήποτε του βγαίνει μπροστά. Αλήθεια, τώρα κατάλαβε ότι πήγαινε ξυπόλητος στ’ αγκάθια  το 2015 που φαγώθηκε να κυβερνήσει και ήρθε απροετοίμαστος και με βασικές ελλείψεις γνώσεων; Και την πληρώσαμε όλοι εμείς οι μη προνομιούχοι Έλληνες… Σκέψου και να μην έχυνε δάκρυα για τα πάθη μας πόσα ακόμη θα μας είχε φορτώσει!

Και ξανά προς τη δόξα…

Μπορεί οι Έλληνες να αποδοκίμασαν τη στάση και τις πρακτικές του και να τον έβαλαν στην άκρη αλλά η Μέρκελ δεν τον ξεχνάει. Της πρόσφερε τόσες υπηρεσίες. Σε ό,τι κι αν του ζήτησε δεν της χάλασε χατίρι. Κι εκείνη ευγνωμονούσα του πρόσφερε μέσω ενός γερμανικού κρατιδίου ένα βραβείο και λίγο αργότερα και πριν αποχωρήσει από την πολιτική φρόντισε ένα άλλο κρατίδιο να τον βραβεύσει μαζί με τον Ζάεφ αφού κάποιοι …ξέχασαν να του δώσουν το Νόμπελ Ειρήνης! Πώς να μην τον ευγνωμονεί; Σε μια εποχή που όλες οι χώρες της Ευρώπης δεν δέχονται όχι μόνο τους μετανάστες αλλά ούτε τους πρόσφυγες ο Τσίπρας δέχθηκε να της λύσει ένα πρόβλημα ακόμη και πήρε πίσω μετανάστες που βρισκόταν στη Γερμανία. Η Μέρκελ δεν ξεχνάει όσους την εξυπηρετούν…

Ήταν όλοι τους εκεί…
Η χώρα μας αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα προβλήματα και αντί να δουν όλοι πώς θα τα αντιμετωπίσουμε, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκαν πριν προ καιρού να κάνουν μεγάλη κομματική βεγγέρα στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ για να εκφωνήσει βαρυσήμαντο λόγο ο αρχηγός τους! Ξόδεψαν ένα σωρό χρήματα, γέμισαν την Αττική με αφίσες  του αρχηγού, ρυπαίνοντας τον χώρο, και ο αρχηγός ξαναθυμήθηκε τα συνθήματα που τον έφεραν στην κυβέρνηση! Μπροστά - μπροστά τα στελέχη του Γιώργου Παπανδρέου Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου και λοιποί που συνέργησαν να μας φορτώσουν τα μνημόνια και είναι υπεύθυνοι για όλα όσα καταγγέλλει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ως παλαιοκομματικές αντιλήψεις…

Ακόμη και ο Ευκλείδης;
Νομίζαμε ότι ο Ηπειρώτης πολιτικός διέθετε κριτική σκέψη… Όταν όμως έλεγε ότι «εμείς σας αφήσαμε λιγότερους στα νησιά» έχασα την εμπιστοσύνη μου και σ’ αυτόν. Ξέρει ότι η κυβέρνηση μετακίνησε μεγάλο αριθμό προσφύγων στην ενδοχώρα, ότι δεν περνάει κανένας προς την Ευρώπη ώστε να δημιουργηθούν κενά στην Ελλάδα και ότι ο μέγας Ερντογάν έστελνε  περισσότερους  ακόμη και το Χειμώνα. Και όταν αποφάσισαν να εξετάζεται το άσυλο μόνο στα νησιά και εκκρεμούσαν 70.000 αιτήσεις ενώ δεν επέστρεφαν κανένα ξένο υπήκοο που δεν εδικαιούτο άσυλο πού ήταν ο Ευκλείδης; Και η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα όταν δεν θα βρίσκουν δουλειά οι πρόσφυγες και τα νησιά θα είναι στο έλεος του Ερντογάν. Περιμέναμε ωριμότερη στάση από τον Ευκλείδη!
Θεανώ Βλάχου