ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Αδικαιολόγητη χαλάρωση!
 Τα Γιάννενα, παρά τη σύντομη παρένθεση -ελπίζουμε- των κρουσμάτων στο στρατόπεδο Περάματος έχουν περιορίσει αισθητά τα κρούσματα κορωνοϊού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται η χαλάρωση των μέτρων. Κακό παράδειγμα πρώτο: Αναγνώστης είχε την υπομονή να μετρήσει καθ’ οδόν αυτοκίνητα στα οποία ο οδηγός και ο συνεπιβάτης έφεραν μάσκα: Στα δώδεκα οδηγός και συνοδηγός είχαν τη μάσκα κατεβασμένη, απλά την κρατούσαν για το φόβο της Αστυνομίας και μόνο σε έξι οι αντίστοιχοι επιβαίνοντες την είχαν σωστά τοποθετημένη. Κακό παράδειγμα δεύτερο: Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ εγκαταλείφθηκε το μέτρο με τα καρτελάκια που μετρούν τον αριθμό των εισερχομένων εντός των καταστημάτων. Τελικά φταίει η έλλειψη ατομικής και επιχειρηματικής ευθύνης, ή ο αριθμός των... ΜΕΘ όπως υποστηρίζουν ορισμένοι;
Ν.

Ήξεραν τι έκαναν…
 Στην πρώτη φάση της πανδημίας στο Παν/κό Νοσοκομείο μας εκείνοι που ανέλαβαν τις πρωτοβουλίες με πολύ κόπο προετοίμασαν τη Μονάδα Λοιμωδών Νόσων με τέσσερις μέχρι σήμερα στεγανές υποομάδες. Τότε εκείνοι που δεν έκαναν ποτέ τίποτε, σημαντικό και που συνήθως ζουν για να κάνουν μόνο κριτική, έκριναν ότι ήταν υπερβολικός ο σχεδιασμός! Τελικά, αποδείχθηκε από τις σημερινές πληρότητες ότι ήταν αναγκαίος και εκείνοι που προνόησαν ήξεραν τι έκαναν… Χωρίς αντικειμενική κριτική και χωρίς συμπράξεις για το καλύτερο δυνατό δεν θα πάμε ποτέ καλύτερα. Όλο πίσω θα βρισκόμαστε όσο οι εμπάθειες κυριαρχούν…
Θ.

Ρεαλιστική πρόταση…
 Η πρόταση - αίτημα του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου για εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης που έχει κατασκευαστεί στα όρια του Δήμου του, είναι ρεαλιστική και αν γίνει δεκτή, ίσως «βάλει τα πράγματα στις σωστές της διαστάσεις» όσον αφορά το κόστος της λειτουργίας των ΣΜΑ. Αυτό βέβαια προϋποθέτει παράταση του διαγωνισμού που προωθεί η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, αλλά, αν είναι να «κοστίσει ο κούκος αηδόνι», αξίζει και τον κόπο και το πολιτικό κόστος.
Ν.
Έργα πανδημίας…
 Aπ’ το κάθε τι εμπνέεται ένας καλλιτέχνης για να δημιουργήσει και η πανδημία με όλα όσα έχει φέρει στη ζωή μας δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Κάπως έτσι, ο διακεκριμένος συμπατριώτης μας γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης κλεισμένος στο εργαστήρι του, καθώς σκέφτεται τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους όσοι φροντίζουν ασθενείς με κορωνοϊό, άρχισε να αναπαριστά και σε έργα του όλη αυτή την κατάσταση (φωτό). «Προσπαθώ να τους δείξω ότι τους σκέφτομαι και συμπάσχω μαζί τους», αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook. Αυτός είναι ο δικός του ιδιαίτερος τρόπος έκφρασης και τα συγκεκριμένα έργα πραγματικά μιλούν από μόνα τους!
Κ.Α.

Οι νεοαντιστασιακοί…
Οι σημερινοί «επαναστάτες» του γλυκού νερού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν κινδυνεύει περισσότερο η δημόσια υγεία απ’ όσο κινδυνεύουν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα! Αν η απόφαση για την προστασία της υγείας των πολιτών αλλά και για να αντέξει το ΕΣΥ είναι χουντική πρακτική, τότε εκπέμπουμε σε διαφορετικό μήκος κύματος και είναι πολύ δύσκολο να συναντηθούμε ενώ αντιμετωπίζουμε τους ίδιους κινδύνους. Ας ρωτήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που ήδη νόσησαν αγωνιζόμενοι για τη φροντίδα όσων νοσούν. Λέτε να νιώσουν περιχαρείς παρακολουθώντας μία ακόμη πορεία;
ΜΑΤ

Δεν έμεινε συγγενής…
Κανένας συγγενής δεν απέμεινε στα Γιάννενα να πει το στερνό «αντίο» σήμερα στην Εσθήρ Κοέν, που μαζί με άλλη μία κυρία η οποία ζει στην Αθήνα ήταν οι τελευταίες Γιαννιώτισσες Εβραίες που επέζησαν του Άουσβιτς. Ο σύζυγός της πέθανε πριν από τρία χρόνια, ενώ η κόρη της μετακόμισε στο Ισραήλ αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν ένας καθηγητής της εδώ στην πόλη μας την αποκάλεσε «παλιοεβραία», όπως είχε αποκαλύψει η εκλιπούσα. Ο Μωυσής Ελισάφ λοιπόν ως πρόεδρος της τοπικής Ισραηλιτικής Κοινότητας, θα της απευθύνει το ύστατο «χαίρε» στο εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων. Η Εβραϊκή Κοινότητα στα Γιάννενα δεν ανέκαμψε ποτέ έπειτα από την αποδεκάτισή της από τους ναζί. Σήμερα τα νεότερα μέλη της δεν είναι πάνω από είκοσι…
Κ.Α.

Τα παραλειπόμενα…
 Αρνήθηκε η κ. Γεννηματά να συνυπογράψει το κείμενο του ΚΚΕ με αφορμή την απαγόρευση εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο εν μέσω lock down! Έτσι σκέφθηκε, έτσι έκανε. Το λόγο όμως που επικαλέστηκε για την άρνησή της δεν ξέρω αν τον κατάλαβε και η ίδια: «για να μην παίξω το παιγνίδι του Μητσοτάκη», δήλωσε. Τι εννοούσε; Αυτή την ώρα της μεγάλης κρίσης για τον κόσμο ολόκληρο αυτό το συμπέρασμα έβγαλε; Θα κατανοούσαμε την άρνησή της αν έλεγε ότι το κάνει για να προστατευθεί η υγεία όλων μας και για να αντέξει το ΕΣΥ! Ο ισχυρισμός της δεν έχει νόημα παρά δείχνει ότι και εκείνη την ενοχλεί η εμπιστοσύνη που του δείχνει ο λαός εντός και εκτός της χώρας… Έλληνες του εξωτερικού λένε τα καλύτερα λόγια. Τους εκπλήσσει και ο προγραμματισμός και η εργατικότητά του.
Tόσα παράλογα…
Εκείνες τις μέρες ακούσαμε τόσα μαργαριτάρια από διάφορα χείλη «αντιστασιακών του γλυκού νερού»! Θεώρησαν κάποιοι απαράδεκτη την απόφαση της απαγόρευσης των συναθροίσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου! Αν όμως ρωτούσαν τους πραγματικούς αγωνιστές εκείνης της εποχής θα είχαν να τους πουν «σιγά παιδιά, θα σας πειράξει η τόση αγωνιστικότητα»! Όσο για τις πομπώδεις εκφράσεις περί αντιδημοκρατικών αποφάσεων φαίνεται πως τελικά μας πείραξε ο ιός και χάσαμε την κριτική μας ικανότητα. Το να είναι αναγκασμένος ο όποιος πρωθυπουργός να πάρει μέτρα που μπορούν να χαρακτηριστούν και αντιδημοκρατικά, προκειμένου να περιορίσει την υπερμετάδοση του ξενόφερτου ιού και να σώσει ζωές δεν ξέρω αν ο καθένας από εμάς δικαιούται να λέει ανοησίες…

Με το δίκιο μας!
 Ακούγοντας τις τοποθετήσεις στελεχών των κομμάτων που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, νιώθεις ότι κάτι πολύ σοβαρό μας συμβαίνει που δεν μας αφήνει να βρούμε κοινή στάση. Είναι δυνατό να παρακολουθούμε εκ του ασφαλούς τον αγώνα που κάνουν γιατροί, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και όλο το προσωπικό που προσφέρει υπηρεσίες στα νοσοκομεία και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε αντιπολίτευση; Είναι αυτή η κατάλληλη ώρα για να δείξουμε τις εμπάθειές μας; Το σύστημα υγείας της Ελλάδας είχε συγκεκριμένες υποδομές. Αυτές πολλαπλασιάστηκαν λόγω της έκτακτης κατάστασης αλλά δεν είναι δυνατό να ανταποκριθεί πλήρως. Άλλες χώρες με καλύτερα συστήματα υγείας στέλνουν ασθενείς στη γειτονιά τους.

Πολωτικές πρακτικές…
 Αν την απόφαση των υπευθύνων για την προστασία της υγείας όλων μας αλλά και για να αντέξει το ΕΣΥ, που όσες κλίνες κι αν προσθέσει δεν θα αντέξει, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, μπορούν κάποιοι να τη χαρακτηρίσουν χουντική πρακτική, τότε μάλλον δεν καταλαβαίνουμε τι μας γίνεται… Κι αν φθάσαμε σε τέτοιο σημείο ασυνεννοησίας τίποτε καλό δεν μπορούμε να περιμένουμε όσες κραυγές κι αν ακουστούν, όσα λάβαρα κι αν υψωθούν, όσες πορείες κι αν γίνουν. Κι αν δεν καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο οι πολίτες που έχουμε τα ίδια προβλήματα τότε τι να περιμένουμε; Πότε επιτέλους θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε; Τι φοβούνται εκείνοι που δεν αντέχουν ούτε την Πρωτομαγιά να είναι όλοι μαζί οι εργαζόμενοι; Αν αυτά δεν καταδικαστούν ως απαράδεκτα δεν έχουμε άλλη λύση…
Θεανώ Βλάχου