ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Λύση οι εκλογές!
 Δεν έχει άδικο ο Γρηγόρης Γκίκας να ζητάει παραίτηση των μελών της Διοίκησης στο Επιμελητήριο και διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέας. Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους Δημ. Δημητρίου και Ι. Μήτση, οι οποίοι συνεργάστηκαν αρχικά για να πάρουν την προεδρία έχει δηλητηριάσει το κλίμα κι αυτό μόνο καλό δεν είναι για το Επιμελητήριο και το έργο που πρέπει να κάνει σήμερα, εν μέσω πανδημίας, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τα μέλη του. Η «συνταγή» χάλασε στην πορεία και πρέπει να δοθεί δραστική λύση. Δε μπορεί να… σέρνεται για πολύ αυτή η κατάσταση.
Κ.Α.
«Νεκρά» τα τηλέφωνα!
 Τι συμβαίνει άραγε με το ΚΕΠΑ στον ΕΦΚΑ Ιωαννίνων, δηλαδή το Κέντρο που ασχολείται με την πιστοποίηση της αναπηρίας των σφαλισμένων πολιτών; Όπως κατήγγειλε στη στήλη συμπολίτης, προσπαθεί εδώ κι εβδομάδες να επικοινωνήσει προκειμένου να ενημερωθεί για υπόθεση της μητέρας του, όμως κανείς δεν σηκώνει τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να έχει πλέον αγανακτήσει. Κάτι πρέπει να γίνει λοιπόν. Μιλάμε για πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι είναι ανάγκη να εξυπηρετηθούν. Ας δουν το θέμα οι ιθύνοντες του ΕΦΚΑ και ας πράξουν αναλόγως.
Κ.Α.
Στα πεζοδρόμια…
Κάθε Φθινόπωρο φαίνεται η έλλειψη! Ο Δήμος δεν έχει μηχάνημα συλλογής φύλλων. Έτσι, τα φύλλα στοιβάζονται στα πεζοδρόμια και στις άκρες των δρόμων, η βροχή τα σαπίζει και τα κατευθύνει στα δίκτυα των ομβρίων υδάτων που τα καθιστά ακατάλληλα για να συλλέξουν τα νερά! Κι  όμως, τα φύλλα αυτά θα μπορούσαν να μαζευτούν και να γίνουν κομπόστ λιπαίνοντας  πάρκα και πρασιές…
Θ.
Τόσο κόμπλεξ!
 Τους «αρίστους» της κυβέρνησης σχολιάζουν πικρόχολα εκείνοι που μόνο κριτική ξέρουν να κάνουν! Κανένας δεν είναι αλάνθαστος αλλά να περιμένουν κάποιοι με το δάχτυλο στη σκανδάλη μήπως και εντοπίσουν κάποια άστοχη κίνηση των στελεχών που κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα στον τόπο μας, είναι άκρως απογοητευτικό. Αυτοί οι ίδιοι δεν είχαν ούτε μία λέξη να πουν όταν στο Μαξίμου εγκαταστάθηκε με μεγάλο μισθό και με πρόσθετες αμοιβές ο πλέον ακατάλληλος για τον πολιτικό σχεδιασμό! Αλήθεια, υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στους συνεργάτες των δύο πρωθυπουργών; 
ΜΑΤ 
Και η αρχαία κληρονομιά μας;
 Αναγνώστης του «Π.Λ.» γράφει στις «Διαδόσεις» σχετικά με τα εγκαίνια του ανελκυστήρα στην Aκρόπολη: «Και που, στην Ακρόπολη:  Σίδερο, Πλέξι γκλάς  και Τσιμέντο. Τι να πεις; »Θα μου πείς τώρα έχουμε κορωνοϊό αυτά θα κοιτάμε; Κι όμως αγαπητοί μου φίλοι, κορωνοϊός δεν σημαίνει η «εν ψυχρώ εκτέλεση» της αρχαίας κληρονομιάς, της ιστορίας, της ίδιας της ζωής μας! Και να σκεφτείς ότι αυτή η τραγικότητα  ονομάστηκε: «εμβληματικό έργο»! Μήπως είμαι υπερβολικός; Ή η εμπειρία μου από άλλες χώρες είναι λάθος;».
Α.Ζ.
 Στήθηκε η φάτνη!

 Μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να τα περάσουμε διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σταματούν οι παραδόσεις του τόπου μας. Ένα από αυτά είναι η φάτνη που στήνεται κάθε χρονιά στη φυσική σπηλιά που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού της Καστρίτσας. Πριν λίγες μέρες τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστρίτσας μερίμνησαν για το στήσιμό της (φωτό) και έτσι το έθιμο τηρήθηκε πιστά για 22η συνεχόμενη χρονιά! Ένα πολύ ωραίο και μοναδικό θέαμα που προκαλεί τον θαυμασμό όσων περνούν από το σημείο, ειδικά με τη δύση του ηλίου!

Ν.Γ.

Γιατί άλλαξε στάση;
 Πολλοί αναρωτιούνται γιατί άλλαξε τώρα στάση η εκκλησία και συνεργάζεται για να μη μεταδοθεί περισσότερο το κακό! Δεν ξέρουν ότι ένας επίσκοπος πέθανε, κάποιοι αρχιερείς νοσηλεύθηκαν, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας πέρασε μεγάλη περιπέτεια, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας μεταφέρθηκε για να νοσηλευτεί στην Ελλάδα και ποιος ξέρει και πόσα άλλα στελέχη της εκκλησίας πέρασαν από αυτή την περιπέτεια. Έτσι, ενώ στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου υπήρξε ελαστικότητα που κόστισε στη Β. Ελλάδα, στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα δεν κουνήθηκε φύλλο με τη συνδρομή Χρυσοχοϊδη, του τοπικού επισκόπου και του Δήμου. Και το παράδειγμά τους ακολουθούν και οι παράγοντες άλλων πόλεων… Πρώτα η υγεία και η ζωή των ανθρώπων και μετά όλα τα υπόλοιπα!

Αγνόησαν τον κίνδυνο…

 Οι χιλιάδες πολίτες που συνωστίζονταν έξω από το δικαστήριο περιμένοντας την απόφαση στη δίκη της «Χρυσής Αυγής» δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την παραπέρα εξάπλωση του ιού; Ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό που εκείνη η μητέρα βγαίνοντας από το δικαστήριο είδε μαζεμένους χιλιάδες ανθρώπους να της συμπαραστέκονται αλλά ποιες ήταν οι επιπτώσεις της στάσης τους; Και αργότερα οι συναθροίσεις στα «Λαδάδικα», τα πάρτυ στο «Αριστοτέλειο» οι συγκρούσεις για το «Πολυτεχνείο» αλλά και οι άλλες ιδιωτικές «συναθροίσεις» που ακολούθησαν πόσο θέριεψαν τον εχθρό; Και αναρωτιούνται κάποιοι πώς εξαπλώθηκε εκεί τόσο βίαια ο ιός! Τώρα μετράνε και τους αστυνομικούς που νόσησαν ή έχασαν τη ζωή τους… Αυτοί σε τι έφταιξαν; Τις εντολές των ανωτέρων τους εκτελούν.

Η εμπάθεια περισσεύει!
Εκείνοι που ζουν για να κάνουν μόνο κριτική έκαναν και πάλι το θαύμα τους! Όταν ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας τα ονόματα των γιατρών από ιδιωτικά κέντα της Αθήνας που δήλωσαν εθελοντές για να βοηθήσουν στη Βόρεια Ελλάδα κάποιοι έβγαλαν χολή! «Πουλάει ελπίδα με εμβόλιο και εθελοντές γιατρούς από ιδιωτικά κέντρα», έγραφε η «Εφημερίδα των Συντακτών» και συμπλήρωνε: «Αφόρητη η πίεση στο ΕΣΥ»! Και βέβαια είναι αφόρητη. Ξέρουν στις άλλες χώρες που έχουν και καλύτερα συστήματα υγείας να μην υπάρχει πίεση; Μέχρι και ασθενείς στέλνουν από χώρα σε χώρα… Σκέψου και να μην είχαν κάνει τόση προετοιμασία στο σύστημα της Ελλάδας και να περίμεναν να ανταποκριθεί με τις υποδομές που παρέλαβαν. Αλλά αυτού του είδους η κριτική περισσεύει αυτή την ώρα…

Εκείνοι ξέρουν…
 Όσοι κάνουν κριτική στην κυβέρνηση αποδίδοντάς της όλες τις ευθύνες που εν μέσω πανδημίας τολμάει να απαγορεύει και τις συναθροίσεις με το σκεπτικό να αποτρέψει τη μεγαλύτερη διασπορά του ιού χρειάζονται ειδικούς για να ερευνήσουν τι τους συμβαίνει. Αυτές οι αντιδράσεις δεν είναι απλή υπόθεση. Και για την ευθύνη εκείνων που προκαλούν την αύξηση των κρουσμάτων που θα βγάλει και το ΕΣΥ από τα όποια όρια του απέμειναν ποιοι θα αναλάβουν την ευθύνη και τι θα κάνουν για να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα; Βλέπεις, το νόμισμα έχει δύο όψεις… Ή συνεργάζεσαι εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα που υποδεικνύουν οι ειδικοί ή κάνεις απλά κριτική μετρώντας τα θύματα που συνωστίζονται στα νοσοκομεία ή χάνουν τη ζωή τους βυθίζοντας στο πένθος τους δικούς τους…
Θεανώ Βλάχου