ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Κι όμως ήρθαν…
 Ούτε οι εκκλήσεις, ούτε οι προειδοποιήσεις απέτρεψαν απόδημους της Αθήνας (κυρίως) να έλθουν στο νομό για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς απέδωσαν οι έλεγχοι της Αστυνομίας, αλλά ας ελπίσουμε να μην έχουμε απρόοπτα με τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες…
Ν.

Δύσκολα και στην Αλβανία...
 Πολύ δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Αλβανία, όπου κι εκεί δεν πειθαρχεί ο κόσμος στα μέτρα: Την Κυριακή ανακοινώθηκαν 499 νέα κρούσματα με τον αριθμό ανά εκατομμύριο κατοίκων να ανέρχεται σε 19.548 (στην Ελλάδα ο αντίστοιχος είναι 12.996). Με τέτοια εξέλιξη, κάθε σκέψη για χαλάρωση των μέτρων στα σύνορα, μάλλον πρέπει να αποκλείεται.
A.

«Δικαιώθηκε» και πάλι!

 Άλλη μια… δικαίωση του Αλ. Τσίπρα: «Ας σταματήσει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του να επιδίδονται σε εμπόριο ελπίδας με δεσμεύσεις για εμβόλιο το Δεκέμβριο, το οποίο είναι σε δοκιμαστικό στάδιο», δήλωνε ο πρώην Πρωθυπουργός αρχές Νοεμβρίου. Και χθες ο κ. Τσίπρας συμμετείχε στο… εμπόριο ελπίδας που έγινε βεβαίως ελπίδα ζωής.
Ν.
Μας κοροϊδεύει…
 Την ώρα που οι Ευρωπαίοι εφοδιάζονται με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού εκείνος… μεταλλάσσεται γίνεται 70% περισσότερο μεταδοτικός και επισκέπτεται πρώτα την Αγγλία για να δει τα πολυκαταστήματα και να εξαπλωθεί πιο εύκολα μέσα στο συνωστισμό… Αναστατώθηκαν οι άλλες χώρες, σταμάτησαν τις αεροπορικές συνδέσεις αλλά ο ιός βρήκε υποζύγιο έναν ανυποψίαστο πολίτη και πέρασε σε άλλη χώρα… Τι θα γίνει από δω και πέρα θα το μάθουμε στην πράξη εκτός κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ φροντίσει να τον εμποδίσει να έρθει και στην Ελλάδα… Αυτοί που έχουν για όλα λύσεις ας κάνουν και τώρα το θαύμα τους!
Θ.

Αφιερωμένο στη μνήμη Θ. Νιτσιάκου…

Κυκλοφόρησε από το Θωμά Τάχη η μέθοδος εκμάθησης της Βλάχικης γλώσσας κι έγινε best seller σ' ένα μήνα! Το βιβλίο υποστηρίχτηκε από τον αείμνηστο επιχειρηματία Θεόδωρο Νιτσιάκο με καταγωγή από την Αετομηλίτσα Γράμμου και το Σύλλογο Αετομηλιτσιωτών Γράμμου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αυτοδημιούργητου Βλάχου επιχειρηματία, καθώς στις 10.1.2020 και κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης του βιβλίου, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος άφησε την τελευταία του πνοή στο αγαπημένο του χωριό, την Αετομηλίτσα, στις πλαγιές του Γράμμου.
H.Μ.

Οι ξεροκέφαλοι φταίνε;
Πώς θα έρθουν για Χριστούγεννα οι Έλληνες φοιτητές από την Αγγλία; Και γιατί να φοιτούν εκεί, τονώνοντας την οικονομία ξένης χώρας; Απλά εδώ «απαγορεύεται η ίδρυση και ιδιωτικών Πανεπιστημίων»! Πόσα χρήματα ξοδεύει ο κάθε φοιτητής για να σπουδάσει στην Αγγλία και πόσο βοηθάει την οικονομία τους; Αυτά θα έμεναν εδώ! Πόσοι επιστήμονες που έφυγαν θα δίδασκαν εδώ; Ξέρετε πόσες νέες θέσεις εργασίας θα ήταν στη διάθεση και των επιστημόνων αλλά και των άλλων αναγκαίων υπαλλήλων; Και δεν είναι μόνο η Αγγλία που τονώνεται η οικονομία της από τους Έλληνες. Είναι όλες οι χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ακόμη και η Κύπρος φιλοξενεί Έλληνες φοιτητές αλλά και η Τουρκία! Και η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της… Βλέπεις εδώ υπάρχει το αλά ελληνικά ιδεολογικό εμπόδιο…

Το μάθατε;
 Στα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια επιβάλλονται εντελώς διαφορετικοί κανόνες σε σύγκριση με όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου! Εδώ οι καταλήψεις είναι σταθερή συνήθεια, οι αφίσες στις αίθουσες και τους διαδρόμους είναι η διακόσμηση των πνευματικών ιδρυμάτων! Στους τοίχους θα δεις κάθε είδους σύνθημα, τα αποτσίγαρα και οι καφέδες βρίσκονται πεταμένα παντού, οι προπηλακισμοί των εκπαιδευτικών που μπορεί να έχουν κάποια διαφορετική άποψη από τα παιδιά που φοιτούν στις διάφορες σχολές, δημιούργησαν κατ’ επανάληψη μεγάλους προβληματισμούς για το πού πάμε, ενώ το χτίσιμο της πόρτας ενός πρύτανη έμεινε στην ιστορία, αλλά περιέργως δεν καταδικάστηκε από ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα… Και οι αντιδράσεις «αλά ελληνικά» συνεχίζονται.

Γι’ αυτό δεν πείθουν…
Τόσους αγώνες κάνουν κόμματα και συλλογικότητες… Κι όμως όχι μόνο δεν πείθουν το λαό αλλά καταδικάζονται και στη συνείδηση των απλών πολιτών που αγωνιούν για τον επιούσιο και τρομάζουν με την τόση βία… Στα ελληνικά πανεπιστήμια οι καταστάσεις βίας αποδοκιμάζονται από την πλειοψηφία του λαού που θέλει να σπουδάζουν τα παιδιά του χωρίς εμπόδια. Μία κατάληψη πανεπιστημίου στερεί από τους φοιτητές την απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών τους, οι γονείς πληρώνουν ενοίκια και τα άλλα έξοδα ώστε να παιδιά τους να μείνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και να μη ψάχνουν για άλλες λύσεις…Και τελικά ποιους πλήττουν τέτοιες καταστάσεις; Όχι βέβαια τις οικογένειες των πλουσίων. Αυτοί βρίσκουν άλλες διεξόδους. Τόσες χώρες περιμένουν τους Έλληνες για να σπουδάσουν εκεί.

Περίεργα νοήματα…
Στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών είμαστε πάλι πρωτοπόροι! Υπάρχει τόσο μπέρδεμα με την έννοια «ελεύθερη» γι’ αυτό και δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στις αποφάσεις. Το να καταλαμβάνονται κτήρια σχολών και να γίνονται το μετερίζι για την κατασκευή πολεμοφοδίων και τη διεξαγωγή πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα σε φοιτητές και διδάσκοντες ή φοιτητές και αστυνομικές δυνάμεις, αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Το να εμπλέκονται και εξωπανεπιστημιακοί παράγοντες στην επιβολή των όποιων διαφορετικών απόψεων, αυτό δεν έχει νόημα. Το να προσπαθείς να πείσεις με το διάλογο για την ορθότητα των απόψεών σου, είναι άλλο και είναι διαφορετικό να προσπαθείς με τη βία να επιβάλλεις εκείνο που εσύ θεωρείς σωστό… Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…
Θεανώ Βλάχου