ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Στη μνήμη του Βαγγέλη να αναβαθμιστεί η Γαλακτοκομική…
➤  Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Η τραγική ιστορία του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη, συγκλόνισε το πανελλήνιο και κυρίως τους Γιαννιώτες, που έζησαν έντονα, από την πρώτη στιγμή, ολόκληρη την υπόθεση. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί δεν ήταν ένα περιστατικό σαν όλα τ’ άλλα, που συχνά συμβαίνουν στην χώρα μας, αλλά κυρίως γιατί το δράμα του Βαγγέλη έγινε ανθρώπινο σήριαλ, που κράτησε 40 ημέρες σε αγωνία το πανελλήνιο, μέχρι να κλείσει η πρώτη θλιβερή πράξη, με την ανεύρεση της σορού του και με την διαπίστωση ότι πρόκειται για αυτοχειρία.
Και μπήκαμε στη δεύτερη πράξη, η οποία είναι ακόμη πιο δραματική, αφού το κουβάρι της υπόθεσης που ξετυλίγεται καθημερινά αποκαλύπτει και νέες τραγικές καταστάσεις. Βέβαια, όλο αυτό το διάστημα γράφτηκαν πολλά, ακούστηκαν ακόμη περισσότερα, πολλά από τα οποία ξεπέρασαν κάθε όριο υπερβολής, με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγχυση και σε κάποιες περιπτώσεις να εκδηλώνονται ακρότητες.
Ο άτυχος σπουδαστής αναπαύεται από την περασμένη εβδομάδα στην Κρητική γη, που τον υποδέχθηκε σαν ήρωα, η οικογένειά του προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της και να βρει απαντήσεις, ενώ οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να εξακριβωθεί, εάν όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας (περί βίας και απειλών), ώθησαν τον Βαγγέλη να βάλει τέλος στη ζωή του.
Η υπόθεση αυτή ανέδειξε και μια άλλη «πληγή» της κοινωνίας, την βία και τον εκφοβισμό σε εκπαιδευτικούς χώρους. Γεγονός βέβαια που δεν προέκυψε τώρα, αλλά που, δυστυχώς, η Πολιτεία και η Κοινωνία ή το είχαν υποβαθμίσει ή το έκρυβαν «κάτω από το χαλί»! Έπρεπε να συμβεί το μοιραίο, για να αποτελέσει, εδώ και λίγες μέρες πρώτο θέμα συζήτησης ο σχολικός εκφοβισμός, το λεγόμενο και «bullying», μόνο που με τις υπερβολές που ακούγονται τις τελευταίες μέρες, χάνεται πολλές φορές και η ουσία.
Φυσικά και πρέπει άμεσα να υπάρξει ενημέρωση και κινητοποίηση στα σχολεία, στους γονείς, στην κοινωνία ολόκληρη, για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων. Συστηματικά όμως, με πρόγραμμα και δράσεις από φορείς και ειδικούς και όχι μόνο επειδή, τη δεδομένη στιγμή, «πουλάει» το θέμα. Σημασία έχει αυτό το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί από τη ρίζα του, για να μην ξεχαστεί μόλις σβήσουν τα φώτα και το θυμηθούμε πάλι σε ένα άλλο μελλοντικό θλιβερό περιστατικό. Για την υπόθεση του σπουδαστή από την Κρήτη, θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Αυτή και μόνο είναι η καθ’ ύλην αρμόδια.
***
Ένα άλλο όμως σοβαρό θέμα που αναδείχτηκε μέσα από την τραγική αυτή ιστορία, αφορά την περιοχή μας και το μέλλον της Γαλακτοκομικής, της μοναδικής Σχολής στην Ελλάδα, με μεγάλη παράδοση και προσφορά στον πρωτογενή τομέα, που σήμερα βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα». Τεράστιες ευθύνες για το σημερινό κατάντημά της έχει η Πολιτεία, αλλά και οι τοπικοί φορείς που δεν αντέδρασαν εγκαίρως και δυναμικά τα προηγούμενα χρόνια για να την θωρακίσουν από τέτοια γεγονότα.
Ας μας πουν λοιπόν οι υπεύθυνοι πώς σκοπεύουν έμπρακτα, από εδώ και στο εξής,  να στηρίξουν την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει τίποτε συγκεκριμένο, παρά μόνο αόριστες δεσμεύσεις ότι θα αναβαθμιστεί! Ας ελπίσουμε ότι η Πολιτεία δεν θα μείνει μόνο σε αοριστίες και ότι σύντομα θα φροντίσει για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής, που σήμερα διανύει τις χειρότερες μέρες της 100χρονης ιστορικής της πορείας…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.