ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Όταν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!..

(Κοσμοπλημμύρα στο Run Greece για ενίσχυση της «Κιβωτού»)

● Μια ευχάριστη νότα στην μουντή και όλο πιο σκληρή καθημερινότητά μας, ήταν το χθεσινό Run Greece, μια γιορτή μαζικού αθλητισμού που για τρίτη χρονιά αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από τους Γιαννιώτες. Οι δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν από μικρούς και μεγάλους δρομείς, οι οποίοι έτρεξαν όχι μόνο για την χαρά της συμμετοχής, αλλά και για έναν ιερό σκοπό: την ενίσχυση του παραρτήματος της «Κιβωτού του Κόσμου», που λειτουργεί στην ακριτική Πωγωνιανή. Σήμερα φιλοξενεί περί τα 50 παιδάκια, τα οποία στην πιο τρυφερή τους ηλικία δεν γνώρισαν αγάπη και θαλπωρή στο οικογενειακό τους περιβάλλον και απομακρύνθηκαν με εισαγγελική παρέμβαση.
Η αθρόα συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι οι Γιαννιώτες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και κυρίως όταν αυτοί έχουν να κάνουν με παιδιά. Αυτό εξάλλου το αποδεικνύουν και έμπρακτα, σε κάθε ευκαιρία, με την στήριξή τους στην κοινωνική αυτή δομή της Πωγωνιανής, «ψυχή» της οποίας είναι ο δραστήριος ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου, που από την πρώτη στιγμή που ίδρυσε την «Κιβωτό του Κόσμου» στην Αθήνα το 1998, έχει αφιερώσει τη ζωή του σ’ αυτόν τον ιερό σκοπό. Κι όλα αυτά, χωρίς ποτέ να λάβει καμία οικονομική βοήθεια από το Κράτος, παρά μόνο έχοντας την έμπρακτη στήριξη του απλού κόσμου.
Όσον αφορά την περιοχή μας, εκτός από το ότι μέσα από την «Κιβωτό του Κόσμου» ανυπεράσπιστα πλάσματα από την Ήπειρο και την Βορειοδυτική Ελλάδα βρίσκουν καταφύγιο και κυρίως την αγάπη που δεν γνώρισαν ποτέ, η προσφορά της δομής είναι συνολικότερη στην ξεχασμένη από την Πολιτεία ακριτική ύπαιθρο. Η Πωγωνιανή τα τελευταία δυο χρόνια, με την εκεί παρουσία των παιδιών, έχει αποκτήσει ξανά ζωή. Σχολεία άνοιξαν, οι πλατείες γέμισαν, οι παιδικές χαρές έδωσαν ξανά ζωντάνια στην περιοχή, ενώ και κάποιες οικογένειες βρήκαν δουλειά στην δομή της «Κιβωτού».
* * *
Διοργανώσεις λοιπόν που συνδυάζουν αθλητισμό και κοινωνική προσφορά, όπως το χθεσινό Run Greece με χορηγό τη γνωστή μας Wind, αποκτούν ιδιαίτερη αξία στις μέρες μας, που γενικά η χώρα διανύει μια από τις δυσκολότερες εποχές, μετά την μεταπολίτευση. Οι διοργανωτές του αγώνα κέρδισαν το στοίχημα και με το παραπάνω, ενώ αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες βρίσκουν ανταπόκριση από τους πολίτες και καλό θα είναι να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.
Εν έτει 2015, και ενώ η χώρα μας παλεύει να βρει το βηματισμό της εντός και εκτός Ελλάδας, ο απλός κόσμος αποδεικνύει - και αυτό είναι παρήγορο - ότι η Αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο βρίσκεται υψηλά στις αξίες του και είναι ό,τι του έχει απομείνει για να μην χάσει, σε τόσο σκληρές από κάθε άποψη εποχές, την ανθρωπιά και την ευαισθησία του…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.