ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Υπάρχουν «καλές ειδήσεις» και στην Ελλάδα της κρίσης!

➤  Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Μπορεί τους τελευταίους μήνες την Ελλάδα να απασχολούν οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, τα τεράστια οικονομικά προβλήματα σχεδόν του συνόλου της κοινωνίας, αλλά και το καυτό ζήτημα της μετανάστευσης που επειγόντως αναζητά λύσεις… Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το τεράστιο κοινωνικό έργο που επιτελούν διάφορες δομές, των οποίων η προσφορά αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.
Την περασμένη εβδομάδα δύο ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στα Γιάννενα, έρχονται να μας δείξουν ότι και στην Ελλάδα της κρίσης, πολλά ακόμη αντέχουν και ότι ο παράγοντας «άνθρωπος» βρίσκεται, ευτυχώς, στην… πρώτη γραμμή! Ο λόγος για την διεύρυνση της κοινωνικής αποστολής της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Ήπειρο, αλλά και το σπουδαίο έργο που επιτελεί το ΚΕΘΕΑ στην περιοχή μας, βοηθώντας συνανθρώπους μας να ενταχθούν και πάλι δυνατοί στην κοινωνία, απελευθερωμένοι από τις όποιες εξαρτήσεις.
Μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας της «Κιβωτού» λοιπόν, στην ακριτική Πωγωνιανή, σε λίγες μέρες ένα δεύτερο παράρτημα θ’ ανοίξει στην Κόνιτσα, για να φιλοξενήσει παιδιά που βρέθηκαν παραμελημένα και παρατημένα από τους ίδιους τους γονείς τους, στην πιο τρυφερή ηλικία τους. Ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου, ο εμπνευστής της «Κιβωτού», συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα, εγκαινιάζοντας ένα νέο «Σπίτι» στην ιστορική Κόνιτσα, η οποία με ιδιαίτερη θέρμη αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία.
Πέραν λοιπόν του σπουδαίου κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου της «Κιβωτού», το οποίο πλέον είναι γνωστό όχι μόνο στην Ήπειρο (με πρώτο το παράδειγμα της Πωγωνιανής), αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα, εκείνο που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι η νέα αυτή κίνηση θα δώσει ζωή και θα κρατήσει όρθια την ακριτική Ήπειρο, που χρόνο με το χρόνο ερημώνει και εγκαταλείπεται στην τύχη της.  Η «Κιβωτός του Κόσμου» μας δείχνει το δρόμο για να αναστραφεί αυτό το θλιβερό φαινόμενο. Δεν μένει από όλους εμάς παρά να στηρίξουμε το έργο της και να γίνουμε αρωγοί, βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια για να μπορούν ανυπεράσπιστα παιδιά να βρίσκουν μια εστία αγάπης και αληθινής ζεστασιάς, αλλά και η ερημωμένη ύπαιθρος να ξαναζωντανέψει.
***
Η δεύτερη ενθαρρυντική είδηση των ημερών, ήρθε από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, το κέντρο στήριξης εξαρτημένων ατόμων, που, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, επιτελεί σπουδαίο κοινωνικό έργο, μπροστά στο οποίο κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια! Το γεγονός ότι ένα πρώην εξαρτημένο μέλος του ΚΕΘΕΑ κατάφερε να περάσει στο Πανεπιστήμιο είναι όχι απλά σημαντικό, αλλά δίνει ελπίδα και σε πολλούς, νέους κυρίως, συνανθρώπους μας ότι μπορούν να αφήσουν πίσω τους τις εξαρτήσεις  και να πάρουν και πάλι την ζωή στα χέρια τους! Ναι, με την θέληση και τη δύναμη, που ο καθένας κρύβει μέσα του μπορεί να καταφέρει να βάλει ξανά την ζωή του σε τάξη και να προχωρήσει μπροστά. Χωρίς όμως την υποστήριξη των συνανθρώπων μας και κυρίως του περιβάλλοντος, στο οποίο ζει -στην προκειμένη περίπτωση του ΚΕΘΕΑ και του Εναλλακτικού Σχολείου του– αυτό θα ήταν πολύ πιο δύσκολο.
***
Τα δυο αυτά γεγονότα που έγιναν γνωστά τις τελευταίες μέρες, αποτελούν αληθινή… όαση μέσα στην τρέλα της εποχής που ζούμε. Και θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι και στις δυο περιπτώσεις, η επιτυχία έγκειται κυρίως στην εθελοντική προσφορά των πολιτών! Στην «Κιβωτό του Κόσμου» εκτός από τον π. Αντώνιο και την ομάδα που έχει δίπλα του τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Ήπειρο και την Χίο, όπου λειτουργούν παραρτήματα, χωρίς την συμπαράσταση και την έμπρακτη βοήθεια του απλού κόσμου, η προσπάθεια αυτή δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί. Το ίδιο και στο Εναλλακτικό Σχολείο που λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ, αφού κι αυτό εθελοντικά το στελεχώνουν Γιαννιώτες εκπαιδευτικοί.
Υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας λοιπόν, που αφιερώνουν μεγάλο κομμάτι της ζωής τους, για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Αν όλοι ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, έστω και στο ελάχιστο, τότε σίγουρα μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία, με λιγότερο πόνο και δυστυχία…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.