ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα «εναρμονισμένα» με τα πολιτικά!
➤  Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

Με… άγριες διαθέσεις μπήκε φέτος το Φθινόπωρο, εναρμονισμένο με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη χώρα σε πολιτικο-οικονομικό επίπεδο. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, αναμφίβολα ήταν από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά των τελευταίων χρόνων, ενώ κι ο χειμώνας που περιμένει τους πολίτες, αναμένεται ιδιαίτερα βαρύς σε όλα τα επίπεδα.  Οι Έλληνες λοιπόν, αφού πέρασαν ένα δημοψήφισμα τον Ιούλιο και μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση πριν μια εβδομάδα, βιώνοντας πρωτόγνωρες καταστάσεις στο ενδιάμεσο (με κλείσιμο τραπεζών, capital controls και τα συνεπακόλουθα), τώρα θα πρέπει τάχιστα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα του τρίτου μνημονίου, που η χώρα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει.
Ο χειμώνας όμως που έρχεται, δεν θα έχει μόνο τους νέους φόρους και τα χαράτσια, που θ’ αρχίσουν να φτάνουν σύντομα σωρηδόν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπως και άλλα ανελαστικά έξοδα, που κι αυτά τραβούν την ανηφόρα. «Πονοκέφαλος» θα είναι για χιλιάδες νοικοκυριά και το κόστος της θέρμανσης, το οποίο ακόμη είναι άγνωστο πού θα κυμανθεί φέτος. Ήδη ο καιρός άρχισε να δείχνει από νωρίς τα… δόντια του, προκαλώντας ανησυχία ιδιαίτερα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών, όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και έξι με επτά μήνες!

***
Από την άλλη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα δοκιμάζουν τις αντοχές και του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος πολλές φορές έχει αποδειχθεί ανέτοιμος να ανταποκριθεί στις εκάστοτε δύσκολες καταστάσεις. Όσον αφορά την Ήπειρο, αυτή ακόμη μετρά τις «πληγές» του προηγούμενου χειμώνα και είναι, δυστυχώς, αμφίβολο εάν φέτος θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όταν αυτό απαιτηθεί. Γι’ αυτό και χρειάζεται εγρήγορση από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων, σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός, για να διαπιστωθούν άμεσα οι αδυναμίες που υπάρχουν και να διορθωθούν. Ήδη, οι πρώτες δυνατές βροχές δημιούργησαν και τα πρώτα προβλήματα, με πλημμύρες και καταστροφές στους ήδη επιβαρυμένους δρόμους.
Στον Δήμο Ιωαννιτών λοιπόν – και σε όλους τους Δήμους - καλό θα ήταν αυτή την περίοδο να ασχοληθούν εντατικά με την προετοιμασία των υπηρεσιών και του μηχανισμού αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων, παράλληλα τουλάχιστον με την προετοιμασία για την υποψηφιότητα της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» ή με άλλα δευτερευούσης σημασίας θέματα.
***
Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι δεν διανύουν πλέον ημέρες… παχέων αγελάδων, όπως παλαιότερα. Είναι επίσης γνωστό ότι οι πόροι από το κεντρικό κράτος έχουν συρρικνωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις πολλές και απαιτητικές υποχρεώσεις τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει να θέσουν προτεραιότητες και να δώσουν βάρος εκεί που χρειάζεται περισσότερο. Και στη δεδομένη στιγμή, πάνω απ’ όλα προέχει η θωράκιση των πόλεων και των χωριών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που είναι πολύ πιθανόν να βιώσουμε φέτος με ένταση. Εξάλλου, η γνωστή σε όλους μας ρήση «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», τα λέει όλα. Ας την εφαρμόσουν...

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.