ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Χρηστή διαχείριση απαιτούν οι δομές Παιδείας και Υγείας…

● Ακόμη πιο δύσκολες μέρες έρχονται για Παιδεία και Υγεία, δυο βασικοί τομείς, οι οποίοι ήδη διανύουν μια από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων χρόνων, με τις προβλέψεις, δυστυχώς, να είναι δυσοίωνες και για το επόμενο διάστημα. Εδώ και καιρό έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για την στοιχειώδη λειτουργία Νοσηλευτικών και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς όμως μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση να φαίνεται ικανή να διαχειριστεί καυτά προβλήματα, τα οποία απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις δομές σε όλη την χώρα!
Φυσικά η Ήπειρος δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού κι αυτή αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και στους δυο αυτούς τομείς, οι οποίοι εξάλλου είναι και οι βασικοί «αιμοδότες» της οικονομίας της. Ως γνωστόν Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ και Νοσοκομεία απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, με την κατάσταση όμως που έχει δημιουργηθεί σήμερα να προκαλεί ανασφάλεια, αλλά κυρίως ένα δύσκολο περιβάλλον για όλους.

* * *
Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα προβλήματα είναι γνωστά, με την υποχρηματοδότηση από την Πολιτεία να έχει δημιουργήσει ασφυκτικά πλαίσια λειτουργίας του. Το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα βρίσκεται στον «αυτόματο πιλότο», με την φοιτητική μέριμνα να είναι ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Με δυσκολία αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στους φοιτητές, οι οποίοι μαζικά πλέον καταφεύγουν στο Φοιτητικό Εστιατόριο ή για διαμονή στις Εστίες, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι εποχές έχουν αλλάξει άρδην. Η οικονομική κρίση μαστίζει πλέον την μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών, γι’ αυτό και πρέπει να τεθεί σε νέες βάσεις η φοιτητική μέριμνα, γεγονός που,  δεν έχει ακόμη αντιληφθεί η Πολιτεία.
Όμως τα προβλήματα αναμένεται να οξυνθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, όταν και τα έξοδα αυξηθούν, αφού όσο προχωράμε προς τον χειμώνα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η θέρμανση των κτιρίων. Πώς θα γίνει αυτό, όταν τα κονδύλια δεν επαρκούν ούτε καν για την σίτιση των φοιτητών; Είναι πράγματι πολύ στενάχωρο για ένα Ίδρυμα που παρουσιάζει συνεχείς ακαδημαϊκές επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο και κατατάσσεται ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς κολοσσούς, να αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα και να τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και το σπουδαίο του εκπαιδευτικό έργο.
* * *
Σε χειρότερη θέση όμως βρίσκονται τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Ηπείρου, τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των ασθενών. Τα περισσότερα υπολειτουργούν, με κάποιες σημαντικές Κλινικές να έχουν οδηγηθεί ακόμη και σε «λουκέτο». Η Δευτεροβάθμια, αλλά και η Πρωτοβάθμια Υγεία στην περιοχή μας… νοσεί βαριά και ευθύνες για αυτές τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν, φέρει ακέραια η κεντρική εξουσία, που άφησε την κατάσταση ανεξέλεγκτη και δεν φρόντισε να εξασφαλίσει στους πολίτες το πιο σημαντικό αγαθό. Έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν και με αριθμούς την τραγική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι περικοπές στη δημόσια υγεία. Σύμφωνα μάλιστα με το Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής, τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφεται υψηλό ποσοστό οικονομικής επιβάρυνσης για υπηρεσίες υγείας (52%), γεγονός που οδηγεί πολλούς να μην εξασφαλίζουν την ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα!

* * *
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: πόσο ακόμη μπορεί να χειροτερέψει η κατάσταση που βιώνει σήμερα η Παιδεία και η Υγεία στην χώρα μας; Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής που δίνει η Κυβέρνηση, μάλλον δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Για να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία όλων των Δομών, σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που η χώρα πρέπει να δίνει λόγο και στους δανειστές, απαιτείται κυρίως ικανότητα χρηστής διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων, όπως η σημερινή.
Οι πολίτες δεν περιμένουν θαύματα…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.