ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Προέχει η ασφάλεια της ακριτικής Ηπείρου…

● Δεν θα είναι υπερβολή να πει κανείς ότι στην Ελλάδα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, ζούμε το θέατρο του παραλόγου! Με όλα αυτά τα κωμικοτραγικά που συμβαίνουν – μάλλον μόνο τραγικά είναι(!) – η Κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει αντιληφθεί (ή δεν θέλει) την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης. Δεν είναι μόνο το οικονομικό, που έχει λυγίσει έναν ολόκληρο λαό, ούτε  η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Το πιο σημαντικό ίσως σε μια τόσο «περίεργη» εποχή, είναι η ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες και κυρίως οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών. Η Ήπειρος, αυτό το συναίσθημα το ζει τα τελευταία χρόνια σχεδόν καθημερινά, με τις άστοχες πολιτικές που προωθεί συχνά η κεντρική εξουσία στα θέματα ασφάλειας, για τα οποία οι σημερινές καταστάσεις απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προσοχή και πιο υπεύθυνη στάση.
Σε μια περίοδο λοιπόν, που το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η εμπέδωση της ασφάλειας στους πολίτες, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Ο λόγος, με αφορμή το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. στην Ήπειρο, το οποίο ουσιαστικά αφήνει εντελώς εκτεθειμένη και ακάλυπτη σε οποιονδήποτε  την δυτική συνοριογραμμή της χώρας. Κι αυτό, όταν τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων δείχνουν αύξηση της εγκληματικότητας κι ενώ η  «γειτονιά» μας βρίσκεται σε διαρκή αναταραχή. Δεν είναι δυνατόν, όταν το προσφυγικό αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» και για ολόκληρη την Ευρώπη, η Πολιτεία να αποφασίζει συγχώνευση Αστυνομικών Τμημάτων, άρα αποδυνάμωση αστυνόμευσης, σε ευπαθείς ακριτικές περιοχές, όπως το Πωγώνι και η Κόνιτσα.
Μόλις πριν λίγες μέρες, οι ίδιοι οι τοπικοί αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. δήλωναν ότι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενόψει πιθανού προσφυγικού κύματος προς την Ήπειρο, συνδέοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο με το κλείσιμο συνόρων από άλλες Βαλκανικές χώρες. Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα και ήδη τα Σκόπια χτίζουν φράχτη με συρματόπλεγμα στην οριογραμμή, σε μήκος τριών-τεσσάρων χιλιομέτρων, με σκοπό να ανακοπεί το προσφυγικό ρεύμα, αναγκάζοντάς το να παραμείνει στην ελληνική πλευρά. Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, ίσως αναγκαστούν τώρα να αλλάξουν πορεία, προσπαθώντας να φθάσουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μέσω Αλβανίας!
Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα σε ειδική ημερίδα ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων, αποδεικνύουν την κατακόρυφη αύξηση μέσα σ’ ένα χρόνο (και μετά την μεγάλη επιχείρηση στους Λαζαράτες) της καλλιέργειας φυτειών κάνναβης επί ελληνικού εδάφους στα σύνορα, κυρίως από Αλβανούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το 2014 είχαν εντοπιστεί μόνο 46 δενδρύλλια,  το 2015 ο αριθμός αυτών εκτοξεύθηκε στα 1.471!  Για να μην αναφερθούν και οι  συχνές επιθέσεις ιερόσυλων σε μοναστήρια και εκκλησίες των ακριτικών χωριών μας, που δρουν ανενόχλητοι, σκορπίζοντας τρόμο στους εναπομείναντες κατοίκους και αρπάζοντας ανεκτίμητα θρησκευτικά κειμήλια.
* * *
Τι άλλο δηλαδή θα πρέπει να συμβεί, για να πειστούν οι… καρεκλοκένταυροι των Αθηνών ότι η Ήπειρος, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, θα πρέπει να ενισχυθεί από πλευράς αστυνόμευσης ακόμη περισσότερο; Οι εποχές που ζούμε είναι και κρίσιμες και «ύποπτες» από κάθε άποψη, γι’ αυτό και η εγκατάλειψη της ακριτικής Ηπείρου, με μια πιθανή «επιδρομή» προσφύγων, προοιωνίζει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ούτως εχόντων των πραγμάτων στην Ήπειρο, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμείνει ως έχει η σημερινή κατάσταση. Θα πρέπει τάχιστα να ενισχυθεί η αυστηρή φύλαξη των συνόρων και να ενταθεί η αστυνόμευση στην παραμεθόριο.  
Σήμερα, οι μόνες φωνές που ακούγονται είναι αυτές από τους εναπομείναντες κατοίκους των ακριτικών χωριών μας, που ζουν στο «πετσί» τους τις συνέπειες της πλήρους σχεδόν εγκατάλειψης. Αλήθεια, ποια είναι η στάση πάνω στο τόσο σοβαρό αυτό θέμα της Περιφέρειας Ηπείρου, των βουλευτών και άλλων Ηπειρωτικών φορέων; Δεν είναι καιρός να πάρουν θέση;
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.