ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Η μοίρα τους έφερε στη δική μας πόρτα…

Τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών, καλείται να διαχειριστεί η Ελλάδα και  αυτή δεν είναι άλλη από το προσφυγικό, που όσο περνούν οι μέρες λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, ανθρωπιστικού κυρίως χαρακτήρα. Ασφαλιστικό, φορολογικό, αξιολόγηση, θέματα τα οποία μονοπωλούσαν την ελληνική επικαιρότητα μέχρι πρότινος, περνούν σε δεύτερη μοίρα, αφού η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για τα παγκόσμια!  
Φυσικά, μπροστά σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα, οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να μείνουν απαθείς. Βάζουν στην άκρη τις όποιες δικές τους δυσκολίες (που για την πλειοψηφία είναι πολλές και ασήκωτες), συνεισφέροντας ο καθένας όσο μπορεί από το υστέρημά του. Πρωτοφανής χθες στο Σύνταγμα η προσέλευση ανθρώπων που αυθόρμητα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα εθελοντικών οργανώσεων και δικτύων, για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ μαζικά συνδράμουν και σε κάθε άλλο κάλεσμα που απευθύνεται για τη στήριξη προσφυγικών ομάδων. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει «ξεριζωμός», αποδίδοντας στο ακέραιο την σημασία της Ανθρωπιάς και της Αλληλεγγύης.
Οι εικόνες χιλιάδων προσφύγων και κυρίως μικρών παιδιών που κοιτούν με απορία, μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουν πώς με τόση βιαιότητα άλλαξε ξαφνικά η καθημερινότητά τους, δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Τουλάχιστον στην Ελλάδα που είναι και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία φτάνουν από τις εμπόλεμες ζώνες. Κι ενώ μέχρι χθες βλέπαμε από τις τηλεοράσεις τι συμβαίνει στην Συρία ή το Αφγανιστάν, νιώθοντας συμπόνια από απόσταση, σήμερα καλούμαστε να ζήσουμε μια νέα πραγματικότητα και να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους αυτούς, που η μοίρα τους έφερε στην δική μας πόρτα.
Οι Έλληνες από την φύση τους είναι ένας φιλόξενος λαός. Μάλιστα, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, γνωρίζοντας ίσως και από «πρώτο χέρι» τι σημαίνει ξεριζωμός, ζουν την σημερινή κατάσταση πιο έντονα, φέρνοντας στο νου τους ανάλογες εικόνες, που πολλοί βίωσαν και οι ίδιοι πριν από αρκετά χρόνια. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι μπορούν να υποκαταστήσουν την Πολιτεία, που είναι η μόνη υπεύθυνη για την διαχείριση των νέων δεδομένων στη χώρα μας. Δυστυχώς, όμως, έχει αποδειχθεί ότι είναι απροετοίμαστη,  αφού όλο το βάρος ουσιαστικά έχει πέσει σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εθελοντικές ομάδες, Δίκτυα Αλληλεγγύης και απλούς ανθρώπους. Η Κυβέρνηση δείχνει σα να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος τους προβλήματος, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ζει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.  
* * *
Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να πορευτούμε (άγνωστο για πόσο) με το δεδομένο ότι χιλιάδες πρόσφυγες, όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα, τελικά θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, παρόλο που εξαρχής δεν ήταν αυτός ο προορισμός τους. Αρκετοί θα φτάσουν και στην Ήπειρο, γι’ αυτό και τόσο οι τοπικοί φορείς, όσο και η κοινωνία θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη νέα κατάσταση. Εάν η εγκατάστασή τους γίνει μεθοδικά και με σωστή ενημέρωση φορέων και κατοίκων, τότε θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.