ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μπορεί και καλύτερα!

● Ως «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας έχει χαρακτηριστεί ο Τουρισμός στην χώρα μας, ένας κλάδος που ακόμη δείχνει να αντιστέκεται στην κρίση, παρά τα τεράστια προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής. Μέσα Ιουλίου και η τουριστική σεζόν βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, χωρίς ωστόσο να αφήνει ιδιαίτερα ικανοποιημένους τους επαγγελματίες του τουρισμού, τουλάχιστον στα Ηπειρωτικά παράλια.
Οι ακτές γεμίζουν ασφυκτικά τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις καθημερινές θυμίζουν περίοδο Μαΐου, με κάποιους λιγοστούς –συνήθως ξένους– να κάνουν πολυήμερες διακοπές. Από την άλλη, η πλειοψηφία των Ελλήνων αρκείται στις μονοήμερες εξορμήσεις, καταγράφοντας και το παραμικρό έξοδο, σε μια εποχή που και το τελευταίο ευρώ έχει την… ειδική αξία του.
Το ίδιο ισχύει και στην γειτονική μας Λευκάδα, ένας πολύ κοντινός προορισμός για τους Ηπειρώτες και εύκολα προσβάσιμος. Το νησί του Ιονίου με παραλίες απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις καλύτερες παγκοσμίως, έχει κατακλυστεί κυρίως από ξένους, με τους Έλληνες και πάλι να αποτελούν την μειοψηφία.  Και πώς να μην είναι μειοψηφία όταν, ακόμη και για λίγες μέρες παραμονής, απαιτείται κάποιο υπολογίσιμο για τις μέρες μας ποσό, το οποίο φυσικά για τους περισσότερους δεν είναι διαθέσιμο.
Φίλος του «Π.Λ.» που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Λευκάδα, μας μετέφερε τις εντυπώσεις του από έναν προορισμό που θεωρητικά είναι πολύ πιο οικονομικός από άλλα νησιά του Ιονίου και όχι μόνο. Με μια καλή έρευνα μπορεί να βρει κανείς σχετικά οικονομική διαμονή, σ’ ένα από τα πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια που διαθέτει η Λευκάδα. Ωστόσο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα φειδωλός στα υπόλοιπα έξοδά του, αφού στις περισσότερες παραλίες -όχι σε όλες- ομπρέλες και ξαπλώστρες χρεώνονται (σε κάποιες και το πάρκινγκ), ενώ ένας καφές σε πλαστικό στην παραλία φτάνει και τα 3 ευρώ! Γι’ αυτό και οι περισσότεροι Έλληνες λουόμενοι είχαν τον δικό τους εξοπλισμό στην παραλία, γλιτώνοντας ένα έξοδο, που σε προηγούμενα χρόνια φυσικά δεν το υπολόγιζαν καν!
Αυτό βέβαια που στον επισκέπτη της Λευκάδας προκαλεί αλγεινή εντύπωση (φανταστείτε σ’ έναν ξένο!), είναι το…  αναγκαστικό για λόγους υγείας πέρασμά του από το Νοσοκομείο του νησιού! Η εικόνα του τριτοκοσμική, που σε κάνει να ντρέπεσαι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας, με το οποίο υποχρεωτικά πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι και οι τουρίστες. Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν το μόνο που εύχεται κανείς είναι να μην χρειαστεί, είτε ως ασθενής, είτε ως συνοδός, να φτάσει στο Νοσοκομείο!

* * *
Και όμως, παρά τις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται στα τουριστικά μέρη (ανάλογη κατάσταση, μας λένε, επικρατεί και σε άλλα νησιά και μάλιστα ακόμη χειρότερη), η Ελλάδα εξακολουθεί να προσελκύει τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι μάλιστα την εκθειάζουν σε κάθε ευκαιρία. Εάν αυτό το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα, μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε σωστά, με πιο βελτιωμένες παροχές σε όλους τους τομείς, η χώρα μας, ως τουριστικός προορισμός, θα έπαιζε χωρίς αντίπαλο! Εμπρός λοιπόν στο χέρι μας είναι…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.