ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Ακριβό μου πετρέλαιο...

Βαρύς και… ασήκωτος αναμένεται φέτος ο χειμώνας, αφού μέσα στη δίνη των οικονομικών δυσκολιών που βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά, έρχεται να προστεθεί και το θέμα της θέρμανσης, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί μόνιμο «πονοκέφαλο» για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Βρισκόμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, μόλις πέντε ημέρες πριν την έναρξη της διανομής πετρελαίου και όλα δείχνουν ότι φέτος η τιμή του αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 93 λεπτά το λίτρο, όταν κατά την έναρξη της περυσινής χειμερινής περιόδου κυμάνθηκε στα 83. Φυσικά στην περιοχή μας, λόγω απόστασης, θα φτάσει κατά τι υψηλότερα, γεγονός που έχει ήδη θέσει σε εγρήγορση τους καταναλωτές, που εξετάζουν και πάλι εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, για να μπορέσουν να «βγάλουν τον χειμώνα»!
Η άνοδος της τιμής οφείλεται, ως γνωστόν, στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, αλλά και στις υψηλότερες τιμές διυλιστηρίου, ένα επιπλέον κόστος  που θα υποστούν όμως οι πολίτες και μάλιστα σε μια περίοδο που το πορτοφόλι τους δεν αντέχει την παραμικρή επιβάρυνση! Φυσικά για τους κυβερνώντες αυτά είναι «ψιλά γράμματα», γιατί έτσι προστάζει το τρίτο μνημόνιο, ώστε να βγουν τα νούμερα, αδιαφορώντας όμως για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών απλά δεν αντέχει να σηκώσει άλλα βάρη!
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο στην Ήπειρο και κυρίως στις ορεινές περιοχές της, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι λοιπόν επανέρχονται στο τραπέζι οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης (τζάκια, σόμπες, κλιματιστικά) και ήδη οι περισσότεροι καταστρώνουν το «Plan B», για να λύσουν τον γρίφο της θέρμανσης των νοικοκυριών τους.
Σε πολύ δυσμενή θέση βρίσκονται και οι επαγγελματίες τουρισμού στα ορεινά, αρκετοί από τους οποίους σκέφτονται το «λουκέτο», αφού το κόστος της θέρμανσης καθιστά απαγορευτική την λειτουργία των καταλυμάτων τους. Κατά τ’ άλλα οραματιζόμαστε τουρισμό 12 μήνες το χρόνο! Αλήθεια, εκεί στην Αθήνα που παίρνουν τις αποφάσεις, έχουν αναρωτηθεί πόσα είναι τα λειτουργικά έξοδα για έναν ξενώνα σε ορεινή περιοχή που η θέρμανση είναι αναγκαία 24 ώρες το 24ωρο, όταν η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα ύψη; Ρητορική η ερώτηση…

* * *
Με βαριά καρδιά λοιπόν ξεκινά η προετοιμασία για τον φετινό χειμώνα. Όσοι είχαν προνοήσει και γέμισαν τις δεξαμενές στο τέλος της περυσινής περιόδου, απλώς θα… κερδίσουν λίγο χρόνο. Οι υπόλοιποι μάλλον θα κρατήσουν κλειστά τα καλοριφέρ και θα στραφούν σε άλλες λύσεις. Είναι απλά τραγικό εν έτει 2016 και η θέρμανση στην Ελλάδα να θεωρείται είδος πολυτελείας! Πόσο υπερήφανοι είναι γι’ αυτή την κατάντια οι κυβερνώντες;
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.