ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Πόσο ακόμη ν’ αντέξουν αβοήθητοι οι ακρίτες μας;

Στο στόχαστρο κακοποιών μπήκε για ακόμη μια φορά η ακριτική ύπαιθρος. Αυτή τη φορά οι δράστες σαν... κύριοι, λεηλάτησαν την κεντρική εκκλησία Μολυβδοσκεπάστου Κόνιτσας, αρπάζοντας 11 ιστορικές εικόνες (!) από το τέμπλο. Έτσι λοιπόν, άλλο ένα περιστατικό καταγράφεται στο αστυνομικό δελτίο και για ακόμη μια φορά η Πολιτεία μένει έκθετη στα μάτια των λιγοστών κατοίκων και των τοπικών αρχών, που επανειλημμένα κάνουν εκκλήσεις, σχεδόν εκλιπαρούν, για το αυτονόητο: ενίσχυση της αστυνόμευσης στα παραμεθόρια χωριά!
Ο φόβος και ο τρόμος, εδώ και καιρό, έχει φωλιάσει στους εναπομείναντες -υπερήλικες κυρίως- κατοίκους, που επιμένουν οι ίδιοι να «φυλάττουν Θερμοπύλες», αφού το κεντρικό Κράτος πραγματικά τους έχει ξεχάσει. Τα χτυπήματα σχεδόν καθημερινά σε όλα τα χωριά της παραμεθορίου, με το τελευταίο μάλιστα να λαμβάνει χώρα λίγα μέτρα μακριά από το επανδρωμένο στρατιωτικό φυλάκιο που υπάρχει στην περιοχή και στο οποίο πριν λίγο καιρό, είχε διανυκτερεύσει και ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας, θέλοντας, όπως τότε είχε δηλώσει, να δώσει ένα… ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση! Άλλη μια κίνηση εντυπωσιασμού, ακόμη μια κυβερνητική φούσκα, που όμως –όπως αναμενόταν– γρήγορα εξαερώθηκε, αφού έγινε αποκλειστικά και μόνο για εσωτερική κατανάλωση!
Γεγονός είναι ένα: η Ηπειρωτική ύπαιθρος –και κυρίως η παραμεθόρια- είναι απροστάτευτη, βορρά στους πάσης φύσεως κακοποιούς ντόπιους και αλλοδαπούς, που λεηλατούν εκκλησίες, σπίτια, περιουσίες και προκαλούν τρόμο στους κατοίκους. Πριν λίγες μέρες οπλισμένοι Αλβανοί... έκοβαν βόλτες στους Ποντικάτες Πωγωνίου, ενώ τεράστια φορτία ναρκωτικών διακινούνται στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπως αυτό αποδεικνύεται και από τον καθημερινό σχεδόν εντοπισμό τους.
Βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει πόσες είναι οι ποσότητες που διαφεύγουν των ελέγχων και καταλήγουν  στα αστικά κέντρα, αλλά και στο εξωτερικό. Τι άλλο λοιπόν θα πρέπει να συμβεί για να… ξυπνήσει η Πολιτεία; Να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα; Δυστυχώς, έχει συμβεί και αυτό παλαιότερα, με την άγρια δολοφονία του ηλικιωμένου ζευγαριού στα Κτίσματα Πωγωνίου.
Όμως από τότε, τίποτε δεν έγινε για ενίσχυση της αστυνόμευσης. Αντίθετα, όσο περνούν τα χρόνια, τόσο αποδυναμώνεται η όποια φύλαξη υπάρχει και τα χωριά μας μαραζώνουν. Είναι πραγματικά λυπηρό και σ’ αυτή την περίπτωση, να ισχύει το «κάθε πέρυσι και καλύτερα»!

* * *
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Απαιτείται λήψη μέτρων ΤΩΡΑ! Και καλά θα κάνουν οι… καρεκλοκένταυροι των Αθηνών, να αναθεωρήσουν τις άστοχες αποφάσεις που παίρνουν, για την τύχη και το μέλλον της ακριτικής Ηπείρου.
Δεν χρειάζεται κάποια ειδική μελέτη για να αντιληφθούν, ότι η περιοχή έχει ανάγκη περισσότερης αστυνόμευσης. Τα καθημερινά περιστατικά είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Αντί λοιπόν να καταργούν Αστυνομικά Τμήματα, να τα ενισχύσουν, όπως και τα ανενεργά στρατιωτικά φυλάκια. Ας καταργήσουν κάποιες κρατικοδίαιτες θέσεις στα αστικά κέντρα, ας περιορίσουν τους ρουσφετολογικούς διορισμούς στο Δημόσιο και τότε θα βρεθούν τα κονδύλια, για να διατεθούν εκεί που πρέπει. Πόσο ακόμη να παλεύουν μόνοι και αβοήθητοι οι ακρίτες μας;
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.