ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Περισσότεροι από τους μισούς Ηπειρώτες δεν βρίσκουν δουλειά!

«Μια θέση στο Δημόσιο και ας είναι και κλητήρας»! Η λογική αυτή του παρελθόντος έχει, δυστυχώς, επιστρέψει δυναμικά εν έτει 2017, αφού η εύρεση δουλειάς σήμερα αποτελεί πραγματικό λαχείο για χιλιάδες νέους που ψάχνουν να βρουν μια θέση στην ελληνική αγορά εργασίας! Παλαιότερα το Δημόσιο αποτελούσε διακαή πόθο για πολλές οικογένειες λόγω της μονιμότητας που προσέφερε - αν και είχε τελικά μετατραπεί σε γερό χαρτί μόνο για τους πολιτικούς, που εξαργύρωναν τους διορισμούς σε ψήφους. Σήμερα αποτελεί μοναδική λύση βιοπορισμού, αφού ο ιδιωτικός τομέας παραπαίει, ενώ δεν γίνεται καμία προσπάθεια για να ανακάμψει, δημιουργώντας νέες θέσεις και έτσι να δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία.
Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι δραματική. Πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο, που σημαίνει ότι αναγκαστικά απολύουν προσωπικό, κι αν δεν το διώχνουν είτε δεν το πληρώνουν τακτικά, είτε μειώνουν τις ώρες εργασίας, επιδεινώνοντας έτσι το ήδη αβέβαιο κλίμα στον εργασιακό χώρο. Σε μια μικρή κοινωνία, όπως η δική μας, είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσει κανείς αυτό. Εκτός από τα λουκέτα στην αγορά, όλοι θα γνωρίζουν κάποιον στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο, που βρίσκεται εκτός εργασίας, περιμένοντας μόνο ένα «θαύμα», για ν’ αλλάξει κάτι. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία δείχνουν ότι η Ήπειρος, είναι η περιφέρεια με το χαμηλότερο ποσοστό εργατικού δυναμικού (47,7%)! Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι στην περιφέρειά μας, σήμερα εργάζονται λιγότεροι από τους μισούς!
Γι’ αυτό και δεν αποτελεί «είδηση» το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι σήμερα στρέφονται στον Δημόσιο Τομέα. Οι θέσεις που προκηρύσσονται κατά καιρούς γίνονται... ανάρπαστες! Χιλιάδες οι υποψήφιοι που ελπίζουν για μια οποιαδήποτε θέση, όμως η ζήτηση είναι τρομακτικά δυσανάλογη με την προσφορά! Αλήθεια, για τους κυβερνώντες είναι αυτή η λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας; Ή μήπως απλά επιχειρούν να επιστρέψουν σε λογικές του παρελθόντος, δημιουργώντας έτσι εξαρτημένους κομματικούς στρατούς; Ήδη ο Δημόσιος Τομέας είναι αρκετά διογκωμένος και εάν κάποιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει γίνει σωστός καταμερισμός. Γι’ αυτό και παρατηρείται σε ορισμένους τομείς να υπάρχει υπερπληθώρα εργαζομένων, σε σημείο που να μην φτάνουν τα γραφεία (!) και σε άλλους να υπάρχουν ελλείψεις σε τέτοιο βαθμό, που είναι αδύνατον να γίνεται σωστά η δουλειά!

* * *
Η λύση στο προβλημα της ανεργίας, θα έρθει μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Εάν βέβαια θέλουμε πραγματική λύση και όχι ημίμετρα, που θα μας γυρίζουν και πάλι στο σημείο «μηδέν»! Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει η Πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι να τις εξοντώνει με τους υπέρογκους φόρους και τις υψηλές εισφορές! Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, στην Ελλάδα κινούμαστε σε λάθος δρόμο! Εάν δεν αλλάξει η «συνταγή», ας μην περιμένουμε ανάκαμψη! Γιατί, θαύματα σήμερα δεν γίνονται!..
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.