ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Σπείραμε ανέμους και τώρα θερίζουμε θύελλες!  (Με τις αλόγιστες παρεμβάσεις μας στην φύση…)
Με τις χειρότερες εικόνες μας αποχαιρετά σε λιγότερο από έναν μήνα το 2017, στην δύση του οποίου η χώρα μας έζησε μια ανείπωτη τραγωδία, με τον θάνατο 23 συνανθρώπων μας στην Δυτική Αττική, μετά τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι έντονες και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή. Ανάλογες καταστάσεις– ευτυχώς χωρίς θύματα αυτή τη φορά – έζησε και η Δυτική Ελλάδα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, με τις ισχυρές καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους να ξυπνούν πρόσφατες μνήμες στους κατοίκους, ενώ από θαύμα δεν θρηνήσαμε και πάλι θύματα! Από την μανία της φύσης δεν γλίτωσε ούτε η Ήπειρος, αφού σε πολλές περιοχές, η κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Ποτάμια υπερχείλισαν, κατολισθήσεις έκοψαν στην μέση το οδικό δίκτυο, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν, ποιμνιοστάσια πνίγηκαν, περιουσίες χάθηκαν, χείμαρροι προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές...
Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, μετά την ολική καταστροφή στην Δυτική Αττική, η χώρα ξαναζεί παρόμοιες καταστάσεις και το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί και πάλι να συμβεί, αφού ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά. Φταίνε λοιπόν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως συνηθίζεται να ακούμε τον τελευταίο καιρό, ή απλώς αυτός ο χαρακτηρισμός αποτελεί «άλλοθι», για τις ανθρώπινες παραλείψεις, όσον αφορά την θωράκιση της χώρας μας; Χρειάστηκε λοιπόν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες να συμβεί μια τόσο μεγάλη καταστροφή, για να αρχίσουν να ακούγονται και πάλι τα περί μπαζωμένων ρεμάτων, ακόμη και φρεατίων, για να γίνουν δρόμοι, κλείνοντας ουσιαστικά τις διόδους που θα έπρεπε σε κάθε περιοχή να υπάρχουν για να φεύγουν τα νερά, σε περιπτώσεις ισχυρών βροχοπτώσεων.
Δεν μπορεί λοιπόν παρά να αποτελεί κοινό μυστικό αυτή η κατάσταση, την οποία συναντάμε όχι μόνο στην Δυτική Αττική, αλλά σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα. Και, δυστυχώς, ήταν θέμα χρόνου να γυρίσει μπούμερανγκ και σήμερα να έρχονται οι πολίτες αντιμέτωποι με ανυπολόγιστες ζημιές, ενώ να κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές. Υπάρχουν ευθύνες; Σίγουρα υπάρχουν, αλλά επειδή στην Ελλάδα η μια υπηρεσία συνήθως πετάει το μπαλάκι στην άλλη και όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι, μέχρι να βρεθούν οι υπαίτιοι (κι αν ποτέ βρεθούν!) θα περάσουν χρόνια και ίσως στην πορεία να έρθουμε αντιμέτωποι με περισσότερες καταστροφές, χωρίς ποτέ να λογοδοτεί κανείς!
* * *
Το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και εμπρός, προκειμένου να προλάβουμε παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις. Αυτό, αρμόδιοι για να το πουν είναι οι διάφορες τεχνικές υπηρεσίες, που γνωρίζουν σε κάθε περιοχή τα λάθη και τις παραλείψεις που υπάρχουν. Όλες οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ας βάλουν στις πρώτες προτεραιότητές τους αντιπλημμυρικά έργα και άλλες παρεμβάσεις που θα θωρακίζουν τους οικισμούς. Δυστυχώς, σπείραμε ανέμους τα προηγούμενα χρόνια, με την αλόγιστη παρέμβαση στην φύση, και σήμερα θερίζουμε θύελλες...
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.