ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

S.O.S. εκπέμπει η ελληνική αγροτο-κτηνοτροφία!..

● Όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, τόσο εντείνεται η ανησυχία και τα ερωτήματα των καταναλωτών για την γνησιότητα των βασικών αγαθών, που θα απαρτίζουν το γιορτινό τραπέζι. Θα είναι ελληνικής... καταγωγής ο παραδοσιακός οβελίας και ντόπια τα οπωροκηπευτικά, ή θα είναι από εκείνα που στο... δρόμο «βαφτίστηκαν» ελληνικά, εξαπατώντας πολίτες και αγροτο-κτηνοτρόφους;
Το θέμα της ελληνοποίησης προϊόντων τις τελευταίες μέρες βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα, με το Κράτος να υπόσχεται εντατικούς ελέγχους στην αγορά για την προστασία των καταναλωτών. Όμως απ’ ό,τι φαίνεται οι επιτήδειοι έχουν βρει τρόπους να... ξεγλιστρούν, με αποτέλεσμα, χρόνο με το χρόνο, το πρόβλημα αυτό να μεγεθύνεται. Έτσι, οι συνέπειές του είναι οδυνηρές, όχι μόνο για τους καταναλωτές, που δεν ξέρουν τι βάζουν στο «πιάτο» τους, αλλά και για την οικονομία γενικότερα, αφού τα ελληνικά προϊόντα εξοβελίζονται και οι αγρότες – κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό…
Είναι θεμιτό σε μια ελεύθερη οικονομία, να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής. Όχι όμως και να πωλείται ως ντόπιο αρνάκι γάλακτος, το εισαγόμενο από την Βουλγαρία, που, εκτός των άλλων, μπορεί να μην έχει περάσει καν και από τους απαιτούμενους υγειονομικούς ελέγχους. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Εκτός του ότι έτσι εξαπατάται κατά κόρον ο καταναλωτής, δίνεται και η χαριστική βολή στους Έλληνες αγροτο-κτηνοτρόφους, που ήδη παλεύουν να τα βγάλουν πέρα σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά εποχή. Κι αυτό όταν το κόστος παραγωγής βρίσκεται στα ύψη, ενώ ταυτόχρονα… αγκομαχούν  για να ανταπεξέλθουν στα δυσβάστακτα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη!
Η ελληνική αγροτο-κτηνοτροφία επειγόντως εκπέμπει «S.O.S»!  Ήδη, σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η φέτα, το εμβληματικό αυτό προϊόν της χώρας μας και ιδιαίτερα της Ηπείρου, το οποίο απειλείται από τις δύο εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τον Καναδά και την Νότια Αφρική, αφού δεν διασφαλίζεται ως προϊόν «ονομασίας προέλευσης», με αποτέλεσμα να μπορούν κι εκείνοι να παράγουν την… δική τους «φέτα»! Το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο ενδιαφέρουσας ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα Γιάννενα και στην οποία τονίστηκε η ανάγκη συγκρότησης κοινού μετώπου, προκειμένου να διασφαλιστεί το πολυτιμότερο ίσως προϊόν της χώρας.
Όμως, δεν είναι μόνο οι δυο αυτές συμφωνίες που πλήττουν την φέτα μας, αλλά και οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος, ένα ζήτημα που μετ’ επιτάσεως έθεσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου προχθές, κάνοντας λόγο για «θολό» τοπίο. Πράγματι, είναι απορίας άξιο - σύμφωνα και με τους κτηνοτρόφους - πώς η Ελλάδα, ενώ παράγει κάθε χρόνο όλο και λιγότερο γάλα, οι ποσότητες γαλακτοκομικών να είναι μεγαλύτερες!
* * *
Όμως φτάνει πια! Δεν πάει άλλο… Κοινή διαπίστωση τώρα είναι ότι απαιτείται εγρήγορση, τόσο από τους παραγωγούς, όσο και από τους διάφορους φορείς, οι οποίοι θα πρέπει συντονισμένα να πιέσουν την Πολιτεία, για να δώσει άμεσα λύσεις. Από υποσχέσεις… χορτάσαμε! Όλοι γνωρίζουμε την αξία των γνήσιων ελληνικών προϊόντων, όμως το ζητούμενο είναι να τα διαφυλάξουμε. Εάν συνεχιστεί αυτή η απαξίωση προς τους Έλληνες παραγωγούς, ίσως αργότερα να μην υπάρχει γυρισμός! Ήδη, πολλοί αγροτο-κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους, μη μπορώντας να αντέξουν άλλο τα απανωτά χτυπήματα που δέχονται. Αν για λίγο καιρό ακόμη συνεχιστεί αυτή η θλιβερή κατάσταση, τότε η Ηπειρωτική ύπαιθρος θα ερημώσει εντελώς! Και θα είναι μονόδρομος η μετανάστευση στα αστικά κέντρα ή και στο εξωτερικό! Τότες, μοιραίως θα τρώμε «φέτα» Αφρικής ή Καναδά!..
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.