ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ζητούμενο να καταστεί η Ήπειρος προορισμός όλο το χρόνο!
- Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● «Μαγνήτης» έχει καταστεί η Ήπειρος για χιλιάδες επισκέπτες, που φτάνουν στην περιοχή μας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αναδεικνύοντάς την σ’ έναν από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς της χώρας. Αυτό «επιβεβαιώθηκε» και τις ημέρες του Πάσχα, με χιλιάδες εκδρομείς να επιλέγουν την πόλη των Ιωαννίνων και τα γνωστά ορεινά θέρετρα (κυρίως Ζαγόρι – Μέτσοβο)  για τις διακοπές τους, δημιουργώντας στην κυριολεξία το αδιαχώρητο, αφού σ’ αυτούς προστέθηκαν και οι αμέτρητοι περαστικοί, που έκαναν μια στάση στα Γιάννενα, πριν την επιστροφή στη βάση τους.  Είναι πλέον γεγονός ότι με τους δυο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους (Εγνατία – Ιόνια) έσπασε πλήρως η οδική απομόνωση της Ηπείρου και πλέον η περιοχή μας απολαμβάνει σε κάθε ευκαιρία (γιορτές, τριήμερα), μια... έκρηξη επισκεψιμότητας.
Βέβαια, ζητούμενο είναι να καταστεί η Ήπειρος, προορισμός 12 μήνες το χρόνο και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς. Σ’ αυτό εξάλλου ποντάρουν με την συμμετοχή τους στις διάφορες εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και στις οποίες με κάθε τρόπο προωθούν το ξεχωριστό τουριστικό προϊόν της περιοχής μας. Ωστόσο, τώρα που πλέον δεν υπάρχει η δικαιολογία της δύσκολης πρόσβασης, αυξάνονται και οι ευθύνες των φορέων, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε να γίνει η Ήπειρος ανταγωνιστική. Δεν αρκεί να πανηγυρίζουμε για την αύξηση της επισκεψιμότητας, μόνο γιορτές και αργίες. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να κάνουμε όλους αυτούς τους επισκέπτες να ξανάρθουν και βεβαίως να γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές της περιοχής μας.
Η ευθύνη των τοπικών φορέων λοιπόν και κυρίως της Αυτοδιοίκησης σ’ αυτόν τον τομέα είναι μεγάλη. Γιατί εκτός από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες - παρά την κρίση – βρίσκονται σ’ ένα πολύ καλό επίπεδο (πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης), θα πρέπει και το εξωτερικό περιβάλλον να είναι νοικοκυρεμένο. Και όσον αφορά τα Γιάννενα, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Η σημερινή Δημοτική Αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην εικόνα της πόλης. Όχι, τα περί μειωμένων πόρων, δεν μπορεί να είναι η μόνιμη δικαιολογία ακόμη και για μικρές, απλές παρεμβάσεις, οι οποίες όμως θα καλυτέρευαν την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και θα εντυπωσίαζαν τους επισκέπτες. Δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος ότι η φροντίδα της παραλιμνίου περιοχής (περιποίηση και άσπρισμα δέντρων), καθαριότητα, κλείσιμο λακκούβων στους δρόμους ή κάποιες άλλες αισθητικής φύσεως κινήσεις, θα... πλήξουν τον προϋπολογισμό του Δήμου.  

••••••
Δεν θα πρέπει λοιπόν να επαναπαυτούμε στο γεγονός ότι ο Τουρισμός στην Ήπειρο ακολουθεί ανοδική πορεία και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Αυτό μπορεί να είναι παρήγορο, είναι όμως και πρόσκαιρο, εάν δεν δοθεί η απαιτούμενη προσοχή. Η άρση της οδικής απομόνωσης (δειλά – δειλά και της από αέρος), δίνει το... έναυσμα να δημιουργήσουμε σε μόνιμη βάση έναν ελκυστικό από κάθε άποψη προορισμό, εκμεταλλευόμενοι την απαράμιλλη φυσική ομορφιά που διαθέτει η περιοχή. Και να μην ξεχνάμε, ότι: «ο εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο»!..
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.