ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Με ψυχραιμία και σύνεσηστο δρόμο για τις εκλογές...

● Πολύ θερμό προμηνύεται το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Από τη μία έχουμε να διαχειριστούμε την «έξοδο» της Ελλάδας από τα μνημόνια, μια διαδικασία ιδιαίτερα περίπλοκη και καθόλου αναίμακτη για τον συνεχώς δοκιμαζόμενο λαό. Από την άλλη, ενόψει των εκλογών (αυτοδιοικητικών αρχικά και ευρωεκολγών, πολύ πιθανόν όμως και εθνικών), υπάρχει ήδη μια κινητικότητα, η οποία το επόμενο διάστημα θα κορυφωθεί, όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο των υποψηφίων, που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών.
Όσον αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή, οι πολίτες δεν τρέφουν αυταπάτες ότι ξαφνικά από 21ης Αυγούστου γύρισε ο... διακόπτης και όλα ως δια μαγείας διευθετήθηκαν! Δυστυχώς, οι νέες δοκιμασίες είναι μπροστά μας, αφού η σκιά των δανειστών θα πέφτει βαριά για καιρό ακόμη πάνω μας! Η χώρα θα πρέπει να παρουσιάζει τα πλεονάσματα που έχει υποσχεθεί, προχωρώντας σε μέτρα που ήδη έχουν συμφωνηθεί, προκειμένου να... περάσει τις εξετάσεις! Η αυστηρή μεταμνημονιακή επιτροπεία είναι γεγονός, όσο κι αν η Κυβέρνηση την αρνείται. Το όποιο πακέτο παροχών υπόσχεται τώρα ο Αλ. Τσίπρας, θα πρέπει πρώτα να περάσει από... ακρόαση, προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιονομική απόκλιση.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα λοιπόν, η χώρα θα κληθεί να προετοιμαστεί για τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Το αρχικό σχέδιο είναι οι δυο, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, να πραγματοποιηθούν το Μάιο του 2019 και οι εθνικές τον Οκτώβριο, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η πιθανότητα - ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - τελικά να στηθούν και οι τρεις κάλπες την Άνοιξη. Όπως και να’ χει πάντως, τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζουν ήδη το κλίμα, οι αρχηγοί κομμάτων έχουν ξεκινήσει περιοδείες και μια πρώτη «γεύση», για το πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα, θα πάρουμε κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τις επόμενες μέρες.

* * * 
Ωστόσο, για τις τοπικές κοινωνίες το ενδιαφέρον έχει στραφεί στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες να σημειωθεί θα ισχύσει η απλή αναλογική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβερνησιμότητα Δήμων και Περιφερειών. Αν και ακόμη δεν έχουν ανοίξει όλοι τα «χαρτιά» τους, οι πρώτες ανακοινώσεις έχουν ήδη ταράξει το αυτοδιοικητικό σκηνικό, εμπλέκοντας στις διαδικασίες τα κεντρικά των κομμάτων. Αν και όλοι διατείνονται ότι η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι ακομμάτιστη και οι πολίτες να επιλέγουν χωρίς καθοδήγηση τους καλύτερους για τον τόπο τους, εντούτοις στην πράξη δεν συμβαίνει αυτό. Σ’ ένα τέτοιο ατόπημα υπέπεσε και ο Γραμματέας της Ν.Δ. Λευτ. Αυγενάκης, ο οποίος κάλεσε σε ακρόαση (!) δέκα μέλη του κόμματος που τάχθηκαν με άλλη και όχι με την υποψηφιότητα που ο ίδιος θα επιθυμούσε.
Καλό θα είναι λοιπόν, επειδή βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, τέτοιου είδους παλαιοκομματικές πρακτικές να αφεθούν στο περιθώριο. Οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πόσο «ζυγίζουν» οι υποψήφιοι που ζητούν την ψήφο τους, ειδικά στις μικρές τοπικές κοινωνίες. Η πορεία και το έργο τους είναι γνωστά και αυτό είναι που κυρίως μετράει. Κρίμα κάποιοι να χαραμιστούν από παρεμβολές τρίτων, που είναι παντελώς άσχετοι με την Ήπειρο!..


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.