ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Ερημιά και απογοήτευση στα Ηπειρωτικά χωριά μας!

Η Ηπειρωτική ύπαιθρος ερημώνει. Μια θλιβερή πραγματικότητα που χρόνο με το χρόνο δυστυχώς επιδεινώνεται. Και δεν γίνεται απολύτως τίποτα για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Σε πολλά ορεινά ακριτικά χωριά, τους χειμερινούς μήνες ο αριθμός των κατοίκων μπορεί να είναι και μονοψήφιος, σε κάποια ακόμη και μηδενικός! Μια εικόνα άκρως ανησυχητική για το μέλλον ολόκληρων περιοχών.
Οι λόγοι για την αρνητική αυτή εξέλιξη πολλοί και διάφοροι. Με τον πιο καθοριστικό την εγκατάλειψη της υπαίθρου από την Πολιτεία. Όταν συρρικνώνονται, ή ακόμη χειρότερα βάζουν «λουκέτο» σημαντικές δομές και υπηρεσίες, όταν θεριεύει το αίσθημα της ανασφάλειας, καθώς δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση και όταν η εγκληματικότητα οργιάζει, πώς αλήθεια θα γίνει η πολυπόθητη αποκέντρωση; Και πώς η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με επιστροφή των νέων στις πατρογονικές εστίες;
Στην πράξη, τίποτα από αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις υπάρχουσες συνθήκες. Τα ακριτικά χωριά της Ηπείρου, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα πλήρους εγκατάλειψης! Έχουν αφεθεί στην τύχη τους, με τους λιγοστούς «τολμηρούς» κατοίκους τους, μάταια να περιμένουν από την Πολιτεία να τους δώσει κάποια έμπρακτη βοήθεια. Απέμειναν λίγοι υπερήλικες (τους περισσότερους πήραν στα αστικά κέντρα τα παιδιά τους), μερικοί που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και αρκετοί Αλβανοί που δουλεύουν ως βοσκοί σε κοπάδια. Αυτός είναι σήμερα ο βασικός πληθυσμός των περισσότερων χωριών. Κι αυτή λοιπόν είναι σήμερα η θλιβερή πραγματικότητα για πολλές περιοχές του Πωγωνίου, της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων. Ακόμη και του Ζαγορίου, όπου ο τουρισμός δεν είναι ανεπτυγμένος. Για ν’ αλλάξει όμως αυτή η εικόνα της ερήμωσης, χρειάζονται ριζικές παρεμβάσεις. Πράξεις και όχι λόγια!
Βέβαια, σ’ όλο αυτό έρχεται να προστεθεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η χώρα τα τελευταία χρόνια. Και δεν είναι άλλο από το δημογραφικό. Η διαρκής μείωση του πληθυσμού - που αυξήθηκε ανησυχητικά κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης - αντικατοπτρίζεται στην Ηπειρωτική ύπαιθρο.
Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «πού πήγαν όλα τα παιδιά στην Ελλάδα;» η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Washington Post θίγει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχολείο στο ακριτικό Καλπάκι. Το 2018 πήγαν σ’ αυτό μόνο 13 πρωτάκια. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τα μισά σχολεία στην περιοχή έχουν κλείσει, ενώ όλο και περισσότεροι πιθανοί γονείς φεύγουν ή δεν κάνουν παιδιά, επειδή είναι άνεργοι ή βγάζουν μετά βίας τα προς το ζην!
Χαρακτηριστικά είναι και όσα τονίζει σε ενδιαφέρον άρθρο του προς τον «Πρωινό Λόγο» (θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες), ο κ. Τάσος Βασιλείου πρ. Δημοτικός Σύμβουλος στον τ. Δήμο Μολοσσών, ο οποίος αναφερόμενος στην περιοχή του επισημαίνει ότι ο πληθυσμός των χωριών μειώθηκε πάνω από 50% μέσα σε 20 χρόνια!

* * * 
Όλα τα παραπάνω και όσες μελέτες περί δημογραφικού βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κρούουν το καμπανάκι για το μέλλον της πατρίδας μας. Ήδη, η εικόνα της Ηπειρωτικής υπαίθρου μιλά από μόνη της. Το ίδιο, δυστυχώς, συμβαίνει και σε πολλές άλλες ορεινές περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν ξεχαστεί από την Πολιτεία. Δεν αρκούν λοιπόν οι διαπιστώσεις, οι προτάσεις και τα ευχολόγια που κατά καιρούς ακούγονται, κυρίως προεκλογικά και που ποτέ δεν μετουσιώνονται σε πράξεις! Πρέπει επειγόντως να βρεθούν λύσεις. Γιατί, διαφορετικά, σε λίγα χρόνια τα χωριά μας θα σβήσουν εντελώς από το χάρτη της ήδη ερημωμένης υπαίθρου. Και τότε ίσως να μην υπάρχει για κανέναν γυρισμός…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.ΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ