ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους από τα Γιάννινα, πριν ασχοληθούμε σήμερα με τη νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα και την 11η αγωνιστική, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα το προηγούμενο διήμερο και τα επεισόδια στο ΑΕΚ - Άγιαξ.
Η βία στα ελληνικά γήπεδα δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Εδώ και ολόκληρες δεκαετίες το φαινόμενο έχει εισβάλλει στον ελληνικό αθλητισμό. Αρχικά στο ποδόσφαιρο και στη συνέχεια και σε άλλα ομαδικά αθλήματα, όπως μπάσκετ, βόλει, χάντμπολ κτλ. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε τη δολοφονία του Φιλόπουλου σε ραντεβού θανάτου μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού πριν από αγώνα βόλεϊ γυναικών!!!
Το νέο στοιχείο που έχουμε τα τελευταία χρόνια είναι οι συνεργασίες μεταξύ των χουλιγκάνων διαφορετικών ομάδων. Οι οπαδοί του Άγιαξ ενώθηκαν με αυτούς του Παναθηναϊκού στα επεισόδια με αυτούς της ΑΕΚ και στην Αθήνα έγινε χαμός για ένα διήμερο. Αρχικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το πρωί ανήμερα του αγώνα στο Γκύζη, αλλά και μέσα στο ΟΑΚΑ πριν και μετά τον αγώνα.
Φυσικά η χώρα δυσφημίστηκε έντονα και όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν τις εικόνες με τις ασχήμιες καθώς μιλάμε για αγώνα Champions League. Η πολιτεία αποφεύγει εδώ και χρόνια να πάρει αποφάσεις που θα περιορίσουν το φαινόμενο. Πλέον, σε πολλές περιπτώσεις ο χουλιγκανισμός είναι μόδα. Οι μεν ανεβάζουν βίντεο εναντίον των δε, «εμείς πήραμε το σκηνικό», «όχι, κόψατε το βίντεο» κτλ. Νόμος της ζούγκλας δηλαδή και χειρότερα.
Η πρόληψη όσον αφορά τη βία γίνεται μέσω της παιδείας και της καλλιέργειας που έχει κάθε άνθρωπος, όμως κακά τα ψέματα, η βία υπάρχει σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Γιαυτό εκτός από την πρόληψη πρέπει να υπάρχει και η καταστολή. Και στα δύο οι αρχές στην Ελλάδα πάσχουν. Για χρόνια ολόκληρα οι οπαδικοί «στρατοί» χαϊδεύονται από τις πολιτικές ηγεσίες και εξυπηρετούν επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα. Πολλά από τα σκηνικά που οι συμμετέχοντες θεωρούν αυθόρμητα και αμιγώς οπαδικά, είναι ΣΤΗΜΕΝΑ και γίνονται για άλλους σκοπούς.
Πάμε τώρα στα του ΠΑΣ. Σημαντική βαθμολογικά και ψυχολογικά η νίκη επί του Λεβαδειακού με 2-0. Η ομάδα ξέφυγε από την επικίνδυνη ζώνη και κυρίως κέρδισε πόντους απέναντι σε έναν αντίπαλο με τον ίδιο στόχο, την παραμονή. Διπλοί βαθμοί δηλαδή, ενώ πιθανότατα ο ΠΑΣ θα έχει και πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας. Στα κέρδη από τη νίκη του ΠΑΣ συμπεριλαμβάνονται και η απόδοση ορισμένων παικτών. Ο Παμλίδης, ο Νικολιάς που επέστρεψε από τραυματισμό, ενώ φαίνεται ότι το ελληνικό δίδυμο (Μπουκουβάλας-Αποστολόπουλος) στα ακραία μπακ, δουλεύει καλύτερα σε σχέση με Τσικάρσκι και Κακούμπα.
Άφησα για το τέλος τον Κρίζμαν. Ο Κροάτης πέτυχε δυο γκολ και πήρε στις πλάτες του επιθετικά τον ΠΑΣ. Η ομάδα χρειάζεται λύσεις στο επιθετικό κομμάτι και κόντρα στον Λεβαδειακό τις πήρε από τον Κρίζμαν. Φανταστικό το γκολ με το ανάποδο ψαλίδι με το οποίο έκανε το 2-0, θύμησε λίγο τη γκολάρα του Σιαλμά μετά τη ραμπόνα του Σκούφαλη.
Νίκη και καλή εμφάνιση λοιπόν για τον ΠΑΣ, κυρίως στο β΄ημίχρονο. Το πρώτο μέρος στη Ριζούπολη και το δεύτερο μέρος κόντρα στον Λεβαδειακό, είναι ότι καλύτερο έχουμε δει φέτος μέχρι στιγμής από τον ΠΑΣ. Μαζί και το πρώτο εικοσάλεπτο με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι για το κύπελλο, όχι για το πρωτάθλημα.
Για να έχει αξία η νίκη επί του Λεβαδειακού, ο ΠΑΣ πρέπει να κερδίσει το Σάββατο και τον ΟΦΗ, ο οποίος προέρχεται από μια δύσκολα διαχειρίσιμη εντός έδρας ήττα από τον Άρη. Οι Κρητικοί δέχτηκαν δύο γκολ μέσα σε 70(!!!) δευτερόλεπτα και μάλιστα από τον ίδιο παίκτη, τον Γιουνές και έρχονται στα Γιάννινα με την πλάτη στον τοίχο.
Στην κορυφή, το πράγμα αρχίζει και ξεκαθαρίζει. Ο ΠΑΟΚ παίρνει τα παιχνίδια εύκολα ή δύσκολα, την ίδια ώρα που οι άλλοι χάνουν βαθμούς. Ο Ατρόμητος ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με γκολ off side στις καθυστερήσεις, ενώ η ΑΕΚ βρίσκεται σε διοικητική και αγωνιστική κρίση και ηττήθηκε από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Για την πεντάδα θα γίνει μάχη πάντως μεταξύ ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, Άρη και Ξάνθης. Ο Ατρόμητος παρότι έχασε δείχνει σταθερή ομάδα με καλό προπονητή και εξακολουθεί να είναι δεύτερος.