ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους από τα χριστουγεννιάτικα Γιάννινα, μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων και πλέον ολοκληρώνονται σιγά σιγά οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα έδωσε το Σάββατο το τελευταίο του εντός έδρας παιχνίδι για το 2018 με αντίπαλο τον Πανιώνιο και τα καταφέρε. Πήρε μια σπουδαία νίκη με 3-1 και ευχαρίστησε με αυτό τον τρόπο τους φιλάθλους του. Σημαντικό τρίποντο και βαθμολογικά, αλλά και ψυχολογικά.
Βαθμολογικά η σαββατιάτικη νίκη του ΠΑΣ επί του Πανιωνίου σε συνδυασμό με τις ήττες ΟΦΗ και Λαμίας από Αστέρα Τρίπολης και Ολυμπιακό αντίστοιχα, έφερε τον ΠΑΣ πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού στο +3 από τις δύο αυτές ομάδες. Μάλιστα πλησίασε και τη Λάρισα στον ένα βαθμό, μετά την "λευκή" ισοπαλία με την ΑΕΚ. Συνολικά ο ΠΑΣ συγκαταλέγεται στους κερδισμένους της 14ης αγωνιστικής με πολλαπλά οφέλη.
Ψυχολογικά η ομάδα της Ηπείρου πέτυχε κάτι που δεν έχει ξανακαταφέρει φέτος. Να απαντήσει άμεσα σε γκολ του αντιπάλου. Να γυρίσει δηλαδή άμεσα τη ροή ενός παιχνιδιού. Στα περισσότερα ματς ο ΠΑΣ μόλις δέχονταν γκολ, δεν μπορούσε να κάνει καν ευκαιρία. Στα θετικά λοιπόν συγκαταλέγεται και η θέληση που έδειξαν οι παίκτες στο τελευταίο δεκάλεπτο και ιδίως μετά τη "ψυχρολουσία" της ισοφάρισης του Πανιωνίου.
Πέραν αυτού, η ομάδα έδωσε και υποσχέσεις για τα δύσκολα παιχνίδια που ακολουθούν με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Ότι θα τα παλέψει όλα και δεν θα πέσει αμαχητί, όπως έγινε στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Το 4-4-2 σε ρόμβο που εφαρμόζει στα τελευταία παιχνίδια ο Πετράκης κάνει την ομάδα πιο ευέλικτη και πιο απρόβλεπτη. Ιδίως η εσωτερική αλλαγή που έκανε ο Ρεθυμνιώτης περίπου στο ημίωρο, φέρνοντας τον Νικολιά δεξιά και τον Παμλίδη αριστερά μπέρδεψε κατά πολύ τον Μάντζιο και τους παίκτες του Πανιωνίου.
Πρόσωπο του αγώνα ήταν αναμφισβήτητα ο Ευριπίδης Γιάκος. Ο Γιαννιώτης μεσοεπιθετικός πέτυχε τα δύο γκολ στα κρίσιμα τελευταία λεπτά και χάρισε τη νίκη στην ομάδα. Είχε κι αυτός ανάγκη από ένα καλό παιχνίδι προκειμένου να πάρει τα πάνω του. Η κριτική που δέχεται ο Γιάκος είναι άλλοτε δίκαιη και άλλοτε άδικη. Ορισμένες φορές θεωρώ ότι κάποιοι τον έχουν αδικήσει με σκληρότερη κριτική από όση αξίζει. Ίσως επειδή είναι Γιαννιωτόπουλο, Ουδείς προφήτης στον τόπο του, λέει η σοφή λαϊκή ρήση. Πάντως αν το δούμε εντελώς τεχνικά, δύο παίκτες έχει στο ρόστερ του ο ΠΑΣ που να μπορούν να βγάλουν καλές κάθετες πάσες: τον Νικολιά και τον Γιάκο.
Η χρονιά θα κλείσει για τον ΠΑΣ με δύο ματς στη Θεσσαλονίκη, ένα για το Κύπελλο και ένα για το πρωτάθλημα. Σήμερα η ομάδα της Ηπείρου αντιμετωπίζει τον καταταλαιπωρημένο Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο και την Κυριακή τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο Γηραιός αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και η αγωνιστική κατρακύλα συνεχίζεται καθώς ηττήθηκε και στη Δράμα με 2-0 από τη Δόξα, αποτελέσμα που έφερε την παραίτηση του Ελευθερόπουλου από την τεχνική ηγεσία. Στο σημερινό παιχνίδι ο Ηρακλής θα έχει υπηρεσιακό προπονητή. Ο ΠΑΣ πρέπει να δείξει σοβαρότητα ώστε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση του ομίλου ώστε να έχει μια καλή κλήρωση στην επόμενη φάση.
Η λογική λέει ότι ο Πετράκης θα δώσει χρόνο συμμετοχής σε αρκετά νέα παιδιά και θα ξεκουράσει κάποιους από τους λεγόμενους βασικούς ενόψει και της Τούμπας. Χρειάζεται προσοχή όμως γιατί το Κύπελλο κρύβει πάντα εκπλήξεις.
Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 14ης αγωνιστικής, ο Παναιτωλικός πήρε διπλό στο "Βικελίδης" με 1-2 από τον Άρη και ανέβηκε στην 6η θέση. Το έχουμε ξαναγράψει, οι Αγρινιώτες διαθέτουν καλούς ποδοσφαιριστές από τη μέση και μπροστά. Πάλι πάντως έκαναν υπερβολικές καθυστερήσεις στο τέλος του αγώνα. Λέτε να ξαναζητήσει συγγνώμη ο Δέλλας όπως έκανε στα Γιάννινα;
Ο Απόλλωνας πέτυχε την πρώτη του νίκη επικρατώντας με 1-0 της Ξάνθης που δείχνει ντε φορμέ και έχει μείνει πέντε παιχνίδια μακριά από τη νίκη. Στην Τρίπολη ο Παράσχος έκανε το "4 στα 4" και με πρωταγωνιστή τον Τόνσο ανέτρεψε το σκορ και νίκησε με 2-1 τον ΟΦΗ.
Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις νίκες και επικράτησε του Ατρόμητου με γκολ του Μακέντα, ενώ ο Ολυμπιακός με φόρα από την ευρωπαϊκή πρόκριση επί της Μίλαν κέρδισε σχετικά εύκολα τη Λαμία με 3-0.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ