ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

Καλημέρα σε όλους, οι δύσκολες καταστάσεις χρειάζονται ψυχραιμία και υπομονή για να αντιμετωπιστούν και με αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να οπλιστούν οι φίλοι του ΠΑΣ Γιάννινα ενόψει του φινάλε του πρωταθλήματος.
Η ομάδα δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε τη Ξάνθη και παρέμεινε χωρίς νίκη για τρίτο σερί παιχνίδι. Κακό γενικά το ματς του Σαββάτου και με ελάχιστες φάσεις. Ο ΠΑΣ απείλησε σχεδόν αποκλειστικά με τα κόρνερ και τα φάουλ του Σεργκελασβίλι. Εκείνο που προβληματίζει περισσότερο είναι η έλλειψη πάθους από πλευράς ορισμένων παικτών. Σε έναν αγώνα τόσο μεγάλης βαθμολογικής σημασίας πας με το μαχαίρι στα δόντια, κάτι που δεν είδαμε το Σάββατο.
Γενικά η εικόνα της ομάδας είναι προβληματική στην επίθεση, με δυσκολία βγάζει καθαρές ευκαιρίες. Περισσότερες έβγαλε στο Αγρίνιο παρά στο παιχνίδι του Σαββάτου. Και δεν είμαι σίγουρος ότι φταίει αποκλειστικά το άγχος και η δεδομένη πίεση για το αποτέλεσμα. Το πιθανότερο αίτιο της αδυναμίας παραγωγής φάσεων είναι ότι λείπει ο δημιουργικός παίκτης με την καλή κάθετη πάσα, την ντρίπλα που θα ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα και θα τροφοδοτήσει τους επιθετικούς. Ο Πάντελιτς που αποκτήθηκε για αυτόν τον ρόλο μέχρι τώρα δείχνει λίγος για αυτή τη θέση.
Η διαιτησία είναι μια σημαντική παράμετρος τη φετινή χρονιά. Καθαρό πέναλτι σε χέρι του Λισγάρα δεν είδε ο διαιτητής Γρατσάνης, τρία ανύπαρκτα off side σήκωσε ο βοηθός Δημόπουλος. Τραβηγμένη έως ανύπαρκτη η αποβολή του Μιχαήλ. Σκοπιμότητα ή ανικανότητα; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Το δεδομένο είναι πάντως ότι η ομάδα αντιμετωπίζει εχθρικές διαιτησίες καθ'όλη τη φετινή χρονιά και όλα σχεδόν τα λάθη είναι εναντίον της. Οι συναντήσεις με τον Περέιρα της ΚΕΔ, οι αναρτήσεις βίντεο κτλ δεν βοήθησαν την κατάσταση. Είναι δεδομένο ότι ο ΠΑΣ δεν είναι αρεστός στους έχοντες την ποδοσφαιρική εξουσία. Γιαυτό γράψαμε ότι πρέπει να στηριχτεί στις δυνάμεις του...
Πάμε τώρα στο θέμα του προπονητή. Μέσα από αυτή εδώ τη στήλη έχουμε ασκήσει ουκ ολίγες φορές κριτική στον Πετράκη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Οι ευθύνες του είναι πολλές για τον αποτυχημένο μεταγραφικό σχεδιασμό και την κακή φετινή χρονιά. Ιδίως αυτό με την μη ανακοίνωση των αποστολών και το κρυφτούλι στις προπονήσεις είναι ξεπεσμός άνευ προηγουμένου. Όμως η ώρα του απολογισμού και του καταλογισμού ευθυνών δεν έχει έρθει ακόμα, προέχουν 7 τελικοί και η μάχη για την παραμονή.
Το ποδόσφαιρο και γενικά ο αθλητισμός, ακόμη και ο επαγγελματικός, πρέπει να έχει αξίες, πρέπει να έχει ηθική. Ο ΠΑΣ Γιάννινα των τελευταίων χρόνων είναι ατόφιο δημιούργημα του Γιάννη Πετράκη. Αυτός μέσα από τις δυσκολίες οδήγησε την ομάδα στην Ευρώπη το 2016, αυτός έβγαλε τόσους παίκτες που πούλησε ο κ. Χριστοβασίλης και η διοίκηση της ΠΑΕ. Η ηθική λοιπόν επιτάσσει ότι ο δημιουργός πρέπει να μείνει στην ομάδα μέχρι τέλους ακόμα κι αν αυτή οδηγείται στις αποτυχίες. Ισόβιος δεν είναι φυσικά, κάποια στιγμή θα φύγει, αλλά αυτόν που αποθεώναμε, δεν γίνεται τώρα να τον λοιδoρούμε.
Το ποδόσφαιρο, όπως και η ζωή, έχουν τα ζενίθ και τα ναδίρ τους. Προσωπικά βλέπω έναν άνθρωπο αγχωμένο και πιεσμένο να πετύχει την παραμονή. Για μένα ο Πετράκης αξίζει να μείνει μέχρι τέλους, το κέρδισε με το σπαθί του αυτό το δικαίωμα. Απλά πρέπει να αφήσει την «κασέτα» και τις δικαιολογίες σε κάθε συνέντευξη Τύπου και να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας προς τον κόσμο της ομάδας.
Ο Χριστοβασίλης και ο Νιαρχάκος πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα τον προπονητή και το τεχνικό επιτελείο. Άραγε γιατί η υπερευαίσθητη σε άλλα θέματα ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα δεν βγήκε να διαψεύσει το δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας περί απομάκρυνσης Πετράκη;
Κάτι τελευταίο. Ο ΠΑΣ είναι μεγάλη ομάδα, από τις μεγαλύτερες επαρχιακές. Θα συνεχίσει να υπάρχει, είτε υποβιβασθεί είτε παραμείνει στην κατηγορία. Ο ΠΑΣ θα συνεχίσει και χωρίς τον Χριστοβασίλη και χωρίς τον Πετράκη. Τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται, οι διοικήσεις, οι προπονητές κτλ. Ο φίλαθλος κόσμος είναι το κύριο αποτύπωμα μιας ομάδας...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ